Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Kao što to obično biva nakon ispadanja sa Svetskog prvenstva uglavnom prvi ispašta selektor.

Mim
.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Kada sve ide u skladu sa ambicijama sunarodnika heroji su igrači, kada tim podbaci krivac je samo jedan – selektor.

PROČITAJTE JOŠ

Ništa drugačije nije bilo ni ovog puta, pa su retki timovi koji i dalje imaju selektora koji ih je i odveo na Mundijal. Jedna od tih reprezentacija je upravo Srbija koja je ukazala poverenje Draganu Stojkoviću Piksiju da nastavi započeti posao.

Ipak, velikani su se odlučili na dramatične rezove, a onda i na potpuno neočekivane odluke kada su u pitanju novi ljudi na kormilu.

Samo letimičan pogled na ono što se dešavalo i što se očekuje da će se desiti predstavlja jasan znak da fudbal ulazi u potpuno novu eru.

Jedan od najdugovečnijih selektora na svetu dobio je otkaz nakon što je Maroko senzacionalno izbacio Portugal sa Mundijala pobedom od 1:0. Fernando Santoš je bivši nakon 109 mečeva na kormilu reprezentacije.

Žoze Murinjo dovodi Matića
Žoze Murinjo; Foto: EPA-EFE/Neil Hall / POOL

Odveo je ovaj tim do titule prvaka Evrope 2016. godine, a nakon osam godina njegova barka je potonula među „moreplovcima“.

Očekuje se da će ga na klupi naslediti Žoze Murinjo. Kako to da nikada ranije šarmantni Portugalac nije radio kao selektor? Navodno je rekao da ne želi biti selektor dok god je Kristijano Ronaldo u reprezentaciji. Deluje da je Ronaldo završio sa „moreplovcima“, pa bi brod mogao da preuzme čovek koji je jedan od najboljih trenera kada je u pitanju nokaut faza. Murinjo je jedini trener u istoriji koji je pokupio sve evropske trofeje – Ligu konferencija, Ligu Evrope i Ligu šampiona. To govori i njegova tetovaža.

Murinjo ima uslov i da mu se dozvoli da i dalje radi u klupskom fudbalu, a navodno je Savez već izašao sa ponudom.

Zinedin Zidan Zlatna lopta Foto:EPA-EFE/Mohammed Badra

Druga velika promena je odlazak Titea sa mesta selektora Brazila. Podneo je ostavku koja je prihvaćena, a po prvim informacijama Brazil neće žuriti sa postavljanjem novog selektora. Privremeno će morati da se pronađe rešenje, a očekuje se da od juna 2024. godine posao preuzme – Karlo Ančeloti, čovek sa najviše titula Lige šampiona (dve sa Milanom i dve sa Real Madridom). Italijan ne želi da napusti Madrid pre kraja ugovora, pa će „karioke“ morati da potraže pravu razmenu.

Mogao bi da tradiciju od 110 godina sruši Zinedin Zidan. Francuz je sada prvi favorit da preuzme Brazil čime bi postao prvi stranac na klupi ukoliko se ne računaju naturalizovani Španci, Portugalci i Južnoamerikanci.

Zidan je bio projektovan i za selektora Francuske, ali se čini da će Didije Dešan nastaviti da radi taj posao jer je opet doveo Francusku do finala Mundijala. Propao mu je i posao u Pari Sen Žermenu jer su u prestonici zadovoljni Kristofeom Galtjerom.

Promena se već desila i na klupi Holandije jer je Luj van Gal, koji je bolestan vodio „oranje“ na Svetskom prvenstvu, podneo ostavku.

Van Galu je ovo bio treći put da vodi reprezentaciju Holandije.

„Neću da nastavim… Ovo je moja poslednja utakmica. Nismo izgubili nijednu utakmicu, ne znam koliko smo dobili, ali možete na Guglu da upišete ‘Louis van Gaal Netherlands’ pa sami videti gol-razliku“, rekao je 71-godišnji Van Gal nakon ispadanja od Argentine na Mundijalu posle penal drame.

U poslednjem mandatu je dobio 14 pobeda, imao je šest remija i gol razliku 51:17.

„Nismo poraženi sa razlogom. Imamo sjajnu ekipu s mnogo talenta. Ovakav poraz jednostavno ne možeš preboleti. Bilo je upitnih sudijskih odluka, ali ne dopuštam da smo izgubili zbog sudije“, rekao je Van Gal i poručio da ga ne zanima ko će postati prvak sveta.

Ipak, znalo se da će Ronald Kuman preuzeti ovaj posao i za razliku od preostalih stručnjaka sa liste ovo mu neće biti prvi selektorski posao jer ga je već obavljao na istoj poziciji od 2018. do 2020. godine.

BONUS VIDEO Top 10 najskupljih reprezentacija na Mundijalu