Foto: Starsport / Predrag Milosavljevic

Svetskim medijima je proteklih dana prohujala informacija da je kineski fudbaler Hao Runze dobio otkaz u Radničkom iz Niša zbog političkih razloga.

Kako su preneli mediji, 23-godišnji defanzivac je otpušten zbog urgencija kineskih vlasti, a sve u vezi sa nedavnim izjavama njegovog oca Haoa Hajdonga.

PROČITAJTE JOŠ

Hao senior je takođe nekadašnji fudbaler i za reprezentaciju Kine je odigrao čak 107 utakmica.

Sa 41 postignutim golom je najbolji strelac nacionalnog tima u istoriji i smatra se najboljim napadačem te zemlje u poslednje dve decenije.

Hao je dobio međunarodnu prepoznatljivost pošto se 1994. godine potukao sa Kregom Olerdajsom, sinom engleskog trenera Sema Olerdajsa, tokom utakmice kineske lige između Baija i Gvangdonga.

Tri godine kasnije je postavio rekord u transferu iz Baija u Dalijan, za tadašnjih više od dva miliona juana.

Nagrade „Zlatna lopta“ i „Zlatna kopačka“ u 1997. godini je pratio novi skandal, godinu dana kasnije je „kineski Alan Širer“ suspendovan na dve utakmice pošto je napao protivnika na terenu.

Foto: EPA/CHEN HUI

I to nije bilo sve – na Kupu pobednika kupova Azije je pljunuo sudiju i za to je kažnjen jednogodišnjom zabranom igranja zbog čega je propustio dobar deo sezone 1999. godine.

Bez obzira na sve, kineski Dalijan je stajao uz nega tokom svih osam godina, a čak i kao aktivan igrač postao je trener, kada je 2004. godine Milorad Kosanović napustio poziciju šefa stručnog štaba.

U želji za novim izazovima Hao je 2005. godine za simboličnu cenu od jedne funte prešao u engleski Šefild, ali je za dve sezone odigrao samo jednu utakmicu.

On je 4. juna ove godine na 31. godišnjicu protesta na Tjananmenu objavio video u kom je izražena namera da se formira nova federalna država Kina, uz poziv na rušenje Komunističke partije Kine.

U akciji mu se pridružila i supruga, nekadašnja šampionka u badmintonu Je Žaojing.

„Komunistička partija truje porodice i ispira mozgove, uništava društvenu harmoniju, osnovne ljudske vrednosti i moralni kompas“, navedeno je u videu.

Foto: Screenshot / Youtube / PILIPALA TV

Par je pet dana kasnije dao intervju Volstrit džornalu, u kom se pozvalo na izbacivanje Komunističke partije sa istorijske pozornice, s namerom da se direktno uključi u taj poduhvat.

Navodno, podršku u tome ima od Stiva Benona, nekadašnjeg saradnika američkog predsednika Donalda Trampa, koji je posle njegove pobede na izborima najavio kreiranje konzervativnih i desničarskih pokreta širom sveta.

„Ono što su vlasti radile u Vuhanu, zajedno sa gušenjem protesta u Hongkongu samo pojačava otpor partiji. Mnogi Kinezi dele naše stavove, ali se ne usuđuju da govore o tome. Mi smo spremni da snosimo sve posledice“.

Jedna od njih je, bar prema navodima medija, a i same porodice, otkaz koji je u niškom Radničkom dobio naslednik.

„Hao Runze, sin Haa Hajdonga, otpušten je iz srpskog kluba zbog pritiska iz Pekinga“, navedeno je u izveštajima koji se pozivaju na reči Gua Venguija, milijardera i bivšeg člana partije koji je prebegao u SAD.

Naslednik porodice Hao je u Niš stigao 1. februara ove godine iz Granade, odigrao je dve utakmice i postigao jedan gol, u meču odigranom 30. maja protiv Napretka kojim je doneo bod svom timu.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Iz uprave Radničkog je rečeno da je Hau istekao ugovor 5. juna i da je postao slobodan igrač, te da nije dobio otkaz i da se „klub ne bavi politikom, već fudbalom“.

Samo po sebi – nonsens, pošto je prvi čovek kluba Ivica Tončev, doduše u „zamrznutom stanju“ istovremeno i visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije.

„Hao je imao ugovor sa klubom koji mu je istekao. Niko nije zvao funkcionere Radničkog, niti je neko vršio pritisak na klub da ga Hao napusti“, rekao je generalni direktor kluba Dejan Propadalo.

On je naveo i da je Hao napustio Niš pre svih dešavanja koja se pominju u medijima i da su se razišli prijateljski.

Tome u prilog ne ide činjenica da je Kinez 3. juna, dva dana pred navodni istek ugovora i dan pred obraćanje Haa seniora bio starter u duelu Radničkog i Čukaričkog u Kupu Srbije.

Otkaz, kraj ugovora ili jednostavno želja mladog igrača da se skloni pre rastuće bure koju je podigao njegov otac, tek srpski fudbal je bogatiji za još jedan bizaran slučaj po kome je svetska javnost čula za njega.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar