Foto: EPA-EFE/Abedin Taherkenareh

Neobično ali korisno.

Fudbalski svet se nekako, nakon dosta problema, privikao na VAR, a sistem koji sudije širom sveta koriste za proveru sopstvenih odluka će u narednim mesecima doživeti veliku promenu.

PROČITAJTE JOŠ...

Nakon brojnih kritika sa kojima se FIFA suočavala, a od kojih su mnoge vezane za krajnje netransparentan način donošenja odluka, napravljen je prvi korak kako bi tome stali na kraj.

Naime, Odbor Međunarodne fudbalske asocijacije (IFAB), organizacija zadužena za uvođenje novih pravila u fudbal, osvojio je odluku po kojoj će svaka sudijska odluka morati da bude objašnjena i preko TV ekrana, ali i navijačima na stadionu. Ona će, pre nego što u potpunosti zaživi, biti testirana u narednih 12 meseci:

„Odlučili smo se za ovo nakon zahteva da odluke koje sudije donesu nakon VAR intervencija učinimo razumljivijima za sve aktere utakmice, i navijače na stadionu i gledaoce ispred televizora“, rekao je Pjerluiđi Kolina, uz dodatak da će ovaj sistem prvi put biti upotrebljen na Svetskom prvenstvu za klubove.

Čuveni Italijan je potom otkrio i šta je motivisalo FIFA na ovaj korak:

„Moram da kažem da su tu i iskustva drugih sportova, na primer u NFL-u, gde ovo objašnjavanje postoji već dugo, i sudije su veoma komotne. U fudbalu će jezik biti problem, jer će objašnjenje često biti na jeziku koji većini sudija nije maternji, što nije lako, ali će objašnjenja biti koncizna. Uveren sam da niko neće imati problema“, dodao je Kolina.

BONUS VIDEO VAR poništio spektakularan gol Danijela Aleksića, majstoriju „rabonom“ kakva se retko viđa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar