Foto: Tanjug/Thilo Schmuelgen/Pool via AP

Reprezentacije sa prostora bivše Jugoslavije obeležile su prethodnu kvalifikacionu mundijalsku nedelju, čak i u međusobnim duelima.

PROČITAJTE JOŠ

Ono što nas najviše zanima, reprezentacija Srbije, konačno može dobiti pozitivnu konotaciju, zahvaljujući dobrom startu Dragana Stojkovića Piksija kao selektora Orlova.

Piksi je vratio dobru atmosferu i napravio idealnu podlogu za veliku nadu da možemo u Katar na Svetsko prvenstvo, ali nije jedini ko je briljirao u prethodnih nedelju dana, iako je najviše bodova osvojio od svih sa prostora od Vardara do Triglava.

Ritam mečeva bio je zahtevan, pojedini timovi odigrali su čak tri meča za sedam dana, tu spadaju i Orlovi, koji su osvojili sedam od maksimalnih devet bodova.

Aleksandar Mitrović je čak došao i do pozicije prvog strelca kvalifikacija sa pet pogodaka, iako protiv Iraca nije bio starter, već je sa klupe ušao u drugom poluvremenu umesto Vlahovića.

Sve to vratilo je osmeh mnogima u Srbiji, bilo je dobrih rezultata i u timovima zemalja sa kojima smo nekada imali zajedničku reprezentaciju.

MAKEDONSKO ČUDO

Kada pobedite Nemačku, a dolazite iz Severne Makedonije, zaslužujete samo „kapa dole“.

To je učinio Bastijan Švajnštajger, koji je čak napomenuo u čestitkama da je Severna Makedonija oštećena za penal, dodavši i da je naivno napravila najstrožu kaznu.

Štaviše, tim predvođen „matorim“ Goranom Pandevom održao je mali čas fudbala četvorostrukom prvaku sveta, i to u Nemačkoj.

Malo ko je prvo očekivao da će Makedonija doći na Evropsko prvenstvo, oni su rešili da se nakon plasmana poigraju malo i sa Nemcima.

Prvi gol bio je plod sjajne akcije i serije dodavanja, drugi je bio vrhunska egzekucija, a posebno se kao heroj istakao selektor, čija je supruga bila u bolnici zbog koronavirusa.

I pored svih porodičnih problema, spremio je meč za „desetku“.

Usput, prekinuo je niz Nemačke od 35 mečeva  u kvalifikacijama za Mundijal bez poraza!

SLOVENAČKA LEKCIJA HRVATIMA

Komšijski derbi pripao je neočekivano Slovencima u grupi H. Zmajčeki su na Stožicama slavili sa 1:0 protiv vicešampiona sveta, što je bila velika senzacija prve runde kvalifikacija.

Da će grupa biti zanimljiva, potvrđuje i poraz Slovenaca od Kipra sa 1:0, izgubili su Zmajčeki i od Rusije sa 2:1.

Ipak, pobedu nad viceprvacima sveta niko im ne može oduzeti, a heroj toga bio je Lovrić u 15. minutu, asistirao je Šporar.

Na kraju, Slovenci su čak i „pecnuli“ Hrvate, poželevši im laku noć posle meča.

HRVATSKA UZVRATILA UDARAC ZA 1. MESTO

Hrvati su se brzo podigli, pa dele prvo mesto sa Rusijom nakon tri kola.

Nadigrali su Kipar sa 1:0, a onda i Maltu sa 3:0, a grupa neće biti lagana za Hrvate, jer svoju šansu vrebaju i Slovaci.

U grupi H, Hrvati i Rusi imaju po šest bodova, Slovačka ima pet i jedina je neporažena za sada.

Zlatko Dalić ima nezahvalan zadatak jer je njegova selekcija postavila visok standard na Mundijalu u Rusiji, a ima obavezu da zadovolji javnost iako dolazi do smene generacija polako.

Ipak, selekcija i dalje uspeva da se održi na visokom nivou.

CRNOGORCI PRATE TURKE I HOLANĐANE

Na krilima Stevana Jovetića, Crna Gora deli drugo mesto grupe G sa Holanđanima i Norvežanima.

Turci su hit kvalifikacija sa sedam bodova, po šest imaju Lale, Norvežani i Sokolovi, koji su pobedili Letoniju sa 2:1 i Gibraltar sa 4:1.

Ipak, Crna Gora ima za čime da žali, jer je u Podgorici izgubila golom Sorlota u 35. minutu.

Bio je to jedini šut Norveške na gol rivala, Crna Gora je imala četiri šuta u okvir, ali će sreću morati da potraži u novim mečevima.

Pored ovih ekipa, samo je selekcija BiH podbacila u grupi D, gde je četvrta na tabeli sa bodom, koliko ima i poslednji Kazahstan.

Tim BiH je remizirao protiv Finaca sa 2:2, a onda je odigrao drugi meč protiv Francuza, koji su imali i sreće.

Prvak sveta je samo sa 1:0 otišao sa Grbavice, i to uz kontroverzne sudijske odluke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar