Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Čovek koji ne može da izgubi. Srce tima bez koga Mančester siti ne bi osvojio "triplu krunu", Gvardiolino prvo ime u startnoj postavi - to je Rodri.

Rodrigo Ernandez Kaskante, poznatiji pod nadimkom „Rodri“, uradio je sa Mančester sitijem ono što niko drugi u Premijer ligi nije – vezao je čak 60 utakmica bez poraza u Engleskoj.

Poslednji put kada je Pepova „talija“ otišla pognute glave u svlačionicu bilo je 5. februara 2023. godine protiv Totenhema (1:0).

PROČITAJTE JOŠ

Čak 60 utakmica bez poraza? Koliko sve to zvuči nemoguće pokazuje i podatak da je samo jedan tim u istoriji osvojio Premijer ligu bez poraza (Arsenal 2003/04).

Ovaj niz znači da je Rodri čak jednu sezonu i polovinu druge odigrao, a da nije poražen sa Sitijem u nacionalnom šampionatu.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Prvi poraz „građana“ ove sezone u Premijer ligi došao je od Vulvsa (2:1), Rodri je propustio taj meč zbog suspenzije.

Isti slučaj bio je i protiv Arsenala na „Emirejtsu“ (1:0), dok je i protiv Aston Vile zbog žutih kartona ostao van terena (1:0).

Nije ga bilo u sastavu ni u trećoj rundi Liga kupa Engleske kada je Siti eliminisan od Njukasla (0:1). Zaista, da ne poverujete…

Koliko je Španac bitan za ekipu Pepa Gvardiole pokazuje i to da je u nekoliko situacija, kada se meč lomio, baš on postigao gol.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Postalo je normalno da se od Rodrija očekuje neka „bomba“ kada je potrebna u nadoknadi vremena, ili neki nebeski skok posle kornera ili slobodnog udarca.

Tako je bilo i u finalu Lige šampiona protiv Intera (1:0) perthodne sezone, kada je natrčao na odbijenu loptu u kaznenom prostoru „neroazura“.

Ove sezone je Rodri na 35 odigranih utakmica ubeležio sedam golova i 10 asistencija i uveliko nadmašio prošlu sezonu kada je na 56 susreta bio strelac četiri puta uz sedam asistencija.

Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Reprezentativac Španije je u dresu Sitija, od kada je stigao iz Atletiko Madrida (2019) za 70 miliona evra, odigrao 242 utakmice, uz 24 gola i 26 asistencija.

Osvojio je tri titule prvaka Premijer lige, FA Kup, dva Liga kupa Engleske, jedan Superkup Engleske, Ligu šampiona, UEFA Superkup i Svetsko prvenstvo za klubove.

Neće ni ove godine sigurno stati, a tek mu je 27 godina i u narednim sezonama se očekuje da će dostići još bolji i punu igračku zrelost.

Pre dolaska u Atletiko Madrid, Rodri je bio član Viljareala u koji je došao upravo iz mlađih kategorija „jorgandžija“.

Defanzivni vezista koga bi poželeo svaki trener ima posebnu životnu priču.

Rodri zarađuje 250.000 evra nedeljno, a čak 25 odsto tog iznosa uplaćuje humanitarnim organizacijama u Španiji. Ne vozi skupe sportske automobile, već je svojevremeno kupio polovnu „Opel Korsu“ preko oglasa, a snimljen je kako se sa devojkom vozi na romobilu.

Nema nijednu tetovažu na telu da bi mogao redovno da donira krv, a smatra da bi mastilo moglo da zagadi njegovu krv.

Foto: Reuters/Jason Cairnduff

Dok je igrao za Viljareal i Atletiko Madrid živeo je u studentskom domu na nagovor roditelja kako bi iskusio taj život koji nikada pre nije doživeo.

Čak i van terena Rodri je pravi primer, a njegova tržišna vrednost se procenjuje na 99 miliona evra.

U narednom kolu Premijer lige Rodrija i Siti očekuje u nedelju od 16.45 gostovanje Liverpulu u derbiju 28. kola. Ukoliko niz i tu ne bude zaustavljen, ko zna do kada će i trajati…

BONUS VIDEO Kakva majstorija i gol Žana Filipa Krasoa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar