Hadžibegić
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Faruk Hadžibegić, selektor fudbalera Crne Gore, ostaće upamćen kao igrač posle čijeg je penala Jugoslavija eliminisana sa Svetskog prvenstva u Italiji 1990, a 30 godina nakon poraza od Argentine prisetio se te utakmice i dešavanja koja su usledila u SFRJ.

Pre 30 godina, na Svetskom prvenstvu u Italiji, Jugoslavija je stala na dva koraka od planetarne krune, a eliminacija od Argentine nakon jedanaesteraca srušila je snove jedne od najboljih generacija na ovim prostorima. Izabranici selektora Ivice Osima uspeli su da ukrote „gaučose“ i da, pored ranog isključenja Šabanadžovića, izbore jedanaesterce protiv tima koji je na terenu predvodio legendarni Dijego Maradona.

PROČITAJTE JOŠ

Usledila je penal lutrija u kojoj je Stojković prepustio vođstvo rivalu, ali su mu se „revenširali“ Maradona kojem je Ivković uhvatio živu loptu i Troljo pogodivši stativu.

Jugoslavija je mogla da oseti pobedu u svojim rukama, veliki rival bio je na kolenima. Ipak, promašaj Brnovića vratio je Argentinu u igru, a Faruk Hadžibegić je u potpunosti potopio lađe sunarodnika kojima je sport u teškim momentima, podgrejanim političkim igrama, predstavljao jedan od malobrojnih svetlih prozora u svet.

Pouzdani defanzivac preuzeo je odgovornost kao mnogo puta do tada, ali umesto da izraste u junaka, pripala mu je uloga tragičara. Igrača koji je nesvesno stavio tačku na poslednju generaciju jedne države.

„Ni u jednom momentu nismo razmišljali da je utakmica protiv Argentine poslednja koju će moćna Jugoslavija odigrati na jednom velikom takmičenju. Znali smo da imamo u ekipi neke igrače koji su u poznim godinama i za koje smo znali da neće igrati više za reprezentaciju, ali mlađima poput Bokšića, Prosinečkog i Savićevića to, čini mi se, nije bila tema za razmišljanje. Posle same utakmice izašli smo sa suprugama na u restoran na večeru i to nam je bio dobar izlet. Trebalo nas je snimiti 15 godina kako smo se stvarali kao tim da bi se videlo kako je bilo. To se moglo samo živeti da bi se shvatilo“, rekao je za Hadžibegić za Nedeljnik.

Penal koji je Gojkočea odbranio tadašnjem fudbaleru Sošoa mnogi su nakon kasnijeg raspleta političke situacije na Balkanu okarakterisali kao ispuštenu poslednju slamku spasa za Jugoslaviju, a prvi koji je tu teoriju javno izneo bio je italijanski novinar Điđi Riva. Šibica koja je stajala nad buretom baruta na Balkanu po toj teoriji mogla je da bude ugašena svetskom krunom, a pobeda nad Argentinom predstavljala bi značajan korak do cilja.

„Ne mogu reći da je Riva u pravu, a ne mogu da kažem ni da nismo imali šansu da budemo prvaci. Ne bih da zvučim prepotentno pa da kažem: bili smo najbolji, ali objektivno bili bismo veliki problem za Italiju, baš kao i za Nemačku u finalu. Jer naša ekipa je iz utakmice u utakmicu izlazila sve jača i bolje organizovana i na kraju krajeva sve se posložilo. Međutim, falio je taj jedan detalj – da dam gol iz penala“, prisetio se Hadžibegić i dodao:

OSTALE FUDBALSKE VESTI

„Uprkos svemu, za mene je Svetsko prvenstvo u Italiji je velika, lepa uspomena. Bio je to rezultat dugogodišnjeg rada i ostvarene generacije, kako trenera tako i samih reprezentativaca. To prvenstvo je divan momenat kojeg se uvek setim. Setim se, pre svega, druženja, naših utakmica, svađa kada smo gubili i radovanja kada pobedimo. Jednog perfektnog druženja koje mi i dan danas nedostaje“.

Ipak, nedugo potom usledio je potpuni krah i raspad Jugoslavije, a samim tim i generacije koje se uz uzdahe prisećaju mnogi ljubitelji fudbala.

„Ima stvari za kojima žalim, ali nisam nostalgičan. Više sam revoltiran na to gde su nas i u kakvu situaciju doveli ljudi koji su nas vodili i koji nas danas vode“, istakao je aktuelni selektor Crne Gore za Nedeljnik i potom obrazložio:

„Destrukcija Jugoslavije i sve politike posle rata su totalno nelogične. Imali smo zemlju koja je dala olimpijske pobednike, doktore nauka, nobelovce… I da nam se onda desi sve ovo što nam se desilo, i to iz neke gluposti i primitivizma. Mislim da su učesnici tih ideja osramotili svoj obraz, ali i obraz svojih očeva i predaka“.

Na pitanje kako vidi fudbal danas u zemljama bivše SFRJ, Hadžibegić kaže:

„Mi smo sišli sa jednog konja koji je osvajao svetske trke i seli na jednog magarca u poznim godinama. Mi smo generalno u svim domenima nazadovali jedan vek. Sada trčimo za Evropom, za Ligom šampiona, evropskim i svetskim prvenstvima. Tu smo mali, a bili smo kraljevi“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram