Foto: EPA

Niko im nije ravan.

Dok se selekcija Italije, zvanični šampion Evrope ozbiljno muči da izbori plasman na turnir na kojem želi da brani titulu, italijanski stručnjaci prave uspehe na drugim mestima.

Italija se nalazi na deobi drugog mesta sa Ukrajinom i njihov međusobni duel će odlučiti direktnog putnika na završni turnir.

PROČITAJTE JOŠ

Italijani bi u slučaju neuspeha dobili šansu da do turnira dođu i kroz baraž u okviru Lige nacija, ali bi taj put bio poprilčno neizvestan.

Lučano Spaleti je tako zapravo najneuspešniji italijanski sturčnjak u ovim kvalifikacijama jer su četvorica njegovih kolega uspela da odvedu timove koje vode na Evropsko prvenstvo i pre poslednjeg kola.

Prvi među njima koji je prošao kroz cilj kvalifikacija bio je Domeniko Tedeski, Italijan sa Belgijskim pasošem. On je kao naslednik Roberta Martineza preuzeo jednu od najjačih evropskih selekcija i odveo je na završni turnir u grupi sa Austrijom ostaviviši iza Šbedsku, Azerbejdžan i Estoniju.

Belgijanci će u poslednjem kolu protiv Azerbjedžana na svom terenu pobedom pokušati da obezbede i prvo mesto u grupi.

Sjajan posao je napravio i Vinčenco Montela koji je u grupi sa polufinalistom Svetskog prvenstva Hrvatskom uspeo da sa lakoćom Turke odvede do završnog turnira. Posle perioda loših igara i rezultata, legendarni napadač Rome je uspeo da preporodi tursku selekciju koja će ponovo otići na jedno veliko takmičenmje i sa nekoliko talentovanih igrača tražiti priliku za veliki rezultat.

Jedan italijanski stručnjak je napravio veliki problem i reprezentaciji Srbije. Marko Rosi je sa Mađarima dva puta nadigrao Piksijeve „orlove“ i remijem u Bugarskoj uspeo da overi plasman.

Rozeu i Mađarima ostaje da u poslednjem kolu osvoje bod na svom terenu protiv Crne Gore i overe prvo mesto, a Piksiju da preko istih Bugara bude jedan od trenera u Italijanskom društvu.

Poslenji kojem je uspelo da overi plasman na Evro bio je i najmanje poznati stručnjak Frančesko Kalcona.

Kalcona je 15 godina trenerske karijere proveo kao asistent raznim trenerima u brojnim klubovima. Od pomaganja Mauriciju Sariju u Avelinu, Peruđi, Empoliju, Napoliju, preko asistiranja Euzebiju Di Frančesku u Kaljariju do rada sa Lučanom Spaletijem u Napoliju. Marek Hamšik ga je dobro upoznao u Napulju i prošlog leta ga preporučio Fudbalskom savezu Slovačke čiji nacionalni tim je imao loše rezultate u Ligi nacija.

Kalcona je preuzeo Slovačku, uzeo Hamšika u stručni štab, implementirao italijansku taktiku i poznavanje fudbala, promenio stil igre i večeras na prepunom stadionu u Bratislavi pobedom nad Islandom od 4:2 obezbedio plasman na EP kao drugoplasirani iz grupe. Apsolutno zasluženo!

Slovaci su u kvalifikacijama imali samo dva poraza od nedodirljivih Portugalaca, odigrali na startu nerešeno sa Luksemburgom i sve ostalo pobedili i na kraju u grupi ostavili iza selecije Luksemburga i Bosne i Hercegovine.

Tako je Italija dobila četvoricu selektora na Evropskom prvenstvu uz potencijalni apsurd da se k ao zvanični šampion Evrope selekcija „azura“ čak ni ne plasira na takmičenje.

Malo ko je zaista mogao da predvidi ovakav scenario.

BONUS VIDEO