Foto: FSS

Dobra atmosfera vlada u timu pred meč u Ligi nacija

Fudbaleri Srbije igraće protiv Slovenije u nedelju od 20 sati i 45 minuta meč četvrtog kola u Ligi nacija.

PROČITAJTE JOŠ:

„Orlovi“ su na tri meča ostvarili dve pobede i drugi su na tabeli sa šest bodova. U prvom duelu protiv Slovenije, naš tim odneo je pobedu rezultatom 4:1 u Beogradu.

Srpski reprezentativci su u Sloveniju doleteli u petak, a predivan dan u Ljubljani reprezentativci Srbije iskoristili su da prošetaju u blizini hotela u kom su smešteni.

Posle druge uzastopne pobede u Ligi nacija u taboru našeg tima vlada fenomenalna atmosfera. Selektora Dragana Stojkovića Piksija, ali i kompletnu fudbalsku javnost u Srbiji može da raduje način na koji se Tadić i drugovi ophode prema obavezama u nacionalnom dresu.

Bez obzira na umor posle neporne sezone u svojim klubovima i činjenice da nikada u karijeri nisu bili u prilici da uoči godišnjih odmora moraju da odigraju čak četiri utakmice u samo desetak dana, ne kriju zadovoljstvo što su ponovo na okupu i što imaju priliku da brane boje Srbije u jednom jakom takmičenju.

Naši reprezentativci svaki slobodan trenutak koriste da budu zajedno i da ga provedu u dobrom raspoloženju, ali i igrajući društvenu igru „Mafija“, koja je postala njihov zaštitni znak.

Mnogo vremena je prošlo pre nego što se međusobni okršaj Slovenije i Srbije završi pobedom jedne reprezentacije. Kao da je remi u utakmici na startu Evropskog prvenstva 2000. godine najavio seriju nerešenih rezultata koja je trajala sve do 11. oktobra 2011. godine i čuvenog gola koji je Dario Vršič dao Bojanu Jorgačeviću sa pola terena na stadionu „Ljudski vrt“ u Mariboru.

PROČITAJTE JOŠ:

„Utakmica u Šarlroi jedna je od najluđih svih vremena na završnim turnirima Evropskog prvenstva“, priseća se Ljubinko Drulović drame iz 2000. godine i nastavlja:

„Miha je isključen kod rezultata 3:0 za Sloveniju i u nama je u tom trenutku proradio inat. To su momenti u karijeri koje nije lako opisati rečima. Jednostavno, izvukli smo iz sebe duple kapacitete i stigli do izjednačenja. Savo je dao prvi, posle toga pas Peđe Mijatovića i ja dajem drugi. Mislim da su Slovenci tada potonuli psihološki. Dolazi i treći gol. Probio sam po levoj strani, asistirao Savi za 3:3 i tada je nastao šou. Jokan je u poslednjem minutu imao šansu i za četvrti. U tome je draž fudbala. Čak i ako ste brojčano slabiji, a timski ujedinjeni, možete mnogo. Da budem još konkretniji, možete svašta“.

Drulovićev kolega iz stručnog štaba A tima Srbije, Goran Đorović, zbog povrede je morao da propusti prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji.

„Bio sam rovit, propustio sam i veći deo priprema u Aziji. Boškov je doneo odluku da se ne izlažem riziku na startu šampionata. Pokazalo se da je bio u pravu, jer sam protiv Španije obnovio povredu i već posle desetak minuta napustio igru. Žao mi je zbog svega, to je bila fantastična generacija koja je imala nesreću da igra u najtežem periodu po našu zemlju. Dva puta smo platili ceh u mečevima sa Holandijom. Fudbaler u karijeri mora da bude spreman i za teške udarce“.

Foto: FSS

Zbog sukoba sa selektorom Boškovom o kome je detaljno pričao u knjizi „Piksi – sve za deset“, Dragan Stojković nije počeo meč sa Slovenijom, ali je posle samo pola sata igre ušao na teren umesto Dejana Stankovića.

„Slovenci su nas ubili, vodili su u 57. minutu sa 3:0. Klasičan nokdaun. Miha je dobio crveni karton i pretila nam je ozbiljna katastrofa. Boškov je u jednom trenutku raširio ruke i povikao iz sveg glasa ‘Ajmo bre Plavi, šta vam je’. Uspeli smo sa deset igrača da postignemo tri gola i malo je falilo da stignemo do potpunog preokreta. Drulović je ušao i odigrao strašnu utakmicu. Juga takođe. Totalno smo vaskrsli u drugom poluvremenu. Stručnjaci su tu utakmici proglasili za najbolju na celom Evropskom prvenstvu. Zahović mi je kasnije rekao ‘Majstore, kada si ti ušao mi smo potpuno stali’“, prisetio se selektor „orlova“ antologijskog meča u Šarlroi.

Igrom sudbine, moralo je da se dogodi da Dragan Stojković sedne na klupu reprezentacije, pa da Srbija konačno zabeleži prvu pobedu protiv Slovenije. Trijumf na stadionu Rajko Mitić od 4:1 bio je delimični revanš za onaj bolan poraz u poslednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine. Između tog loba Vršiča i drame u Šarlroi, sve sami remiji i to identičnim rezultatom – 1:1.

Foto: FSS

Najpre dva u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2002, pa u prijateljskoj utakmici 2004. i u prvoj utakmici kvalifikacija za Euro 2012. U ta četiri susreta strelci za naš tim bili su Savo Milošević, Predrag Đorđević, Nenad Jestrović i Nikola Žigić.

Slovencima je svakako najdraži pogodak koji je postigao Zlatko Zahović iz slobodnog udarca u poslednjem minutu utakmice koja je odigrana 28. marta 2001. godine. Bod koji su osvojili na stadionu Bežigrad u Ljubljani imao je ogroman značaj na kraju kvalifikacija i omogućio je Zmajčekima da prvi put u svojoj istoriji zaigraju na završnom turniru Svetskog prvenstva.

U nedelju od 20:45, na programu je osmi međusobni duel Srbije i Slovenije, glavni sudija utakmice je Italijan Mauricio Marijani, a na stadionu „Stožice“ u Ljubljani očekuje se ponovo veliki broj srpskih navijača.

Foto: FSS
Foto: FSS
Foto: FSS
Foto: FSS
Foto: FSS
Foto: FSS
Foto: FSS

BONUS VIDEO Piksi o Joviću i Realu: Ili ću zvati ja Ančelotija, ili on mene

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar