Foto: Tanjug/Mats Torbergsen/NTB Scanpix via AP

Bode/Glimt hit je posle ponižavajuće pobede protiv Rome sa 6:1 u Ligi konferencija. Pobeda je dobila posebnu notu jer Vučicu vodi Žoze Murinjo.

PROČITAJTE JOŠ

Ređali su se golovi kao na traci, prvi je pao u 8. minutu, drugi u 20. i Perez je najavio buđenje Rome u 28. minutu, smanjivši na 2:1.

Ipak, od toga – ništa. Usledila je ponižavajuća kanonada u razmaku od 52. do 80. minuta, posle čega su svi čekali da čuju Murinja.

Doživeo je najteži poraz u karijeri, njegov tim nikad nije primio šest ili više golova sve do ovog duela.

„Odlučio sam da igram sa ovom postavom, tako da je odgovornost moja. Učinio sam to sa dobrim namerama, kako bih pružio priliku onima koji naporno rade i da rotiram sastav na veštačkom terenu po hladnom vremenu. Odlučio sam da odmorim mnoge igrače. Svaki poraz nanosi štetu. Razgovarao sam sa igračima i bio iskren. Bio sam iskren prema njima. Nikada nisam prikrivao činjenicu da smo imali sastav sa stvarnim ograničenjima. Imamo 13 igrača koji predstavljaju jednu ekipu, ostali su na drugom nivou. Barem je pozitivna stvar što me od sada niko neće pitati zašto uvek koristim iste igrače“, rekao je portugalski stručnjak.

Foto: Mats Torbergsen/NTB Scanpix via AP
Foto: Mats Torbergsen/NTB Scanpix via AP

Nije štedeo rezerviste kojima ne veruje, a Norvežani su „nanjušili“ da to mogu da iskoriste i ponize rivala. Liga konferencija baš i nije atraktivna Murinju, sve resurse usmerio je na Seriju A, ali se i ovo trećerazredno evropsko takmičenje pokazalo kao pogodno za ekipe poput Bode/Glimta, da dođu do prilike da igraju sa moćnijima i „pokupe“ poneki skalp.

Ovaj tim je osvojio titulu u Norveškoj 2020. godine, u elitni rang je ušao posle vrhunske drugoligaške sezone 2017, bio je 11. tim lige 2018, pa vicešampion 2019, da bi sjajan niz krunisao 2020. i sada je lider u šampionatu ispred Moldea sa tri boda više, osam kola pre kraja.

Klub ima skroman stadion od 7.354 mesta, nalazi se na ledenom severu Norveške i navijači su poznati po donošenju džinovskih četki za zube na stadion.

Ovaj klub je čak napravio tradiciju poklanjanja četkice za zube protivničkom kapitenu, ima nekoliko teorija o tome kako je četkica za zube postala maskota kluba.

Prema jednoj teoriji koja je objavjivana i u knjigama o klubu, na jednoj utakmici 1974. je navijač iz džepa izvadio četkicu za zube i njom počeo da diriguje, vodeći navijanje.

Ta četkica nije bila žuta, ali je vrlo brzo postala jer se rodila ideja i sve je povezano sa klupskim bojama. Onda je rođena ideja da se napravi prva džinovska četka koja se odmah polomila zbog pretankog štapa.

Uz četku, simbol kluba je i džinsovski losos koji se povremeno na utakmicama nalazi iza gola i za kog će mnogi čuti posle Rome.

Klubu je ovo osma sezona nastupa u Evropi.

Igrali su protiv Napolija i Intera 1970-ih, ispali od Sampdorije 1994, Milana u kvalifikacijama za Ligu Evrope 2020, a sada su fudbalskoj Italiji servirali hladnu nordijsku osvetu i doživeli najveći trenutak klupske istorije.

BONUS VIDEOPavlovačko jezero, vila Novaka Đokovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar