Foto: Andrew Yates / imago sportfotodienst / Profimedia, Fabrizio Andrea Bertani/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia, EPA-EFE/DAVID RAWCLIFFE

Mančester siti i Inter igraće u subotu od 21 čas, na stadionu "Ataturk" u Istanbulu, dugo čekano finale Lige šampiona.

Sa jedne strane biće prvi stručnjak „građana“ Pep Gvardiola, čovek koji je osvajao trofej kao igrač i dva puta kao trener Barselone, ali nikad po odlasku sa „Kamp noua“. Sa druge je Simone Inzagi, Italijan koji je uprkos svemu uglavnom poznatiji kao mlađi brat čuvenog napadača Filipa.

Gvardiola je po odlasku iz Barselone sa Bajernom i Sitijem osvojio 20 trofeja, ali nije Ligu šampiona.

PROČITAJTE JOŠ

Inzagi je već dokazao da je „bolji trener od brata“, ali uprkos sjajnom poslu u Laciju i Interu i dalje nema Skudeto, pa bi Liga šampiona bila najbolja moguća satisfakcija, ali i stimulans za napad na Seriju A sledeće sezone.

Na ruku mu ide i neverovatna statistika – kao trener vodio je Lacio i Inter u sedam finala (tri Kupa Italije i četiri Superkupa) i svih sedam je dobio.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Ipak, Siti u ovaj meč ulazi kao izraziti favorit i ukoliko Gvardiolini izabranici podignu „ušati“ pehar, postaće prva ekipa od Mančester junajteda 1999. godine koja je kompletirala „triplu krunu“.

Siti je već osvojio Premijer ligu i FA Kup, dok su do velikog finala imali relativno težak put. U grupi G su zauzeli prvo mesto sa 14 bodova, zabeležili su četiri pobede i dva remija. Iza sebe su ostavili Borusiju Dortmund, Sevilju i Kopenhagen.

U šesnaestini finala su totalno razbili Lajpcig ukupnim rezultatom 8:1, dok su i u četvrtfinalu ubedljivo bili bolji od Bajerna iz Minhena. Pobeda od 3:0 na domaćem terenu bila je dovoljna za prolaz u polufinale, gde ih je čekao okršaj sa prošlogodišnjim prvakom, Realom iz Madrida.

Pep Gvardiola/Foto: AP Photo/Jon Super

Upravo ih je „kraljevski klub“ zaustavio prethodni put, ali sada to nije bio slučaj. „Građani“ su na teren izašli sa totalno drugačijim mentalitetom, predvođeni najboljim golgeterom takmičenja Erlingom Holanom (12 golova) i ukupnim rezultatom od 5:1 prošli su u finale.

Tamo će ih čekati „neroazuri“, koji su poslednje finale igrali 2010. godine. Tada je sa Dijegom Militom u špicu, Dejanom Stankovićem u sredini, četa Žozea Murinja pobedila Bajern 2:0.

Malo ko je na startu sezone davao Interu šanse da uopšte može da prođe i grupnu fazu, u kojoj su igrali protiv Bajerna, Barselone i Viktorije iz Plzenja. Bavarci su bili prvi sa maksimalnih 18 bodova, a Inter je u direktnom duelu protiv Barselone uspeo da obezbedi drugo mesto.

Foto: REUTERS/Molly Darlington

Put ka Istanbulu im je sigurno bio znatno lakši nego Sitiju, ali to nikako ne treba da umanji ovaj uspeh. Inter je prvo bio bolji od Porta (1:0), zatim i od Benfike (5:3).

U polufinalu su srušili snove najvećeg rivala Milana, nisu primili gol u tom dvomeču, a postigli su ih tri. Uspeh ove ekipe može se opisati u moćnom napadu koji sa četiri gola predvodi Edin Džeko. Iza njega su špicevi Lautaro Martinez i Romelu Lukaku sa po tri.

Upravo će njihova igra biti ključ u ovom duelu, jer će se Inter braniti tokom celog meča i svoju priliku će tražiti preko kontre. Siti će probati da drži loptu u svojim nogama što je više moguće i malo po malo će pretiti golmanu Andreu Onani.

Foto: EPA-EFE/ROBERTO BREGANI

Nijedan tim nema problema sa povređenim igračima, te se očekuju najjače postave u finalu i sve osim titule Sitija bila bi senzacija. Ipak, ovaj trofej fudbaleri engleskog tima jure od dolaska novih vlasnika 2007. godine.

„Čeka nas teška utakmica, ne bežimo od uloge favorita, ali finale je uvek posebno. Inter ima kvalitet i moraćemo da igramo strpljivo“, izjavio je Gvardiola uoči polaska za Istanbul.

Inter je do sada tri puta bio šampion Starog kontinenta, dok je Siti igrao samo finale 2021.

„Zaslužili smo finale, cele sezone smo u kontinuitetu igrali dobro i verujem da možemo tako i protiv Sitija. Otpisali su nas u grupi sa Bajernom i Barselonom, u polufinalu smo bili odlični protiv gradskog rivala Milana. Jedna utakmica i sve je moguće“, rekao je Inzagi.


Mančester siti – Inter

Stadion: Ataturk; Sudija: Simon Marčinjak (Poljska);

Mančester siti: Ederson – Voker, Dijas, Ake – Stouns, Rodri – B. Silva, De Brujne, Gundogan, Griliš – Holan; Trener: Pep Gvardiola

Inter: Onana – Bastoni, Ačerbi, Darmijan – Dimarko, Brozović, Barela, Čalhanoglu, Damfriz – Martinez, Lukaku; Trener: Simone Inzagi


Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar