Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Predsednik FSS se distancirao od saradnika, u delegaciji koja je išla na kongres UEFA bili su i generalni sekretar Jovan Šurbatović, te drugi potpredsednik Janoš Žemberi

Nije krenuo mandat novog predsednika, a već se dešavaju kontroverze. Alekdandar Čeferin izabran je na novi četvorogodišnji mandat kao predsednik UEFA na kongresu u Lisabonu. Slovenački operativac je u prvom mandatu učvrstio svoje pozicije, naročito kada je sprečio formiranje fudbalske Superlige, pa zbog toga i nije imao protivkandidata.

UEFA je za razliku od Srbije svog prvog čoveka izabrala bez pompe, kongres u Lisabonu bio je samo novi poligon za preraspodele u FSS-u.

Podrška Čeferinu je i iz komšiluka od strane FSS-a koji je nedvomsisleno stao uz Čeferina, ali je zanimljiva pozadina te podrške.

PROČITAJTE JOŠ

Novoizabrani predsednik Fudbalskog saveza Srbije Dragan Džajić je doneo odluku da ne ode na kongres koji je birao prvog čoveka evropske kuće fudbala i tako preskoči praktično prvi radni zadatak od kako je ustoličen nakon najburnijih izbora u novijoj istoriji srpskog fudbala.

Džajić nije imao dileme oko podrške Čeferinu, uz kojeg je stao bez ikakve zadrške, ali to nije uradio i prisustvom na izbornoj ceremoniji u Lisabonu. Obično se ovako značajni događaji preskaču zbog sprečenosti, bolesti ili nekog sličnog razloga, a ne lične odluke da se po stupanju na dužnost preskoči tako bitna stvar.

Tako su Srbiju umesto Dragana Džajića prestavljala dvojica potpredsednika i generalni sekretar sa neizvesnim statusom. Branislav Nedimović je kao prvi zamenik preuzeo ulogu lidera delegacije FSS-a.

PROČITAJTE JOŠ

Nedimović, koji je jedno vreme figurirao i kao kandidat za prvog čoveka FSS-a pre nego što se pobunila javnost, danima po završetku istih je najavljivao spremnost da ukoliko Džajić, koji je od ranije imao zdravstvenih problema, ne može da obavlja funkciju preuzme njegovo mesto.

Zanimljivo je da se to dogodilo već na prvom koraku, što jasno pokazuje i ambicije samog Nedimovića i njegov ulazak u srpski fudbal. Zanimljivo je i da je deo tročlane komisije iz Srbije bio i generalni sekretar Jovan Šurbatović oko kojeg se lome koplja i pre nego što je izabrano novo rukovodstvo.

Kontradiktorne informacije o njegovom ostanku ili odlasku su unele konfuziju i u sam Savez, pa je zato još čudnije da u takvoj situaciji bude deo delegacije.

Sa druge strane jedini je od sve trojice predstavnika upoznat kako UEFA funkcioniše, pa je teško pomisliti da bi se Nedimović sam snašao. Pored pomenute dvojice kao potpredsednik je išao i Janoš Žemberi, predstavnik TSC-a koji je delovao kao svojevrstan dekor u igri moći u srpskom fudbalu.

BONUS VIDEO Poledica se raspravljao s Nedimovićem, političar ga prekidao u FSS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare