Foto: EPA-EFE/Andreu Dalmau

Neki novi vetrovi.

Odlaskom Kristijana Ronalda u Saudijsku Arabiju započela je era odlazaka igrača u Saudijsku Arabiju, koja je početkom prelaznog roka doživela pravu ekspanziju.

Ronaldovim putem otišli su Sadio Mane, Sergej Milinković-Savić, Roberto Firmino, Džordan Henderson, Rijad Marez, a poslednja u nizu velikih zvezda i verovatno najzvučnije ime ovog leta koje će se preseliti na Bliski istok je čuveni Brazilac iz redova Pari Sen Žermena, Nejmar.

PROČITAJTE JOŠ...

Ipak, dok se klubovi iz Saudijske Arabije utrkjuju ko će dovesti najzvučnije pojačanje a ko najviše platiti igrača, pojedini fudbaleri su odlučili da kažu „ne“ arapskim milionima i svoju karijeru nastave ili u Evropi, ili na nekom drugom mestu.

Najviše pažnje privukao je, očekivano, Lionel Mesi, mada je utisak da je on odabrao aranžman koji će biti podjednako isplativ, pošto je Kataloniju zamenio Majamijem i u dresu Intera već počeo da pokazuje zašto je po mnogima najbolji fudbaler u istoriji (ako ne u istoriji, onda sigurno 21. veka). Iako neće dobiti istu svotu na konto plate, Mesi je odlaskom na mesto koje je epicentar tržišnih dešavanja sveta doveo sebe u poziciju da vanfudbalskim stvarima u džep stavi milione, i to bez previše poteškoća.

Drugo jako ime, takođe iz Pari Sen Žermena, koje je odbilo odlazak u Saudijsku Arabiju, je Kilijan Mbape. Ovo i ne iznenađuje, s obzirom na to da je Mbape dugo pričao kako ne želi da napusti Pariz ove sezone, a sva je prilika da će na Parku prinčeva ostati narednih godinu dana, nakon čega će verovatno uslediti rastanak.

No, dok su njih dvojica imali poprilično jake razloge – Mesi u vidu dogovora sa Dejvidom Bekamom, Mbape u vidu želje da karijeru nastavi u Realu iz Madrida za godinu dana – pojedinci su svesno odbili priliku da zarade dobrano samo kako bi ostali u Evropi i nastavili da se takmiče na najvećem mogućem nivou.

Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Realov dvojac Toni Kros – Luka Modrić dovođen je u vezu sa brojnim timovima, ali su i Nemac i Hrvat rekli „ne“ i ostali u Realu, iako su mogli da biraju.

Modrić je na stolu imao ponudu od 80 miliona evra, ali je odbio poziv pre svega najupornijeg Al Alija i nastavio boravak u prestonici Španije.

Arapi su pokušali da milionima odvuku i Roberta Levandovskog, ali je Poljak gotovo momentalno odbacio tu mogućnost jer nije želeo da napusti Barselonu posle samo godinu dana, te će sa Kataloncima pokušati da odbrani titulu u Primeri.

Ponudu iz Saudijske Arabije imao je i Romelu Lukaku, čak su u jednom momentu kružile informacije da su Saudijci izuzetno navalentni u pokušaju da snažnog Belgijanca dovedu, ali je (zasad) uspeo da odoli. Isto kao i Pol Pogba, fudbaler Jujventusa. I Lukaku i Pogba smatraju da još uvek nisu u Evropi rekli poslednju reč, te žele da nastave da se dokazuju na najjačem nivou.

Foto: EPA-EFE/NIGEL RODDIS

Iako je mogao da bira klub u novopopularnoj ligi, i Anhel di Marija je odbacio to i parafirao saradnju sa Benfikom.

A posebno iznenađuje odluka Džejmija Vardija, koji je umesto miliona odlučio da ostane veran Lesteru, koji će se takmičiti u Čempionšipu…

Nisu samo fudbaleri odabrali ostanak u Evropi pre odlaska u Saudijsku Arabiju. Bilo je doduše slučajeva koji su krenuli putevima nafte, poput Roberta Manćinija, doskorašnjeg selektora Italije, ili Stivena Džerarda, koji je preuzeo Al Etifak.

Ozbiljnu ponudu nekolicine klubova imao je Žoze Murinjo, ali je „Specijalni“ rekao „ne, hvala“ i ostao na klupi „vučice“. Za poštovanje.

BONUS VIDEO Leo Mesi – fudbaler koji svakim danom nastavlja da ispisuje istoriju fudbala