Mino Raiola
Mino Raiola Foto: Nicolò CampoNicol / LaPresse / Profimedia

Ko je bio čuveni Italijan od koga je fudbal mnogo zavisio?

Mino Rajola, najmoćniji fudbalski menadžer, preminuo je u 55. godini, što je potvrdila njegova porodica posle niza kontroverzi.

Vest o njegovoj smrti, a onda i borbi za život u kritičnom stanju, u četvrtak je potresla fudbalski svet.

Da je Rajola preminuo bili su preneli svi svetski mediji, ali se onda i on sam oglasio putem društvenih mreža objavivši da je, ipak, živ.

Dva dana kasnije porodica Mina Rajola potvrdila je da se desilo ono najgore.

Prethodnih dana bio je u bolnici, borio se za život, ali nažalost nije izdržao višemesečnu borbu sa bolešću.

Rajola se menadžerskim poslom bavio još od osamdesetih godina u Holandiji. Tu je najpre bio asistent u nekim od transfera velikih holandskih igrača, dok nije pokrenuo svoju menadžersku priču.

Rajola je rođen 1967. godine u Salernu, na jugu Italije. Vrlo brzo su se njegovi roditelji preselili u Holandiju, gde je Minov otac razvio uspešan posao.

PROČITAJTE JOŠ

Mino je radio kao konobar u porodičnom biznisu, a uporedo je završavao srednju školu i proveo je dve godine učeći prava. Fudbal mu se nekako nametnuo, igrao ga je u holandskom Harlemu u mlađim kategorijama, pa je postao trener mlađe ekipe sa samo 18 godina.

Ubrzo se prebacio u menadžerske vode i počeo da radi kao agent. Bio je zastupnik brojih zvezda kao što su Pol Pogba, Marko Verati, Matijas de Liht, Đanluiđi Donaruma, a najveće su svakako Zlatan Ibrahimović i Erling Holan.

Navodno, njegova zarada merila se sa više od 70 miliona dolara, dok je vrednost ugovora u kojima je posredovao iznosila više 700 miliona dolara

Imao je rezidenciju u Monaku, gde je boravio kad nije bio na putu. S obzirom na to da je završavao neke od najskupljih transfera u istoriji fudbala, to nije bilo tako često.

Prelaskom Pola Pogbe 2016. iz Juventusa u Mančester junajted oborio je rekord sa 105 miliona evra (kasnije će taj rekord oboriti odlazak Nejmara u PSŽ za 222 miliona).

Od te sume koju su „crveni đavoli“ platili za Francuza, Rajoli je otišlo 25 miliona evra – dalje je otišlo za kupovinu nekadašnjeg doma mafijaškog bosa Al Kaponea u Majamiju, za koji je iskeširao devet miliona evra.

Osim što je nosio epitet superagenta, kakvih je u fudbalu veoma malo, Rajola je bio prepoznatljiv po britkom jeziku, ali i po tome što je govorio čak sedam jezika – engleski, holandski, španski, francuski, nemački, portugalski i italijanski. Verovatno je, između ostalog, i u tome bila jedna od tajnih uspeha…

Njegov odnos sa Zlatanom Ibrahimovićem je posebna priča, jer nije lako izaći na kraj sa Ibrinim egom. Opisivao je to u svojoj biografskoj knjizi, gde je otkrio kako je Rajola uvek znao da „ga spusti“.

„Obukao sam predivnu Guči jaknu, stavio zlatni sat, parkirao Porše ispred ulaza u lokal. Očekujem menadžera, ali je umesto osobe u odelu stigao jedan sasvim drugačiji čovek. Obična jakna, Najk patike, sa ogromnim stomakom, činilo mi se da je jedan od Sopranovih“.

Rajolu nije zanimala forma, već suština i Ibrahimovića je tada savetovao da se okane misli o novcu, već da radi na sebi.

„Ako budeš najbolji doći će i sve ostalo sa tim, a ako pojuriš za novcem, ništa nećeš dobiti, shvataš li to? Moraš da prodaš sve svoje automobile, satove i početi da treniraš tri puta jače i napornije nego do sada, jer, trenutno si statistički očajan“, rekao je Rajola svojevremeno Zlatanu.

Foto: EPA/TONI GARRIGA

Nije se libio da ulazi u sukobe sa velikim klubovima poput Mančestera u vezi sa Polom Pogbom.

Nije mu bilo teško ni da žestoko oplete po Pepu Gvardioli, za koga je umeo da kaže da je kao trener fantastičan, ali je kao čovek „apsolutna nula, kukavica, pas“.

Da ne zaobilazi baš nikoga, svedoči i njegov sukob sa Florentinom Perezom, kom je otvoreno rekao da „fudbalere koristi kao rukavice, čim mu se jedne ne svide, menja ih za drugi par“.

Činjenica je i da je Rajola imao svoju „porciju“ kontroverzi zbog kojih je bio saslušavan, kao i suspendovan u Italiji na nekoliko meseci.

Sve to ga nije sprečilo da postane jedan od najvećih majstora svog posla u kojem nije birao sredstva kako bi došao do cilja. Godinama unazad uspešno je zastupao interese svojih klijenata i obezbeđivao im najbolje moguće finasijske uslove, a omiljeni klubovi za poslovanje su mu bili Juventus, Mančester junajted, Milan, Barselona.

Njegovim preranim odlaskom fudbal je ostao siromašniji za jednu neponovljivu ličnost.

BONUS VIDEO Pjerluiđi Kolina – najbolji fudbalski sudija svih vremena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar