Foto: Srđan Stevanović/Starsport; IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia; ANP / ddp USA / Profimedia; ; SCS/Sander Chamid / AFLO / Profimedia;

Kapiten, legenda, pravi vođa generacije koja će igrati na dva vezana velika takmičenja. Uskoro će postati i fudbaler sa najviše nastupa za državni tim, već na sledećoj utakmici izjednačiće rekord Branislava Ivanovića (105 mečeva), u Fenerbahčeu su ga ekspresno zavoleli, dok o trenerskoj karijeri u Ajaksu i dalje ima smisla pričati.

Dušan Tadić je pravi kapiten, predvodnik reprezentacije Srbije koja će posle Mundijala u Kataru igrati i na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, a nacionalnom timu se dva uzastopna velika takmičenja nisu dogodila decenijama.

Slavni ofanzivac je u prazničnom intervjuu za Nova.rs pričao o svemu tome, i naravno o Srbiji i Evru na koje smo čekali čak 24 godine…

PROČITAJTE JOŠ

Šta je potrebno da prođemo grupu u kojoj su Engleska, Danska i Slovenija?

„Ima mnogo faktora koji su potrebni, treba nam dobra igra, jer će nam ona omogućiti i da dođemo do dobrih rezultata“, počinje Tadić priču za Nova.rs.

Šta bi za vas bio uspeh u Nemačkoj?

„Teško je govoriti šta bi bio uspeh, prvo hoćemo da prođemo grupu, pa ćemo videti za dalje. To je u ljudskoj prirodi, uvek težimo ka višim ciljevima i uvek hoćemo više i više“, jasan je kapiten „orlova“.

Još dve utakmice vam nedostaju da preteknete Baneta Ivanovića i postanete rekorder po broju utakmica za reprezentaciju?

„Rekao sam mnogo puta da mi to apsolutno ništa ne znači. Bitno je da imaš takmičenja iza sebe, Svetsko i Evropsko prvenstvo, i da te ljudi pamte i da se ponose tobom. Da li ćeš da imaš 50, 70 ili 100 nastupa, to je manje važno. Bitno je šta ostavljaš iza sebe“!

Da li posle Nemačke sledi oproštaj od reprezentacije ili biste igrali i A Ligu nacija sa najjačim ekipama?

„Iskreno, nisam razmišljao o tome, super se osećam i fizički i psihički, i gladan sam i željan uspeha. Za reprezentaciju igramo iz ljubavi, tu smo da pomažemo i da se žrtvujemo za nju, sad koliko ću dugo igrati to ćemo još videti“.

Kako posle svega vidite saradnju sa selektorom Draganom Stojkovićem, pogotovo što ste ista ili u današnje vreme malo modifikovana pozicija na terenu?

„Saradnja je odlična, ostvarili smo mnogo uspeha zajedno i hoćemo da stavimo još jedan pečat na EP zajedničkim snagama“.

Srbija Švajcarska Foto:REUTERS/Carl Recine

Kako je u Fenerbahčeu sa Džekom i Livakovićem, kakve su ambicije kluba i kako vam se dopada Istanbul?

„U Fenerbahčeu je sve super za sada, uloženo je mnogo i došlo je dosta dobrih igrača. Ambicije su da budemo prvaci i to nam je prvenstveni fokus. Devet godina Fenerbahče nije bio šampion, što je previše za takav klub.

Navijači su vas ekspresno zavoleli, opet se čuje „Tadić’s on fire“?

„Navijači su neverovatni, to je jedan od prvenstvenih razloga zašto sam došao. Želeo sam to da doživim i stvarno je neopisivo kakvu atmosferu prave i koliko vole klub i igrače, neverovatan fanatizam“.

Onaj snimak „Tadić’s on fire“ sa proslave titule Ajaksa je jedan od najboljih sportskih snimaka, kako danas vidite dešavanja u Ajaksu posle vašeg odlaska?

„To su neka lepa sećanja koja se dešavaju spontano, i ostaju zauvek zapisana. Ajaks je veliki deo mene i uvek će biti“.

Da li i dalje postoji ona šansa da se vratite tamo i započnete trenersku karijeru, o čemu ste ekskluzivno pričali za Nova.rs pre dve godine?

„Postoji ta šansa, naravno, ali videćemo kad za to dođe vreme“

Odbili ste svojevremeno Milan, Barselonu, ponude iz Kine… Da li biste možda otišli u Saudijsku Arabiju koja je sve popularnija?

„Jeste, imao sam ponude velikih klubova, ali to vam ustvari govori koliko je Ajaks veliki i koliko mi je bilo lepo da nisam želeo da menjam. Imao sam dosta ponuda i iz Arabije, nisam ih prihvatio i mislim da sam dobro procenio u ovom momentu“.

View this post on Instagram

A post shared by Dušan Tadić (@dusantadic)

Da li je tajna kako se hranite i koliko trenirate individualno, vaša forma i izgled fasciniraju i saigrače koji često to pišu na Instagramu?

„Vodim računa o sebi i svom telu celu karijeri, jednostavno ozbiljan fudbal ne može da se igra bez dobrog tela i ne možete da trajete, kad je to dobro onda možemo i da pokažemo svoje kvalitete. Zasluge za to najviše pripadaju Andreji Milutinoviću (trener za fizičku spremu, prim.aut), koji je celu karijeru sa mnom“.

Po čemu ćete naviše pamtiti 2023. i najveća želju za 2024. godinu?

„Najviše ću da pamtim po plasmanu na EP i odlasku i prelasku u novi klub“, završio je Dušan Tadić praznični razgovor za Nova.rs.

BONUS VIDEO Dušan Tadić posle meča Srbija – Bugarska u Leskovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar