Zasluženo.

Indonežanski sud osudio je jednog policajca na 18 meseci zatvora zbog tragedije na fudbalskom stadionu u kojoj je u oktobru 2022. godine stradalo 135 ljudi.

Sud je, međutim, još dvojicu lokalnih policijskih zvaničnika oslobodio, što je izazvalo gnev porodica žrtava.

PROČITAJTE JOŠ

Tragedija se dogodila 1. oktobra prošle godine na istoku ostrva Java nakon što je policija ispalila suzavac kada su navijači preplavili teren posle poraza domećeg kluba Arema od ekipe Persebaja iz Surabaje.

U stampedu izazvanom suzavcem, stradalo je 135 ljudi, među kojima i više 40 dece, što se smatra jednom od najgorih katastrofa u istoriji sporta.

Sud „osuđuje optuženog Hasdarmavana na godinu i po dana zatvora“, rekao je Abu Ahmad Sidki Amsija, sudija u Surabaji, gradu u istočnoj Javi.

Foto:EPA-EFE/H. PRABOWO

Hasdarmavan, koji se kao i mnogi Indonežani oslovljava samo jednim imenom, bio je komandant mobilnog policijskog odreda u istočnoj Javi.

„Optuženi je propustio da predvidi situaciju koja je u stvari bila prilično lako predvidiva. Postojala je mogućnost da se ne ispaljuje suzavac kao odgovor na nasilje navijača“, rekao je sudija.

Izrečena kazna predstavlja polovinu onoga što je tražilo tužilaštvo, odnosno tri godine zatvora.

Dvojica drugih policijskih službenika u Malangu oslobođena su optužbi, što je izazvalo bes prisutnih članova porodica žrtava.

Foto: EPA-EFE/H. PRABOWO

„Žrtve nisu zadovoljne presudom. Za njih nije bilo pravde“, rekao je za Frans pres Imam Hidajat, advokat koji zastupa nekoliko porodica.

Prošle nedelje je šef organizacionog odbora utakmice osuđen na 18 meseci zatvora, a službenik za obezbeđenje utakmice na godinu dana zatvora.

BONUS VIDEO Ronaldu vikali „Mesi, Mesi“, on šutnuo flašu i umalo ponovo bacio traku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar