Foto: EPA-EFE/Michael Steele

Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB) potvrdio je da će pravilo da klubovi mogu da vrše zamenu pet igrača biti produženo za godinu dana.

Amandman Pravilima fudbalske igre o pet umesto dosadašnje tri izmene, odobren je u maju i pokrivao je takmičenja koja bi trebalo da se završe u 2020.

PROČITAJTE JOŠ:

Ipak, situacija sa pandemijom koronavirusa  stavila je klubove pod poseban pritisak pa će se pravo o pet izmena produžiti na period do 31. jula 2021. odnosno na međunarodne turnire koji su planirani za juli i avgust 2021.

Odbor je uzeo u odbor izveštaje koji analiziraju stanje sa pandemijom koronavirusa i osetili su potrebu da se pravilo o zamenama produži kako bi se sačuvalo zdravlje igrača.

Takođe, ostavljeno je da svaka pojedinačna asocijacija odluči o tome da li će pravilo primeniti u svojim takmičenjima. Pravilo je kritikovano da štiti velike klubove, koje imaju jaču klupu.

Primer je Premijer liga koja je prilikom glasanja za primenu pravila, naišla na otpor pojedinih klubova kao što su Aston Vila, Bornmut, Šefild junajted i Vest Hem.

Većina evropskih liga će nova prvenstva započeti sredinom septembra, što znači da će pauza između dve sezone biti skraćena.

Liga šampiona kreće mesec dana kasnije nego inače, tako da će i kalendari biti zgusnutiji, a klubovima znatno teže da uklope domaća i evropska takmičenja.

Uz to, FIFA je garantovala UEFA da će imati dva didatna datuma za međunarodne utakmice, što znači da če većina nacija igrati osam utakmica u dva termina u oktobru i novembru.

Iz IFAB su najavili da će pratiti promene u fudbalu usled posledica pandemije koronavirusa i u skladu sa tim donositi dalje preporuke i odluke kada je reč o ovom amandmanu koji se odnosi na zamenu igrača.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar