Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Živeo je san kao igrač, postao legenda "vučice", a sada pomera granice kao trener. Danijele de Rosi vratio se na velika vrata u Seriji A, ali u ulozi na kojoj nismo navikli. Mnogi ga već porede sa čuvenim trenerom, Pepom Gvardiolom, pošto je sa Romom napravio pravi "bum".

Napustio je Žoze Murinjo klupu Rome. Posle bajne dve sezone Portugalca u Rimu sve se promenilo i čelnici Rimljana morali su nešto da promene. Roma je bila u velikom problemu i u prvi mah sve je iznenadio potez da na klupu sedne legenda kluba – Danijele de Rosi.

De Rosi je za Romu odigrao 616 utakmica, postigao je 63 gola i 60 asistencija, a nije potrebno govoriti koliko ga navijači u Rimu vole.

PROČITAJTE JOŠ

Nekadašnji italijanski reprezentativac vodio je Spal u sezoni 2022/23, ali posle toga nije uspeo da nađe novi angažman.

Na kraju to se ispostavilo i kao dobro po njega, jer se u pravom momentu otvorilo mesto u klubu kojem je dao život.

Foto: EPA-EFE/FEDERICO PROIETTI

Sjajni vezista pokazao je da je veliki borac ne samo na terenu, već i pored njega.

Roma je od njegovog dolaska u nestvarnoj formi, upisala je devet pobeda iz 11 mečeva. Jedini poraz došao je protiv Intera u Rimu (4:2), dok je u Ligi Evrope u Holandiji remizirao sa Fejenordom (1:1).

Od kada je De Rosi šef stručnog štaba „vučice“, samo su Inter i Bolonja osvojili više bodova od Rome.

Oživeo je Italijan gotovo sve igrače, golman Mile Svilar postao je pod njegovim vođstvom jedan od najboljih, a proradio je i Paolo Dibala.

Foto: EPA-EFE/FEDERICO PROIETTI

Argentinac je postigao osam golova od dolaska De Rosija, dok se u igru uključio konačno i Romelu Lukaku.

Roma je osvojila samo tri titule Serije A u istoriji(1941/42, 1982/82, 2000/01), te je jasno da su navijači željni trofeja domaćeg takmičenja.

De Rosi je polako počeo da budi taj pobednički mentalitet i ukoliko ovako nastave i naredne godine, Roma će biti jedan od kandidata za trofej. Potreban je bio upravo neko kao on, da dođe i pokuša da vrati staru slavu jednom od najpoznatijih klubova na svetu.

Poslednji od mečeva koji je pokazao koliko Roma igra dobro od njegovog dolaska jeste trijumf protiv premijerligaša Brajtona u Ligi Evrope – 4:0.

U sistemu 4-3-3 izraženi su bili Dibala i Lukaku (postigli po gol), dok su mrežu Engleza probili i vezista Brajan Kristante, ali i štoper Đanluka Manćini.

Kapitena nije promenio, lider je ostao Lorenco Pelegrini i to se pokazalo kao prava odluka.

„Svi znaju šta za mene znači Roma. Nemamo vremena, a ni izbora osim da budemo konkurentni, da se borimo za svoje ciljeve i da pokušamo da ih ostvarimo. To su jedini prioriteti koje smo zajedno postavili“, rekao je po dolasku De Rosi.

Iako je prvobitni plan bio da De Rosi ostane trener samo do kraja sezone, iz Italije stižu informacije da bi nekadašnji kapiten „vučice“ mogao da potpiše novi ugovor.

Američki vlasnici bili su očarani liderstvom De Rosija koji ima stalni kontakt sa njima. Već se pojavljuju informacije o eventualnom dvogodišnjem ugovoru sa očigledno višim ciframa u odnosu na trenutne (500 hiljada evra za šest meseci, na koliko je potpisan prvobitni ugovor).

Za sada nema zvaničnih informacija, ali iz Rima praktično „curi“ potpuni optimizam za zajedničku budućnost. De Rosi je sa Romom povezan kao niko drugi, njegova porodica živi u Rimu i njegov san je bio upravo taj da „pokloni dve karijere“ klubu za koji je oduvek navijao.

BONUS VIDEO Alphonso Davies ostao bez dva zuba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar