Sapir Berman
Foto: Screenshot Twitter Roy Jankelowitz

Fudbalski arbitar iz Izraela Sagi Berman odlučio je da promeni pol.

Sudija je odlučio da postane transrodna žena. Od sutra će nastaviti sa svojim poslom, ali će ubuduće deliti pravdu kao Sapir, odnosno Safir.

PROČITAJTE JOŠ

Tako će postati prvi transrodni sudija u izraelskom fudbalu. Sa samo 27 godina važi za jednog od najboljih arbitara ove zemlje.

Nedavno je postala četvrti sudija zbog hormonske terapije koju sprovodi, a koja pomaže da se završi proces promene pola.

Fudbalski savez Izraela blagonaklono gleda na njenu odluku, pa je dao punu podršku Bermanovoj oko zahvata.

Savez je tražio smernice od UEFA i FIFA,  a moguće je da će jednog dana stupiti na međunarodnu pozornicu i deliti pravdu na mečevima Lige šampiona, Lige Evrope ili Lige konferencija.

Najavljena je i konferencija za medije u utorak u podne.

Tada će i „Sagi, koji je hrabro odlučio da promeni pol – biti predstavljena kao Sapir“, prenosi „Jerusalim post“.

Ovaj list javlja da je Bermanova „dobila podršku prijatelja i porodice otkako im je pre nekoliko meseci saopštila da je započela procedure promene pola“.

„Jerusalim post“ naglašava da je Bermanova već počela da se privikava na osećaj da konačno može da uskladi svoj identitet i radno mesto, a taj list otkriva i da je poslednjih nekoliko nedelja „ona počela da dolazi na treninge sa šminkom i opremom koja joj više prija“.

„Igrači i sudije su joj stvarno podrška“, kaže jedan od arbitara.

Ipak, nije sve ovih dana bilo idilično u životu Sagija Bermana, odnosno Sapir Berman:

„Najgore je bilo na vrhuncu pandemije. Osećala sam se zarobljeno. Htela sam da nosim žensku odeću, a nisam znala kako da to objasnim mojoj partnerki… Ona, nažalost, to nije prihvatila dobro“, ističe junakinja ove priče, prvi transrodni sudija u izraelskom fudbalu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare