Foto: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Sudijska trojka iz Holandije koja je sudila meč Srbije i Portugala (2:2) u drugom kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, više neće nastupati u tom sastavu.

Dani Makeli, glavni arbitar, odlučio je da više ne sarađuje sa pomoćnikom Mariom Diksom, koji je označen kao najveći krivac što gol Kristijana Ronalda protiv Srbije nije priznat.

PROČITAJTE JOŠ

Portugalski napadač je u 93. minutu uputio šut, lopta je prešla liniju, a Stefan Mitrović je klizećim startom uspeo da izbaci loptu iz gola. Gol nije priznat, a rezignirani Ronaldo je odmah napustio teren. Mnogi su se zapitali ko su ovi Holanđani koji su postali prave zvezde u fudbalskom svetu nakon velikog kiksa.

Makeli, glavni arbitar sa ovog meča, po profesiji je policajac. Pre meča Srbije delio je pravdu i Crvenoj zvezdi protiv Jang Bojsa (2:2) u plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope, te Partizanu pre sedam godina kada je izgubio od Asterasa u Tripoliju za 2:0.

Makeli se nakon spornog momenta izvinio Portugalcima jer ni on ni njegov pomoćnik Diks nisu videli pogodak.

„Prema pravilima FIFA, sve što mogu da kažem jeste da sam se izvinio selektoru Portugala, gospodinu Santošu i portugalskom timu zbog onoga što se desilo. Kao tim sudija, uvek se trudimo maksimalno da donosimo prave odluke. Kad smo u središtu dešavanja na ovaj način, to nam nimalo ne prija“, rekao je Makeli za „A Bolu“.

Makeli je sa Diksom i drugim pomoćnikom Heselom Segstrom koji je potpuno pao u senku sudio i finale Lige Evrope između Intera i Sevilje prošle sezone.

Ovaj sudija je od 2008. godine na internacionalnoj listi sudija.

Diks je godinama unazad sarađivao sa Makelijem i bio je razočaran zbog otkaza.

“Veliko, veliko razočaranje za mene, baš pred Evropsko prvenstvo. Makeli mi je rekao da želi da nastavi sa drugim pomoćnikom, jer je izgubljeno poverenje u našoj saradnji. Zaista sam se nadao većoj podršsci, razumevanju i poverenju posle uspešne saradnje svih ovih godina“, procedio je Diks.

O pomoćniku nema mnogo informacija osim da ima 43 godine i da je Holanđanin.

Ova sudijska trojka nedavno je bila u centru pažnje kada je bila delegirana da odmeni rumunske sudije koji su bili deo rasističkog skandala na meču PSŽ – Bašakšehir.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare