EPA-EFE/Georgi Licovski

Spremite se za fudbalske maratone...

Fudbalska igra je još od sredine 19. veka i prve utakmice između Šefilda i Holama 26. decembra 1860. godine predstavlja omiljeni sport milionima ljudi širom planete, a od tog prvog meča viđene su brojne promene pravila.

PROČITAJTE JOŠ...

Ipak, retko koja bi do te mere mogla da protrese najpopularniju i po mnogima najvažniju sporednu stvar na svetu kao dve promene o kojima će biti reči na sastanku IFAB, Međunarodnog odbora fudbalskih saveza, tela zaduženog za usvajanje novih pravila fudbalske igre.

U Londonu će biti reči o nekoliko promena, od čega dve posebno „bodu“ oči.

Prva je vezana za samo trajanje utakmice. Iako će na semaforu stajati 90 minuta, umesto dosadašnjih oko sat i 45 u proseku, mečevi bi veoma lako mogli da traju i preko dva i po sata. Naime, ideja je da za svaki iole veći prekid – bilo kakve sudijske intervencije, korneri, svaka situacija koja zahteva osetniji prekid igre, sa sobom povlači i zaustavljanje sata i dodavanje tog perioda u nadoknadu.

Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

FIFA i IFAB žele da maksimalno smanje period takozvane „mrtve“ igre, trenutke koji prođu bez aktivnih dešavanja na terenu, a ovo je drugi korak ka tome. Prvi smo videli na Mundijalu u Kataru, kada su mečevi neretko trajali i po preko 100 minuta.

Druga velika promena je vezana za ofsajd. IFAB će razgovarati o predlogu čuvenog francuskog trenera i legende Arsenala Arsena Vengera, direktora za razvoj FIFA, koji je predložio da ofsajd pravilo bude promenjeno tako da je napadačima omogućeno da budu čitavim telom ispred defanzivca, pod uslovom da je jedan deo tela u liniji sa delom tela igrača odbrane.

Ova pravila su još uvek u fazi procene, ali i sama činjenica da su došla do IFAB pokazuje tendenciju ka poprilično velikim promenama sa ciljem osvežavanja fudbala.

Ova pravila bi trebalo da zažive nakon završetka sezone 2023/2024, a pre njih biće imlepentirano nekoliko „novotarija“.

Po završetku tekuće sezone, sudije će u nadoknadu uključivati i vreme potrošeno na proslavu pogodaka.

Foto: EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Druga promena vezana je za pravilo o poništavanju golova u situaciji kada su igrači koji nisu u igri izađu na teren. Dosad, sudijama je bilo sugerisano da ponište pogodak ukoliko bi u momentu dok je akcija trajala neko od rezervi ušao na teren. Ipak, događaj na Mundijalu u Kataru, kada su rezerve Argentine ušle na teren pre nego što je Lionel Mesi postigao pogodak za 3:2 a navijači Francuske zatražili da gol bude poništen, naterao je čelnike FIFA da malo pojasne pravilo, pa golovi neće biti poništavani ukoliko rezerve nisu uticale na igru.

Tu je takođe i takozvano „anti-Emi Matinez“ pravilo, po kom golmanima neće biti dopušteno da na bilo koji način skreću pažnju rivalu. Na primer, neće smeti da odlažu njegovo izvođenje, ometaju rivala, pipaju stative, prečku, mrežu…

Jasno je da će fudbal biti totalno drugačiji već kroz tri meseca. O periodu nakon toga teško je i razmišljati…

BONUS VIDEO Kristijano Ronaldo postigao četiri gola i proslavio veliki jubilej

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar