Foto EPA-EFE/FILIP SINGER

Ralf Rangnik na korak je do preuzimanja Mančester junajteda, a ugovor na pola godine mnogo toga govori.

PROČITAJTE JOŠ

Mančester junajted proveo je skoro čitavu deceniju u lutanju, velikom jazu između želja i realnosti, između uprave i trenera.

Era Sera Aleksa Fergusona učinila je svoje, slavni Škot jeste sedeo na klupi, ali se pitao za sve i držao je sve konce u svojim rukama, znalo se tačno šta je čija uloga i na terenu i u kancelarijama.

Posle pokušaja da Mojes, Van Gal, Murinjo i Solskjer vrate duh starih vremena, došlo je vreme da se pokuša nešto novo, što obećava upravo povratak prepoznatljivog koncepta i sistema, adekvatne sinhronizacije između uprave, štaba i igračkog kadra.

Junajted je „robovao“ imenima i nostalgijom, Rangnik marketinški nije primamljivo ime kao Zidan ili Poketino, ali marketinški aspekat i bacanje prašine navijačima u oči je najmanje potrebno sada upravi Đavola.

Potreban im je stvaralac i operativac, a upravo to su i uloge koje su proslavile Rangnika. Zato je i rešio da preuzme ulogu trenera na šest meseci, uz dogovor da se preseli na poziciju savetnika za fudbalska pitanja.

Ralf će imati primarni zadatak da se nađe na istoj talasnoj dužini sa Kristijanom Ronaldom i svlačionicom, a za pola godine imaće i jasnu sliku ko kao trener može dalje da se nađe u najosetljivijoj ulozi.

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

„Ja sam trener, to je moje prvo i osnovno zanimanje, ali sam i menadžer. Sportski i ekonomski rezultati deo su istog projekta u modernom sportu. Glavni trener daje sve od sebe da bira igrače koji će odgovarati njegovoj fudbalskoj filozofiji i ne sme da dozvoli sebi da zavisi od odluka drugih ljudi. Pogledajte kako to radi Jirgen Klop u Liverpulu. I odmah su tu veliki rezultati. Svakom klubu potreban je održi srednjeročni i dugoročni projekat. A sve polazi od ključnog koncepta: jasne ideje fudbala koji želite da igrate“, znao je da kaže Rangnik, koji je igračku karijeru završio brzo i već sa 25 godina je prešao u trenerske vode.

Bilo je to 1983. godine i polako je godinama gradio karijeru, da bi sa Ulmom 1846 u debitantskoj sezoni 1997.osvojio Regionalnu ligu Jug, čime je krenuo meteorski uspon uz selidbu u kancelarije.

Ralf je sa Štutgartom osvojio Intertoto kup 2000, sa Hanoverom je osvojio 2. Bundesligu, sa Šalkeom ima Kup i Superkup Nemačke iz 2011, nije se proslavio trofejima, ali jeste filozofijom igre – prepoznat je kao jedan od pionira gegenpresinga, koji su usavršili Jirgen Klop i Tomas Tuhel.

Za razvoj ove igre inspirisao ga je prijateljski meč protiv Dinama iz Kijeva još iz 1984. kada je „upijao“ ono što je radio Valerij Lobanovski, a Rangnik je jedan od prvih trenera koji se okrenuo i publicistici svojih trenerskih taktika.

To mu je donelo i nadimak „profesor“, a ono što je najbitnije u njegovoj karijeri i što može biti najbitnije za Junajted, jeste njegov operativni rad i opsesija da kontroliše sve.

Tako je Hofenhajm kao klub iz sela sa 3.000 duša odveo do statusa stabilnog bundesligaša, a onda je postao „alfa i omega“ Red Bula.

Bio je ključni čovek uzdizanja fudbalske imperije i stvaranja svetske skauting mreže uz implementiranje ofanzivne filozofije fudbala.

Tako je cela fudbalska porodica Red Bula došla do toga da se od 120.000.000 evra dođe do 1.200.000.000 evra vrednosti i samo se igrači u Njujorku, Lajpcigu i Salcburgu razlikuju.

Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Rangnik je svoju istoriju u Red Bulu počeo da piše 2012. kada je obuhvatio ulogu direktora fudbala za Salcburg i Lajpcig, koji je prešao put od četvrte lige do završnice Lige šampiona.

Što se Salcburga tiče, dominira već dugo u Austriji, a Rangnik je prošle godine bio povezivan sa Milanom i nije došao na funkciju sportskog direktora zbog previranja struja uprava, koje su ipak ostale verne i Stefanu Pioliju kao treneru.

Na kraju je završio u Lokomotivi gde je počeo sa rekonstrukcijom kluba, između ostalog je bio inicijator smene Marka Nikolića i doveo je zemljaka Markusa Gizdola, a sada je ostvario san da preuzme operativu višestrukog prvaka Evrope, što mu nije uspelo kada je Milan zvao.

Pod Rangnikovim vođstvom su svojevremeno radili Tuhel, Nagelsman, Rose, Hiter, Oskar Garsija i mnogi drugi – sada već može da se postavi pitanje kako će Rangnik postaviti temelje novog Junajteda, ako mu ćudljivi američki vlasnici daju odrešene ruke.

Ako je od sela uspeo da napravi fudbalsku silu, ne bi smeo problem da mu predstavlja uspavani gigant.

BONUS VIDEO Pešic: Momci, pa ne igramo protiv Lejkersa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar