Foto: Piotr Kucza / Zuma Press / Profimedia

Sudbina je čudna rabota, a ona je odlučila da nas na još jednom žrebu spoji sa reprezentacijom Švajcarske. Biće to prilika za revanš, ali i još jedan bolan susret sa selekcijom koja nam je nanela teške poraze.

Srbija je u prošlom ciklusu uspela da se izbori za mesto u eliti i sada će imati priliku da protiv nekih od najjačih selekcija sveta (Španijom, Danskom i Švajcarskom) izbori možda i mesto na završnom turniru za šta je potrebno da bude prva u paklenoj grupi.

Sa druge strane, neće biti lako izbeći poslednje mesto koje nas vraća nazad u B Ligu nacija, pa nas čeka izuzetno teških šest utakmica koje kreću da se igraju od septembra.

PROČITAJTE JOŠ:

Španija brani titulu

Najjači tim u grupi je svakako selekcija Španije. Španci su i zvanični branioci titule nakon što je posle penala u uzbudljivoj utakmic savladala selekciju Hrvatske, pre tog au polufinalu i reprezentaciju Italije.

Na predstoječe Evropsko prvenstvo su se lako kvalifikovali pošto su u grupi sa Škotskom, Norveškom, Gruzijom i Kiprom ostvarili sedam pobeda uz samo jedan poraz i gol razlikom 25:5. Bili su prilično dominantni, ali je na primer meč protiv Škotske na strani pokazao da itekako mogu da budu ranjivi.

Na Evropskom prvenstvu ih čeka paklena grupa sa Italijom, Hrvatskom i Albanijom.

Alvaro Morata Foto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Poslednji put smo sa Španijom igrali 2012. gde smo izgubili sa 2:0. Ako računamo sve prethodne države, poslednja pobeda protiv Španije se dogodila 1990. godine na Svetksom prvenstvu.

Luis de la Fuente ima velik izbor igrača, a neke od glavni uzdanica su Alvaro Morata, Gavi, Injigo Martinez, Rodri, Dani Karvahal i sjajni golman Unai Simon.

Danska redovno pobeđuje Srbiju

Selekcija Danske možda je i najzanimljiviji rival iz ove grupe, jer ćemo sa njom pre početka Lige nacija igrati na Evropskom prvenstvu, gde će nam biti rival i za plasman u drugu fazu. Jedna od najbolji selekcija sveta koja ne spada u tradicionalnu elitu polako je na zalasku generacije i ostaje da se vidi u kakvom sastavu će igrai Ligu nacija posle predstojećeg Evra.

U prošlom ciklusu Lige nacija, Danci su igrali sjajno i završili drugi u grupi tik iza Hrvatske, a ispred Francuske i Austrije.

Što se tiče Evropskog prvenstva, nisu se tako lako kvalifikovali.

Eriksen, Danska, Finska
Foto: Pool via REUTERS/Jonathan Nackstrand

Bili su prvi u grupi sa istim brojem bodova kao i Slovenija, dok su Finska i kazahstan bili jako blizu sa 18 bodova.

Glavne zvezde ekipe su Kasper Šmajhel, Andres Kristensen, Janik Vestegor, Jusuf Poulsen, Emil Hojberg…

Srbija je od rapsada državne zajednice tri puta igrala protiv Danske i doživela sva tri poraza uz gol razliku 1:8, a poslednji meč je bio prijateljski pre dve godine.

Stari poznanici, ovaj neprijatelji 

Najviše pažnje svakako bi trebalo da privuku mečevi Srbije i Švajcarske.

Pred žreb bilo kog takmičenja u poslednjih nekoliko godina pomno se prati da li će Srbija i Švajcarska biti u istoj grupi, kako je bilo na svetskim prvenstvima 2018. i 2022. godine u Kataru.

Oba duela dobila je Švajcarska, najpre sa 2:1, pa sa 3:2, a mečevi su bili i te kako burni, dok su u centru pažnje bili Granit Džaka i Đerdan Šaćiri.

Foto:ADIL BENAYACHE / Sipa Press / Profimedia

Znao je pomenuti tandem fudbalera da provocira Srbe na više načina, bilo je tu i te kako političke pozadine, ali je nekako uvek izgledalo da smo mi više podlegali pritisku i previše dopuštali protivnicima.

Zbog svih tih provokacija Džake i Šaćirija, koji su omraženi u našem narodu, porastao je i rivalitet dve reprezentacije, a Srbi će sada u Ligi nacija ponovo tražiti osvetu.

Na poslednjem meču u Kataru, koji je ujedno bio i za prolaz grupe, Srbija je dozvolila Šaćiriju da postigne gol za 1:0, ali su onda Mitrović i Vlahović preokrenuli. Međutim, Embolo je pred kraj prvog poluvremena izjednačio, da bi Frojler doneo pobedu već početkom drugog dela – 3:2.

Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Ako se vratimo u prošlost do 2018. godine, setićemo se da je Mitrović u Rusiji dao gol za 1:0, a posle toga nad njim nije bio sviran čist penal, kog se svi ljubitelji fudbala kod nas dobro sećaju. Švajcarci su u drugom poluvremenu uspeli da preokrenu baš preko Džake i Šaćirija, koji je u 90. minutu istrčao kontru i pogodio za konačnih 2:1.

Švajcarci su uz mnogo muke uspeli da se plasiraju na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. godine, ali su u kvalifikacijama završili kao drugi iza Rumunije, a samo dva boda ispred Izraela. Švajcarsku na kraju nisu skupo koštala tri uzastopna remija sa Belorusijom, Izraelom i tzv. Kosovom, kao i poraz od Rumunije.

Švajcarska nije baš mlada reprezentacija, a osim od Džake i Šaćirija, naši fudbaleri moraće dobro da obrate pažnju i na Nou Okafora, Manuela Akandžija, Denisa Zakariju, Fabijana Šera…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar