Florentino Perez predsednik Reala i Đoan Laporta predsednik Barselone, Foto: EPA-EFE/MARISCAL

Nove promene prete fudbalu.

Real Madrid, Barselona i Juventus „kontaktirali su više od 50 klubova“ u pokušaju da pokrenu novo evropsko klupsko takmičenje koje će zameniti Ligu šampiona.

Pristalice Superlige Evrope planiraju da osnuju turnir od 60 do 80 timova koji bi zamenio Ligu šampiona.

PROČITAJTE JOŠ

Projekat bi uključivao takmičenje u više divizija od 60-80 timova bez stalnih članova i minimalno 14 utakmica

A22, kompanija formirana da sponzoriše i pomaže u stvaranju Super lige, konsultuje se sa klubovima širom Evrope od oktobra.

Izvršni direktor kompanije Bernd Rajhart dramatično je istakao potrebe za promenama.

„Osnovama evropskog fudbala preti urušavanje. Vreme je za promenu. Klubovi su ti koji snose preduzetnički rizik u fudbalu. Ali kada su važne odluke u pitanju, prečesto su prinuđeni da sede skrštenih ruku po strani dok se oko njih raspadaju sportski i finansijski temelji. Naši razgovori su takođe jasno pokazali da klubovi često smatraju nemogućim da javno govore protiv sistema koji koristi pretnju sankcijama da osujeti opoziciju.

Foto: 2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

To je novi podsticaj jer Real, Barselona i Juventus nastavljaju da se bore sa UEFA-om, pošto je predložena Superliga Evrope propala pre dve godine.

U izveštaju se navodi da je novi projekat rezultat razgovora sa klubovima širom Evrope o finansijskim problemima sa kojima se suočavaju. Tvrdi se da su svoje napade ‘fokusirali’ na bogatstvo Premijer lige.

Pomenuli su dominaciju vodećih engleskih klubova na tržištu transfera i efekat koji ima na druge evropske lige sa manje unosnim televizijskim ugovorima.

Još nema detalja o tome kako bi prvobitnih 60-80 timova bilo konstituisano ili kako bi ispali iz takmičenja da bi napravili mesto za nove timove.

BONUS VIDEO Nemanja Vidić: „Dosta više“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar