Foto: EPA/TONI GARRIGA

Mino Rajola, čuveni fudbalski menadžer poznat je kao veoma direktan i upečatljiv u svom razgovoru sa svojim igračima.

Vest o njegovoj smrti, a onda i borbi za život u kritičnom stanju, u četvrtak je potresla fudbalski svet, jer je reč o jednoj od najuticajnijih figura u menadžerskom poslu.

PROČITAJTE JOŠ:

Da ima dobar „njuh“ potvrdio je i time što poslednjih godina vodi računa o karijeri Erlinga Holana, a u svojoj bio biografiji ima imena poput Zlatana Ibrahimovića, Pola Pogbe, Matijsa de Lihta, Đanluiđija Donarume.

Nekada je vodio računa i o Čehu Pavelu Nedvedu, a od poznatih imena su tu i Mario Baloteli, Henrik Mhitarijan i drugi fudbaleri.

Rajola je rođen 1967. godine u italijanskom Salernu na jugu Italije. Vrlo brzo su se njegovi roditelji preselili u Holandiju, gde je Minov otac razvio uspešan posao.

Mino Rajola
Mino Rajola, Foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Mino je radio kao konobar u porodičnom poslu, a uporedo je završavao srednju školu i proveo je dve godine učeći prava.

Nije baš biografija nekog koga zamišljate kao vrhunskog menadžera u fudbalu?

Možda nije ni Mino razmišljao o tome. Ipak, fudbal mu se nekako nametnuo.

Igrao ga je u holandskom Harlemu u mlađim kategorijama, pa je postao trener mlađe ekipe sa samo 18 godina.

Od tog trenutka je počeo da se bavi fudbalom i počeo je da radi kao agent, najpre u agenciji „Sports promotions“ gde je pomagao u transferima nekolicine poznatih fudbalera iz Holandije, poput Marcijana Vinka, Brajana Roja, Vima Jonka, Denisa Bergkampa i Mišela Krika.

Nakon toga je rešio da započne svoj posao i nije se prevario. Imao je rezidenciju u Monaku, gde je boravio kad nije bio na putu.

S obzirom na to da je završavao neke od najskupljih transfera u istoriji fudbala, to nije bilo tako često.

Prelaskom Pola Pogbe iz Juventusa u Mančester junajted 2016. oborio je rekord sa 105 miliona evra (kasnije će taj rekord „razneti“ odlazak Nejmara u PSŽ iz Barselone za 222 miliona).

Od te sume koju je Junajted platio za Francuza, Rajoli je otišlo 25 miliona evra.

Iskoristio ga je za kupovinu nekadašnjeg doma mafijaškog bosa Al Kaponea u Majamiju, za koji je iskeširao devet miliona evra.

Osim što je nosio epitet „superagenta“, kakvih je u fudbalu veoma malo, Rajola je bio prepoznatljiv po britkom jeziku. I po tome što govori sedam jezika.

Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Njegov odnos sa Zlatanom Ibrahimovićem je posebna priča, jer nije lako izaći na kraj sa egom kakav ima Šveđanin.

Opisivao je to Ibra u svojoj biografskoj knjizi, gde je otkrio kako je Rajola uvek znao da „ga spusti“ kada se previše zaleti.

„Obukao sam predivnu Guči jaknu, stavio zlatni sat, parkirao Porše ispred ulaza u lokal. Očekujem menadžera, ali je umesto osobe u odelu stigao jedan sasvim drugačiji čovek.

Obična jakna, Najk patike, sa ogromnim stomakom, činilo mi se da je jedan od Sopranovih.

„Ko je ovaj lik? Trebalo bi da bude zastupnik velikih igrača. Seli smo u restoran, naručio je hrane za petoricu. Zvao se Mino Rajola. Ali, kad smo počeli da pričamo, debeli gnom je izvukao papir, A4 format u kojem su bila neka imena i brojevi.

‘Dakle, Zlatane, Kristijan Vijeri 24 gola, 27 utakmica. Filipo Inzagi 20 golova, 25 utakmica, David Trezege 20 golova, 24 utakmica, Zlatan Ibrahimović samo pet golova, 25 utakmica. Misliš da te mogu prodati sa ovakvom statistikom? Misliš da si mnogo kul lik? Misliš da možeš impresionirati sa tim zlatnim satom i Poršeom? Sve je to s*anje. Hoćeš li da zaradiš još novca ili da postaneš najbolji na svetu'“, piše Ibrahimović u svojoj knjizi citirajući Minove reči.

Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimović; Foto: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno)

Rajolu nije zanimala forma, već suština i Ibrahimovića je tada savetovao da se okane misli o novcu, već da radi na sebi.

Proizvod vidimo danas. Ibrahimović je postao jedan od najboljih napadača na svetu, a Rajola ga je usmerio ka tome još u prvoj polovini dvehiljaditih.

„Ako budeš najbolji doći će i sve ostalo sa tim, a ako pojuriš za novcem, ništa nećeš dobiti, shvataš li to? Moraš da prodaš sve svoje automobile, satove i početi da treniraš tri puta jače i napornije nego do sada, jer, trenutno si statistički očajan“, rekao je Rajola Zlatanu.

Šveđanin je svog menadžera opisivao kao „pijavicu“ koja mu nije dala da diše, ali i sam priznaje da je kao rezultat došla plata od milion evra i činjenica da čak i danas ima malo igrača kakav je Ibrahimović, i kada ima 40 godina.

Činjenica je, doduše da je Rajola imao i svoju „porciju“ kontroverzi zbog kojih je bio saslušavan, kao i suspendovan u Italiji na nekoliko meseci.

Sve to ga nije sprečilo da postane jedan od najvećih majstora svog posla, koji se često oglašavao i putem društvenih mreža.

Nije se libio da ulazi u sukobe sa velikim klubovima poput Mančester junajteda, u vezi sa Polom Pogbom.

Nije mu bilo teško da žestoko oplete po Pepu Gvardioli i kaže da je „kao trener fantastičan, ali je kao čovek apsolutna nula, kukavica, pas“.

Pep Gvardiola napadač transfer
Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes

Upravo je Gvardiola bio trn u oku Ibrahimovića svojevremeno, dok je Šveđanin bio u Barseloni. I slično kao i Mino, ni Ibra se nije stidio da o tome otvoreno kaže poneku reč.

Udario je Rajola i na Johana Krojfa, rekavši da „zajedno sa Gvardiolom može da ide u psihijatrijsku bolnicu, umukne i igra karte“.

Da ne zaobilazi baš nikoga, svedoči i njegov sukob sa Florentinom Perezom, kom je otvoreno rekao da: „Fudbalere koristi kao rukavice. Čim mu se jedne ne svide, menja ih za drugi par“.

Holan je jedna od mladih i skupih zvezda iz Rajoline agencije, Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Perezu se to nije svidelo, a još manje se Sepu Blateru dopalo kada je njega Rajola opisao kao dementnog diktatora.

Ipak, koliko god bio prek i žustar kada je reč o napadu na one koje je gledao kao rivale, toliko je energičan kada je štitio interese svojih klijenata.

Možda su zato mnogi od njih i postali vrhunska „roba“ na tržištu, koju je Rajola znao da proda mnogo bolje od većine menadžera na svetu.

BONUS VIDEO: Žoržinjo umalo tragičar, Pulišić u 90. minutu spasao Čelsi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar