Foto: EPA-EFE/Peter Byrne
Foto: EPA-EFE/Peter Byrne

Već ispisali istoriju, finale će biti poslastica

Finale Lige šampiona igraće dva evropska giganta – Liverpul i Real Madrid, a na njihovim klupama sedeće Jirgen Klop i Karlo Ančeloti, koji su svoje fudbalere vodili do ovog uspeha.

PROČITAJTE JOŠ:

„Redsi“ su na putu do finala savladali Inter, Benfiku, a potom i Viljareal nakon drame u polufinalu i preokreta u drugom meču.

Madriđani su imali nešto teži posao, pošto su do finala stigli pobedivši tri „drim tima“ – Pari Sen Žermen, Čelsi i Mančester siti.

Ulaskom u finale i Ančeloti i Klop ispisali su trenersku istoriju i iza sebe ostavili teške domaće zadatke budućim generacijama fudbalskih stručnjaka.

Naime, Italijanu će ovo biti rekordno peto finale Lige šampiona, što niko pre njega nije uspeo da ostvari. Sa druge strane, Klop se domogao četvrtog učešća u finalu najprestižnijeg evropskog klupskog takmičenja, odnosno trećeg sa Liverpulom, dok je jednom vodio i Borusiju Dortmund.

Osim Nemca, po tri učešća u finalima imaju samo još Marčelo Lipi, Ser Aleks Ferguson i Miguel Munjoz.

Ono gde je Ančeloti takođe uspešniji je broj „ušatih trofeja“, pošto ih ima tri naspram Klopovog jednog. Jedini sa tri trofeja pored njega su Bob Pejsli (sa Liverpulom sva tri) i Zinedin Zidan (sa Realom sva tri).

Foto: EPA/BERND THISSEN

Zanimljivo je da će ovo biti treće finale za Ančelotija, koje će igrati protiv Liverpula. Prva dva odigrao je kao trener Milana 2005. i 2007. godine.

U prvom je izgubio nakon velikog preokreta i povratka Liverpula, koji je imao zaostatak od tri gola nakon prvih 45 minuta. Na kraju je pobednik odlučen u penal seriji i „redsi“ su bili uspešniji sa 2:1.

U međusobnom skoru dvojice trener bolji je Italijan, koji ima četiri pobede, Nemac je na tri, a tri puta utakmice su završene bez pobednika. Klop je kao trener protiv Ančelotija vodio Borusiju Dortmund i Liverpul, dok je njegov rival bio na klupama Napolija, Evertona i Real Madrida.

Ono što krasi obojicu je odnos sa igračima, koji se neretko prenese i na teren. Liverpulovi igrači uglavnom igraju sa velikom energijom i gotovo nikada nemaju sukob sa trenerom.

Foto: EPA-EFE/Peter Byrne

Klop je svakome našao pravo mesto u timu, odlasci iz kluba su retki, pa je jasno da su svi manje-više zadovoljni time kako se kotiraju u timu. Mašinerija „redsa“ funkcipniše sjajno, o čemu govoti podatak da će im ovogodišnje finale biti treće u poslednjih pet nastupa.

Tim sa „Enfilda“ u igri je za čak četiri trofeja ove sezone. Već je osvojen FA kup, obezbeđena su finala u Liga Kupu i Ligi šampiona, a u Premijer ligi Mančester siti beži samo bod na četiri kola pre kraja.

Sa druge strane, Real je već obezbedio trofej u La ligi, a Ančeloti je prošlog vikenda ispisao istoriju, kao prvi trener koji je osvojio svaku od popularnih liga petica.

Nedavno je imao izjavu u kojoj je rekao da će se nakon angažmana u Realu verovatno odlučiti na penziju, koja bi sigurno bila slađa sa još jednom „ušatim trofejom“ u riznici.

Njegov suparnik nedavno je produžio ugovor sa Liverpulom, pa se očekuje da sa istim osmehom i entuzijazmom nastavi da hara evropskim i svetskim fudbalom i narednih godina.

BONUS VIDEO Het-trik Kristijana Ronalda za Mančester junajted protiv Totenhema

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar