Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Deluje da ćemo njegovu dominaciju gledati još dugi niz godina

Skoro dve decenije Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi dominiraju na najvećoj fudbalskoj sceni, ali izgleda da je došlo vreme da konačno predaju štafetu.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako su i Portugalac i Argentinac i dalje u klubovima koji se takmiče na najvećem svetskom i evropskom nivou, više pažnje sada privlače Kilijan Mbape i Erling Holan.

Dok je oko Mbapea uglavnom interesantnije ono što se dešava van terena, ne potcenjujući tako sve ono što pokazuje na terenu, kod Holana se priča isključivo o golovima i rekordima koje obara iznova iz utakmice u utakmicu.

Kada se letos Holan odlučio da pređe u Mančester siti, za samo 60 miliona evra, postavljala su se pitanja koliko će mu biti potrebno da se navikne na premijerligaški ritam, da li će ga i koliko Pep Gvardiola rotirati, da li će on biti zadovoljan minutažom, kakvu će saradnju imati sa Kevinom de Brujneom i ostalim kreatorima u timu…

Nije mnogo vremena bilo potrebno da kompletna fudbalska javnost dobije odgovore na sva pitanja. Od starta sezone Holan je krenuo da rešeta, pa na svom kontu već ima 20 golova i tri asistencije. Ne zaboravite, sezona još nije ni na polovini, a granicu za Norvežanina je teško, skoro nemoguće, postaviti.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Holan je i ovog vikenda bio strelac, pomogao je svom timu da upiše nova tri boda protiv Sautemptona rezultatom 4:0. Na taj način stigao je do 135. gola u karijeri na takmičarskim utakmicama. A koliko je dominantan pokazuje i broj mečeva na kojima je stigao do tolikog broja pogodaka – 129. Prosečno, Holan u karijeri postiže nešto više od jednog gola po utakmici. Složićemo se da je to više nego neverovatna statistika, koja ga već u mladim godinama, svrstava u konkurenciju Mesija, Ronalda, Pelea, Maradone…

U fudbalu trenutno imamo trend da mnoge ekipe igraju bvez klasičnog napadača, sličan sistem je preferirao i Siti protekle sezone, ali se sa Holanom sve to menja. On radi sve ono što jedan napadač ima kao zadatak – oslobađa prostor za saigrače, sjajno se kreće, ulazi u šanse, odvlači defanzivce rivala, trči, šutira, pogađa i glavom i nogom, ma sve.

Premijer liga već dugi niz godina važi za najbolju i najkvalitetniju ligu na svetu, ali i u njoj Holan pliva kao riba i prava je enigma za sve čuvare, što su najbolje osetili fudbaleri Mančester junajteda prošlog vikenda.

EPA-EFE/PETER POWELL

Siti je u gradskom derbiju ponizio rivala sa 6:3, dominirao je od početka do kraja, a Holan je ispisao istoriju sa tri efektna gola, a stigao je upiše i dve asistencije. Tako je postao prvi igrač u istoriji lige koji je postigao het-trik na tri uzastopne utamice na domaćem terenu. Pre terora nad Junajtedom, na „Etihadu“ je bio nemilosrdan i protiv Notingem Foresta i Kristal Palasa.

Za tri het-trika u engleskoj eliti bilo mu je potrebno samo osam utakmica, dok je primera radi Ronaldu za takvo ostvarenje bilo potrebno 232 utakmice. Doskorašnji rekorder po tom parametru bio je Majkl Oven, koji je do tir het-trika u Premijer ligi stigao nakon 48 utakmica, ali je Holan sada postavio lestvicu na, bar za sada, nedostižne visine. Iza sebe je tako ostavio i legedarne napadače poput Ruda van Nistelroja (49 utakmica za tri het-trika), Fernanda Toresa (64 meča), Endruja Kola (65 mečeva), Luisa Suareza (71 meč)…

Norveški golgeter već sada ima het-trikova u Engleskoj kao i Ronaldo, Didije Drogba, Hjong min Son, Džejmi Vardi, Ole gunar Solskjer, Romelu Lukaku… Međutim, ne treba zaboraviti da Holan ima tek 22 godine, a da sa Sitijem ima ugovor do 2027. godine. Sve u svemu, na ovome se sigurno neće zaustaviti.

Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Ujedno, Holan je protiv Junajteda postao prvi igrač koji je uspeo da postigne tri gola u mančesterskom derbiju, a onda je to na istoj utakmici učinio i Fil Foden, koji se odlično uklopio sa Norvežaninom i ustalio kod Gvardiole.

Veštinu i Holanov kvalitet nije osporio ni legendarni golman Peter Šmajhel, koji je svojevremeno branio za „crvene đavole“.

„Strpljenje je jedna od najvažnijih osobina dobrog napadača. Igrao sam protiv nekih od najboljih napadača – kada nestanu, tek tada golman mora da bude posebno koncentrisan. Kristijano Ronaldo, Filipo Inzagi i slični igrači – oni nestanu i odjednom su onda u šansi“, rekao je Šmajhel.

Šmajhel je istakao da u Holanu može da prepozna kvalitete raznih fudbalera.

„Kada gledate Holanda, vidite razne igrače. Dao je gol kao Zlatan, tu je i Ronaldo – mnogo vrhunskih napadača u jednom, zato je toliko i opasan“.

Foto: EPA-EFE/Raul Caro

Foden i Holan bili su strelci i protiv Sautemptona, a da će biti ubitačan tandem moglo se naslutiti već na startu sezone, kada je engleski reprezentativac pohvalno govorio o norveškom golgeteru.

„Erling seje strah pred golom protivnika. Svi znaju koliko on golova može da postigne, ali dolazi u potpuno novu ligu. Ovde je fudbal daleko brži i moguće je da će mu biti potrebno neko vreme da se navikne. Siguran sam da će biti nezaustavljiv kada pohvata konce“, izjavio je Fil Foden.

Dodao je i da ga podseća na Serhija Aguera, koji je već ispisao istoriju Premijer lige i biće upamćen kao jedan od njaboljih igrača Sitija.

„Aguero je bio neverovatan, a Holan mu je sličan u smislu da može da zapreti golu protivnika na mnogo načina. Moramo da mu dajemo loptu na odgovarajućim pozicijama i biće veoma bitan igrač za naš tim naredne sezone. Sjajan je momak van terena, odličan dodatak timu. Veoma je skroman i duhovit, ali je i ambiciozan i željan trofeja“.

Da je Holan dominantan nije teško zaključiti, a navijači širom Engleske pokrenuli su čak i peticiju da se izbaci iz Premijer lige „zato što je robot“. Naravno sve je to navijačka šala, ali ovako im jednostavno „nekada nije ni zanimljivo ni pošteno“.

Holan trenutno ima 15 golova u Premijer ligi, šo je više nego što Hari Kejn i Aleksandar Mitrović, kao njegovi prvi pratioci, imaju zajedno (14).

Do brojke od 15 golova u Engleskoj stigao je nakon devet utakmica, što je najbže u istoriji takmičenja. Pre njega rekord je držao Endi Kol koji je di istog učinka stigao na 15 utakmica, dok je Kevinu Filipsu bilo potrebno 16 mečeva da 15 puta zatree mrežu. Holan je iza sebe po tom parametru ostavio i Dijega Košu (18 utakmica za 15 golova), Ruda van Nistelroja (19 mečeva)…

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Sledeći rekordi koji cilja u Premijer ligi je da na 11 uzastopnih mečeva zatrese mrežu. Za sada je vezao sedam mečeva, dok pomenuti rekord drži Vardi koji je to uspeo u dresu Lester. Siti u naredna četiri kola igra protiv Liverpula, Brajtona, Lestera i Fulama.

Kada bi se računali i golovi u Ligi šampiona, Holan je bio strelac na 10 vezanih utakmica. To je u dresu Sitija pošlo za nogom samo još Bilu Adamsu, šezdesetih godina prošlog veka.

Na pitanje koliko će biti uspešna kombinacija De Brujne – Holan, dovoljan odgovor je da su trenutno njih dvojica najbolji strelac i asistent u svim takmičenja (u obzir dolaze igrači samo iz liga petice). Holan je postigao 20 golova, dok je Belgijanac trenutno na 11 asistencija.

Koliko se igra Sitija promenila sa Holanom govori podatak da je prošle godine najbolji strelac ekipe bio De Brujne sa 15 golova za celu sezonu (30 utakmica), dok je Holan već sada na toj brojci.

#related-news_1

Dominaciju Sitija u Engleskoj možda ne potvrđuje mesto na tabeli (trenutno drugi sa bodom manje od Arsenala), ali sledeći podaci sugerišu na to da imaju velike šanse da odbrane titulu. Osim toga što imaju najboljeg strelca i asistenta imaju i najviše datih golova (33), dok su trenutno na 6.361 uspešnom dodavanju.

Teško je pronaći prave reči hvale za Holana trenutno, ali definitivno da ima potencijal da bude jedan od najboljih fudbalera u istoriji igre. Ipak, jedan podatak dovoljno govori o tome koliko još mora da radi i dominira na najvećoj sceni kako bi sustigao velikana kao što je Kristijano.

Naime, kada Ronaldo više ne bi postigao nijedan gol u karijeri, a Holan igrao bar do 38. godine, bilo bi mu potrebno 43 gola po sezoni kako bi sustigao Portugalca. Jednom rečju, neverovatno.

Ipak, to ne umanjuje ono što Holan trenutno pokazuje i radi na terenu. Poseduje raznovrsne kvalitete, podseća na mnoge, a opet je jedinstven, a na Tviteru sam naleteo i na zanimljiv komentar:

„Holan je sve ono što Zlatan Ibrahimović misli da jeste“.

BONUS VIDEO Kristijan Eriksen postigao prvi gol nakon srčanog udara i povratka na teren

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar