Dušan Vlahović, Kristijano Ronaldo, Manuel Lokateli i Edin Džeko
Foto: Lisa Guglielmi/IPA / Shutterstock Editorial / Giuseppe Cottini/NurPhoto / Shutterstock Editorial / LaPresse / ddp USA / Francesco Scaccianoce / AFP / Profimedia

Italija je novi evropski šampion u fudbalu, a pred nama je nova sezona Serije A, u kojoj po svemu sudeći neće nedostajati drame.

Titulu brani Inter, ali kada posmatrate dešavanja u klubu ovog leta, nemate utisak da se tamo nešto slavi, već je atmosfera daleko sumornija.

Šampion je u velikoj finasijskoj krizi, a redove je napustio najbolji igrač Romelu Lukaku u transferu vrednom 125 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

Gledaćemo ponovo Žozea Murinja koji je svoju poslednju titulu evropskog prvaka osvojio upravo sa Interom 2010. godine, ali će ovoga puta sedeti na klupi Rome.

Poslednjih avgustovskih dana će oči biti uperene ka transfer pijaci, jer bi lako moglo da se desi da Seriju A, pored Lukakua i nekolicine zvezda, napuste još dva velika imena – Kristijano Ronaldo i Dušan Vlahović.

Srbija će ponovo sa pažnjom pratiti nastupe naših fudbalera kojih tenutno ima 16 u najvišem rangu italijanskog fudbala. Nekolicina će imati velike uloge u svojim ekipama, a ponovo će Siniša Mihajlović braniti čast srpske struke jer i ovu sezonu kreće kao trener Bolonje.

Čeka nas zanimljiva borba za titulu, gde se Juventus ponovo nameće kao prvi favorit, a biće i žestoka borba za Evropu i opstanak.

Srbi u „Seriji A“

Srbija će i naredne sezone imati veliki broj predstavnika, s tim što spisak još nije konačan jer je još uvek moguć odlazak Dušana Vlahovića, kao i dolazak Filipa Kostića.

Ono što je u ovom trenutku poznato je da ima 16 igrača iz Srbije, a da ih je najviše u Fjorentini.

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Ponovo će sve oči biti uperene u Dušana Vlahovića koji je eksplodiao prošle sezone i zaludeo ne samo Italiju, već i celu Evropu. Vrh liste strelaca i postignut 21 gol bili su preporuka da se za njega zainteresuju mnogi klubovi, a za to vreme se Vlahović sprema za novu sezonu u kojoj treba da potvrdi status koji je stekao.

U klubu će mu društvo praviti i tandem srpskih štopera. Iako se spekulisalo da bi Nikola Milenković mogao da promeni sredinu, klub ga je zadržao novim ugovorom, a društvo će mu najverovatnije praviti Matija Nastasić koji je je na pragu dogovora sa ekipom iz Firence.

To bi mogla da bude i dobra vest za reprezentaciju Srbije, ako njih dvojica u budućnosti pronađu pravu hemiju.

Tu je i Aleksa Terzić koji je prošle godine na pozajmici u Empoliju igrao odlično i izborio Seriju A, pa se vratio u Firencu i sada će pokušati da napravi iskorak.

U Torinu ćemo imati trojicu srpskih fudbalera, a najviše bi trebalo da gledamo Sašu Lukića koji je već tri godine standardan i igra značajnu ulogu. Za razliku od Lukića, Vanja Milinković-Savić je dobio priliku samo na pet utakmica i videćemo da li bi ove sezone mogao da dobije vežu minutažu.

Ove godine im se priključio i Denis Stojković, ali je pitanje šta možemo očekivati od mladića koji je u Partizanu mahom vreme provodio na tribinama.

Sergej Milinković Savić
Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Od timova iz vrha, glavnu reč će voditi Sergej Milinović-Savić koji je ostao i ove sezone u Laciju, kome će cilj biti plasman u Ligu šampiona. Sergej će tako zapoćeti svoju sedmu sezonu u dresu rimskog kluba, ali će ove godine dobiti društvo u vidu Dimitrija Kamenovića.

Mladi defanzivac je ugovor potpisao još u zimskom prelaznom roku, ali je ostao još jednu polusezonu na Banovom brdu, a sada ga čeka borba za mesto u timu, iako mnogi predviđaju da bi mogao da završi na pozajmici.

U šampionu Interu ćemo i ove godine gledati Aleksandar Kolarova. Nekadašnji reprezentativac je prethodne godine ubeležio tek sedam nastupa, pa nije realno ni da sad kada je godinu dana stariji dobije veću ulogu, ali bi Inter zbog brojnih problema i činjenice da im odlaze igrači, mogao da bude prinuđen da se osloni na iskusne igrače.

Ostatak naših igrača uglavnom igra u ekipama iz sredine tabele ili donjeg doma.

Najviše treba očekivati od Filipa Đuričića u Sasuolu i Darka Lazovića u Veroni.

Đuričić igra svoju šestu sezonu u Italiji, a četvrtu u ekipi Sasuola. Reprezentativni vezista iza sebe ima možda i najbolju sezonu u karijeri, ali ga ove godine čeka novi izazov.

Foto: EPA-EFE/SERENA CAMPANINI

Trener Di Zerbi koji je prošle godine pravio čuda u Seriji A  sa ovim timom i koji je imao puno poverenje u našeg asa je prešao u Šahtjor, a zamenio ga je Dionisi koji je na tu poziciju došao iz Empolija. Ostaje da se vidi kakao će pod njegovom palicom igrati tim koji su navijači obožavali da gledaju i kao će se snaći Filip Đuričić.

Darko Lazović je odigrao odličnu sezonu u Veroni i treću godinu zaredom će igrati za klub iz grada Romea i Julije. Očekuje se da i ove godine bude jedan od ključnih igrača i da podeblja i statistiku od po tri gola i asistencije iz prošle, koja nije na pravi način prikazala njegov učinak na terenu.

Od igrača od kojih bi mogli da očekujemo veću ulogu u narednoj sezoni jeste mladi Ivan Ilić koji će biti Lazovićev saigrač u Veroni. Nakon odlične sezone koju je odigrao kao pozajmljeni igrač, klub ga je otkupio u ozbiljnom transferu i očekuje se da u predstojećem šampionatu napravi dodatni iskorak.

Ivan Radovanović ima dobru sezonu iza sebe u Đenoi, u kojoj je odigrao najviše mečeva od kako je došao i po prvi put od odlaska iz Kjeva pre tri godine je pronašao svoje mesto u timu.

Srpski fudbaleri u Seriji A

Dušan Vlahović, Fjorentina

Nikola Milenković, Forentina

Aleksa Terzić, Fjorentina

Sergej Milinković-Savić, Lacio

Dimitrije Kamenović, Lacio

Saša Lukić, Torino

Vanja Milinković-Savić, Torino

Denis Stojković, Torino

Aleksandar Kolarov, Inter

Filip Đuričić, Sasuolo

Darko Lazović, Verona

Ivan Ilić, Verona

Bogdan Jocić, Verona

Boris Radunović, Kaljari

Ivan Radovanović, Đenoa

Petar Mićin, Udineze

*Matija Nastasić, Fjorentina (transfer se privodi kraju)

Što se tiče preostalih imena, oni će brojem srpsku koloniju u Italiji učiniti prilično velikom, ali je njihova minutaža na terenu prilično upitna.

Boris Radunović će posle dve sezone grejanja klupe u Veroni i Atalanti, novu šansu potražiti u Kaljariju, dok je malo verovatno da će svoje minute pronaći Petar Mićin u Udinezeu i Bogdan Jocić u Veroni.

Borba za titulu

Iako je prošle sezone na jedvite jade stigao do četvrtog mesta i plasmana  u Ligu šampiona, Juventus će i ove godine krenuti kao prvi favorit i ekipa koju treba pobediti u konačnoj trci za naslov prvaka.

Manuel, Lokateli, Foto: EPA-EFE/Justin Tallis

Ekipa od prošle godine je tu, a stiglo je i veliko pojačanje u vidu Manuela Lokatelija iz Sasuola koji je briljirao na Evropskom prvenstvu. Ono što je glavni adut crno-belih ove godine je povratak na klupu Masimilijana Alegrija koji je sa Juventusom dominirao u Italiji i bio blizu osvajanja Lige šampiona. Posle pokušaja da sa Sarijem i Pirlom zaigraju atraktivnije, u Torinu su se vratili proverenom receptu.

Do kraja prelaznog roka će se sigurno pomno pratiti sudbina Kristijana Ronalda, ali treba očekivati da Portugalac odigra još jednu sezonu u Italiji.

Kristijano Ronaldo, FK Juventus
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Izrazitog protivnika koji odskače od konkurencije nemaju, ali svakako prvo treba spomenuti Inter.

Šampion je ostao bez Lukaku, Ašrafa Hakimija i Kristijana Eriksena što je popriličan udarac za ekipu, a neće biti više ni Antonija Kontea na klupi. Njega je zameno Simone Inzagi posle nekoliko dobrih sezona u Laciju, a od pojčanja treba spomenuti Edina Džeka, Hakan Čalhanoglua, Denzela Damfrisa i štopera Vanhedsena.

Glavni favoriti za titulu

Juventus, kvota 1.85

Inter, kvota 5

Atlanta, kvota 6

Napoli, kvota 12

Milan, kvota 13

Roma, kvota 20

Lacio, kvota 30

Ni gradski rival Milan nije u mnogo boljoj situaciji pošto je ostao bez dva bitna igrača. Pored prelaska Čalhanoglua u redove gradskog rivala, i najbolji golman sveta Đanluiđi Donaruma je prešao u redove PSŽ-a, dok je od značajnijih pojačanja stigao samo Fikajo Tomori iz Čelsija.

Odličan posao je napravila Atalanta samom činjenicom da je ekipa ostala na okupu, a Gasperini na klupi iz sezone u sezonu podže nivo igre svoje ekipe koja je postala miljenik mnogih u Evropi zbog atraktivnog stila igre. Ipak, u Bergamu sigurno neće biti spokojni do kraja prelaznog roka, jer bi mogli da ostanu bez Duvana Zapate koji je na meti nekoliko klubova.

Žoze Murinjo, Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

U borbi za vrh će sigurno biti i rimski klubovi. Glavna vest je povratak Žozea Murinja u redove Rome.

Njegov dolazak je sigurno bio značajan faktor u dovođenju Tamija Ejbrahama iz Čelsija koji bi trebalo da zameni veterana Edina Džeka, dok su od zvučnijih imena klub još napustili Čengiz Under i Pedro.

Lacio bi ove godine mogao da bude najozbiljniji u prethodnih nekoliko sezona. Simonea Inzagija je na klupi zamenio Maurisio Sari, a osim činjenice da su svi nosioci ostali na okupu, dovedena su i solidna pojačanja u vidu pomenutog Pedra, Hisaja koji je u Napoliju najbolji fudbal igrao baš kod Sarija i iskusnog Felipe Andersona koji se vratio u klub posle tri godine.

Mauricio Sari Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Konačno, ekipa koja će se boriti za vrh i mesto u Ligi šampiona je svakako i Napoli. Tim iz Napulja takođe kreće u sezonu sa novim trenerom, a na klupu je ovog leta stigao Lučano Spaleti. Od pojačanja treba spomenuti Matea Politana iz Intera, dok je klub napustio dugogodišnji desni bek Elseid Hisaj i naš Nikola Maksimović.

Sredina tabele

Kada su u pitanju klubovi koji će teško do Evrope, ali ne bi trebalo da se nađu u borbi za opstanak izdvajaju se Fjorentina, Udineze, Bolonja i Sampdorija.

Tim našeg Sinše Mihajlovića je zadržao okosnicu tima, a stigli su i Marko Arnautović i Musa Barou od značajnijih pojačanja.

Siniša Mihajlović
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Udineze je ovog leta odlično zaradio prodajom Rodriga de Pola, Huana Musoa i Antonina Barka za koje je transferima dobio 61 milion evra, a pojačao se dovođenjem Lazara Samardžića, igrača srpskog porekla sa nemačkim pasošem.

Sasuolo je doživeo veliki udarac odlaskom Roberta de Zerbija koji je preuzeo Šahtjor i prodajom Manuela Loaktelija, ali je dovođenjem Hameda Traorea i dobrom zaradom obezbedio stabilnost i sačuvao okosnicu koja bi trebalo da garantuje mirnu sezonu.

Sampdorija se odlučila za dovođenje iskusnog Kandreve i pre svega kontinuitet sa ekipom iz prošle godine, što bi trebalo da bude garancija za izbegavanje borbe za opstanak.

Borba za goli život

Iako je nezahvlano otipisivati neke timove iz borbe za opstanak, glavni kandidati su povratnici u elitno društvo Salernitana, Empoli, Venecija uz starosedeoce Speciju i Đenou.

Čitav prelazni rok Salernitane je stao u dovođenje nekoliko imena na pozajmicu, a ni u drugom smeru nije bilo drugačije tako da klub nije napravio nijedan transfer. Njihova nada leži u uigranosti, ali šanse za opstanak nisu preterano velike.

Empoli je ostao bez dva bitna igrača koja su prodali u solidnim transferima. Hamed Traore je za 16 miliona evra pojačao Sasuolo, dok je La Gumina za 5,5 miliona evra otišao put Sampdorije. Od dolazaka vrednih pomena je samo pozajmica napadača Patrika Kutronea.

Glavni kandidati za ispadanje

Salernitana

Venecija

Empoli

Đenoa

Specia

Ni Venecija se nije previše isticala na fudbalskoj pijaci i osim dovođenja centralnog veziste Đanluke Busija i nema šta zanimljvo da prijavi.

Iako nećemo gledati previše velikih zvezda ni ove sezone u Italiji, zemlja evropskog prvaka bi trebalo da nam ponudi atraktivan fudbal. Nekoliko velikih trenerskih imena, gomila zanimljivih igrača i velika srpska kolonija bi trebalo da budu dovoljan motiv da se isprati sezona.

Srija A već nekoliko sezona nudi atraktivan napadački fudbal što je usvojio i nacionalni tim, pa bi uz Bundesligu ponovo mogli da uživamo u jednoj od najefikasnijih liga u Evropi.

Serija A, parovi prvog kola

Subota

18.30 Verona – Sasuolo

18.30 Inter – Đenoa

20.45 Empoli – Lacio

20.45 Torino – Atalanta

Nedelja

18.30 Bolonja – Salernitana

18.30 Udineze – Juventus

20.45 Napoli – Venecija

20.45 Roma – Fiorentina

Ponedeljak

18.30 Kaljari – Specija

20.45 Sampdorija – Milan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar