Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Gelor Kanga je možda jedan od onih koji imaju magiju u kopačkama, ali nikada nije bio pravi sportski uzor. Na terenu je prosto majstor, a van njega dobija i bliže određenje veštine - skandal.

Najsvežiji skandal je onaj sa koferom zbog koga se Srbija najpre nasmejala, a onda osudila ponašanje neprimereno za profesionalnog sportistu. Nezadovoljan ko zna čime, odlučio je da se otima sa jednom radnicom na aerodromu oko kofera.

PROČITAJTE JOŠ

Zvezda je ocenila da se ovako ne ponaša neko ko predstavlja crveno-bele i najavila kaznu za vezistu.

Pretposlednji u nizu je sukob sa Dejanom Stankovićem u svlačionici nakon meča sa Liberecom (0:0). Trener crveno-belih je odlučio da ga izmeni u 52. minutu, a Kanga da mu ne pruži ruku nakon meča.

Stanković ga nije uvrstio u sastav protiv Bačke, Metalca i Rada, pa se da naslutiti da više ne računa na vezistu (poznat je Kanga da neretko sam sebi „potpisuje“ rastanak).

Toga su se i pribojavali navijači jer je Kanga i u prvom mandatu ostao upamćen po „bubicama“ koje su često uspevale da zasene vrhunske poteze poput onog gola Krasnodaru sa 40 metara pod samu prečku.

Iako je bio jedan od heroja u tim kvalifikacijama za Ligu Evrope, samo godinu dana ranije je bio tragičar. Zapravo, kada je on tu, uvek je u centru pažnje, bilo po dobrom ili po lošem.

Na meču sa Ludogorecom, u kome je Zvezda bila u odličnoj poziciji na „Marakani“ nakon 2:2 u Bugarskoj, na poluvremenu je naseo na provokaciju rivala gostiju. Odreagovao je previše burno, pa mu je glavni sudija pokazao crveni karton u trenutku kada su svi odlazili u tunel na odmor!

Znao je da „zakuva“ i na večitom derbiju, pa je nakon jednog ispred svlačionice „Marakane“ želeo da se obračuna sa Evertonom. Sukob igrača Zvezde i Partizana rešila je policija koja je morala da razdvaja igrače.

Najveći prestup Gabonac je napravio u maju 2017. godine kada je želeo da se  pobije sa Aleksandrom Lukovićem, tadašnjim kapitenom crveno-belih.

Bilo je to u eri Boška Đurovskog koji je nasledio Miodraga Božovića na klupi tima sa stadiona „Rajko Mitić“.

Luković je „prebacio“ Kangi jer nije pozdravio navijače, a Kanga je taj sukob želeo da reši ekspresno i to – pesnicama.

„Kanga je kažnjen jer je povredio klupsku disciplinu. Zvezda je kolektiv iznad svih. Ipak, to je za nama i situacija je rešena. Računam na Kangu za predstojeće finale Kupa“, rekao je Boško Đurovski tada.

Tu je bio i sukob sa Markom Petkovićem kada je Božović objasnio „da je on video dve fotografije sa utakmice sa Spartakom kako se grle i da ga je možda Petko udario na kvarno“.

Problem oko pasoša i vize Gelora Kange pred put Crvene zvezde u Jermeniju
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Ovo je bilo dovoljno da se prestane sa ovakvim navodima, ali je bilo jasno da je Kanga tempirana bomba za svlačionicu.

Ne treba zaboraviti da Kanga ima problem da iskontroliše emocije, pa je tako nakon pogođenog penala protiv Vojvodine skinuo dres. Dobio je parni žuti karton i propustio gostovanje „na krovu“ kada je Voždovac slavio sa 3:2 i tako izbio titulu iz ruku crveno-belih.

Kao što je imao šta da zameri Stankoviću, Kanga je imao šta da kaže i Vladanu Milojeviću nakon izmene u Londonu protiv Arsenala (0:0) u Ligi Evrope.

Damijan le Talek ga je tokom boravka na „Marakani“ nekoliko puta smirivao, ali je govorio da Gabonac zna da bude „na svoju ruku“.

Ipak, ovaj incident nikada nije potpuno „zarastao“, pa je jaz između trenera i veziste ostao. Rešen je kada je u letnjem prelaznom roku Kanga pojačao Spartu iz Praga u transferu vrednom milion evra. U Češkoj je nastavio sa tradicijom, pa se se sukobljavao i sa (sa)igračima i sa navijačima.

Ušao je u najpoznatiji konflikt sa navijačima koji su ga vređali na rasnoj osnovi.

Poznat kao neko ko ne trpi niti autoritete, niti provokacije našao je način da odgovori. Postigao je pogodak sa penala za Spartu protiv Jablaneca (2:1) u julu 2018. godine, a onda se okrenuo ka navijačima i stavio prst na usta.

Bio je to nedvosmileni gest da je vreme da ućute.

Nikako da tu poruku kaže i samom sebi jer bi bez tako „lude glave“ možda danas bio igrač u nekoj od pet najjačih liga sveta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar