Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Neobična priča koju je pandemija preusmerila

Dragan Stojković Piksi nije mnogo eksperimentisao i pozvane su proverene snage za mečeve protiv Mađarske i Danske.

PROČITAJTE JOŠ

Sa druge strane, biće zanimljivo protiv Mađara koji su pozvali Kaluma Stajlsa, igrača Barnslija. Priznaćete, ime baš i ne zvuči kao mađarsko.

Vezista Barnslija ima mađarsko poreklo po baki, mogao je čak da igra i za Ukrajinu, ali je ipak pobedu odnela Mađarska.

Marko Rosi, selektor Mađarske, pozvao je i Adama Martina, prvog strelca mađarskog šampionata, koji je dao 23 gola na 24 meča ove godine.

„Dugo smo ih pratili i konačno su uklonjene sve prepreke Kalumovom pozivu. On je veoma mlad igrač koji je uspeo da igra dobro na nekoliko pozicija uprkos godinama. Videćemo u kojoj ulozi će biti najkorisniji za reprezentaciju. Nema sumnje da će Adam Martin imati fantastičnu sezonu. On je klasičan broj 9, fizički veoma jak, veoma dobar u kaznenom prostoru, uskoro ćemo videti da li može da se uklopi u našu igru, pošto u svom klubu igra drugačije, ali mislim da može biti koristan član reprezentacije. Nije pitanje ni činjenica da je bio veoma motivisan, pošto je prihvatio savete koje smo mu dali, a to mu očigledno znači da mu reprezentacija mnogo znači“.

Ovi momci biće zanimljivi takmaci, posebno Kalum zbog neobične životne priče.

Naime, on je tek u lokdaunu 2020. godine istražio svoje poreklo i saznao da ima mađarsko poreklo preko bake. Onda je rešio da ode u Budimpeštu turistički.

„Trebalo je da idem sa svojom devojkom odmah nakon što je karantin počeo. Imali smo rezervisano putovanje u Budimpeštu, a nekoliko nedelja ranije smo ušli u lokdaun i morali smo da ga otkažemo. Da budem iskren, tek sam pre dve godine saznao da je moja baka bila Mađarica. U vreme karantina, samo sam želeo da znam više o sebi, a onda sam saznao da je zemlja porekla Mađarska preko moje mame i sve je došlo na svoje mesto.“

Pored Mađarske, Stajlsove porodične veze su ga potencijalno kvalifikovale čak i da predstavlja Ukrajinu, zajedno sa svojom matičnom državom Engleskom.

On nema rođake koji su trenutno u ratom razorenoj zemlji, ali mu Ukrajina nije bila opcija.

Mnogi Englezi žale što nije ostao barem na širem spisku Albiona. Često je bio na pragu nacionalnog tima, bio je blizu priznanja i afirmacije, ali nije došlo do toga. To je znala Mađarska da iskoristi.

„Nažalost, njegova baka, rođena u Mađarskoj, preminula je i neće videti njegov nastup“, pišu engleski mediji.

Sam Stajls ima želju da igra u njeno ime.

„Igraću za nju i njene sinove i ćerke, za celu porodicu, želim da ih učinim ponosnim kada obučem dres Mađarske. Imam neke rođake tamo, pa se nadam da će i oni doći da gledaju. Mislim da neću imati mnogo vremena posle treninga i priprema za utakmice, ali postoji mogućnost da se posle utakmice sretnemo.“

Raduje ga činjenica da Mađarska ima igrače u renomiranim ligama.

„Mnogo igrača igra u Bundesligi, koja je jedna od najboljih liga na svetu, a svi internacionalci su dobri i biće dobro biti među tim momcima.“

Mađarska će igrati protiv Engleske u utakmici Lige nacija na Puškaš Areni 4. juna i to je nešto što nije zaobišlo ni Stajlsa.

Stajls je posle istraživanja porodične, počeo da uči malo više i o istoriji fudbala u Mađarskoj.

„Radio sam malo istraživanja, ali ne previše, jer ima mnogo posla u Barnsliju. Ali kada imam malo slobodnog vremena, pogledam sve što je zanimljivo, video sam da je Mađarska imala jednu od moćnijih reprezentaciji u istoriji, naročito 1950-ih.

BONUS VIDEO Piksi o Zvezdinom dvomeču sa Glazgov Rendžersom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar