Foto EPA-EFE/MARIO CRUZ

Biće napeto još dugo

Fudbaleri Srbije sa uživanjem mogu da prate završnu fazu kvalifikacija i baraža za Mundijal, jedna su od 16 ekipa koje su se ranije kvalifikovale za Svetsko prvenstvo u Kataru.

PROČITAJTE JOŠ

Uz domaći Katar i Srbiju, plasman su obezbedile Nemačka, Danska, Brazil, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španija, Engleska, Švajcarska, Holandija, Argentina, Iran, Južna Koreja, Japan i Saudijska Arabija.

Žreb za Mundijal održaće se 1. aprila u Dohi, a do tada, preostalo je da se raspodele preostale ulaznice, ima ih 15.

Evropa daje 13 učesnika, Afrika pet, Azija i Južna Amerika četiri ili pet, Severna, Srednja Amerika i Karibi tri ili četiri, a Okeanija maksimalnoj jednog. Evropa će dati još tri učesnika kroz tri ukrštanja u plej-ofu, prvo čine Vels – Austrija i Škotska – Ukrajina, ali će ovde do raspleta doći tek u junu, pošto su Škoti, FIFA i UEFA izašli u susret Ukrajincima. Poljska je zbog diskvalifikacije Rusa direktno u finalu baraža i čeka Švedsku ili Češku, a poslednji par biće najzanimljiviji. Portugal se ukršta sa Turskom, Italija sa Severnom Makedonijom i očekuje se spektakl već sada ako Portugal i Italija opravdaju uloge favorita.

U Južnoj Americi su Brazil i Argentina overili plasman, a mundijalske pozicije drže Ekvador i Urugvaj, Peru je peti i sa aktuelnom pozicijom ide u interkontinentalni baraž. Šansu još kroz teoriju imaju Čile i Kolumbija, Bolivija samo ludom srećom može do interkontinentalnog baraža.

Foto: Frank Gunn/The Canadian Press via AP

U CONCACAF zoni, Kanada je prva i ima u džepu internacionalni baraž, ostalo je Milanu Borjanu i ekipi samo da potvrde uspeh, dobre pozicije za direktan plasman drže SAD i Meksiko, dok je Panama tim koji drži poziciju za baraž, priliku još vreba Kostarika.

Afrika će učesnike dati u završnim dvomečima koji se igraju 25. i 29. marta. Egipat igra protiv Senegala, Kamerun protiv Alžira, Gana protiv Nigerije, Kongo protiv Maroka, Mali protiv Tunisa.

U Aziji su Iran, Južna Koreja, Japan i Saudijska Arabija obezbedila mesta u dve grupe, Australija je u baražu, kom je najbliža još selekcija Ujedinjenih Arapskih Emirata. Posebno će biti zanimljivi internacionalne kvalifikacije. Australija će igrati protiv trećeplasiranog tima druge grupe za finale, u kom će rival doći iz Južne Amerike.

Foto: EPA-EFE/FOOTOGRAFIIA

Drugi par činiće 4. tim Severne Amerike (trenutno Panama) i pobednik kvalifikacija Okeanije (favorit Novi Zeland). Igraće se samo po jedan meč, 13. ili 14. juna u Kataru, pa nema domaćinstva i gostovanja, nema popravnog.

Mnogo je inovacija u baražima, što je razlog više za zadovoljstvo Orlova i Dragana Stojkovića Piksija, koji je Srbiju direktno odveo na Svetsko prvenstvo. Najveći ceh promenama platiće Portugalci ili Italijani, pa će Svetsko prvenstvo u Kataru proći bez jedne od najvećih zvezda u istoriji fudbala, Kristijana Ronalda, ili bez aktuelnih prvaka Evrope.

Foto wiki
Foto wiki

Južna Amerika

Standings provided by SofaScore LiveScore

Azija

Standings provided by SofaScore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore

Severna, Srednja Amerika i Karibi

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar