FOTO: EPA-EFE/Tim Keeton

Norvežanin u maestralnoj formi, na putu ka istoriji.

Erling Holan je u Mančester siti došao pod oreolom prve zvezde letnjeg prelaznog roka, i bilo je očekivano da će mu biti potrebno neko vreme da se adaptira na stil fudbala u Engleskoj.

PROČITAJTE JOŠ...

No, umesto pritiska, maestralni Norvežanin je gotovo momentalno zasijao, počeo da rešeta u dresu „građana“, a tamo gde je stao pre Svetskog prvenstva u Kataru (nije igrao jer se Norveška nije kvalifikovala) nastavio je momentalno po povratku na teren.

Siti je odmerio snage sa Lidsom, a jedno od nezgodnijih gostovanja u Premijer ligi ekipa iz Mančestera rešila je gotovo rutinski sa 3:1, uz dva gola ovog fudbalera.

Time je Holan oborio nekoiko rekorda engleskog fudbala – pre svega, postao je fudbaler kom je bilo potrebno najmanje utakmica kako bi došao do 20 postignutih golova (14) u Premijer ligi (Kevin Filips to uspeo za 21 meč, Endrju Kol za 23, Rud van Nistelroj, Dijego Košta i Toni Jeboa 26), dok je protiv Lidsa postao fudbaler kom je pod vođstvom Pepa Gvardiole bilo potrebno najmanje mečeva kako bi stigao do 25. gola računajući sva takmičenja – to je uspeo na 20 utakmica.

No, ovo je tek početak, pošto bi u drugom delu sezone Holan veoma lako mogao da svoje ime nepovratno upiše u knjige večnosti britanskog fudbala.

Najbrže do 100 golova (Alan Širer, 124)

Holanu je za 20 golova bilo potrebno tek 14 mečeva, što znači da po utakmici postiže 1.4 gola po meču. Sa druge strane, Širer je svojih 100 postigao brzinom od 0.80 pogodaka po susretu. Ukoliko bi nastavio ovim ritmom, Holanu bi za 100 golova u Premijer ligi bila potrebna 71 utakmica.

Najbolji strelac u istoriji Premijer lige (Alan Širer, 260 golova)

Širer je u dresu Blekburn Roversa i Njukasla za 14 godina postigao 260 golova na 441 utakmici. Gledano po proseku, to je 0.59 golova po meču. Sa druge strane, Holan je već na „koti 20“, a odigrao je tek 14 susreta. Ako bi nastavio ovim tempom, Holan bi do „kote 240“ stigao za još 172 meča (ukupno 186), što je nešto više od četiri i po sezone.

Najviše het-trikova u sezoni (Alan Širer, pet puta)

Holan je na 14 mečeva uspeo da u čak tri navrata tri puta zatrese mrežu rivala, po čemu je daleko iza ostavio drugog najbržeg fudbalera kom je to pošlo za nogom, Majkla Ovena (48). No, s obzirom na to da je do kraja takmičenja preostalo još 24 kola, čini se da će Širer imati još jedan razlog za strah, pošto je Norvežanin u takvoj formi, i ima toliku podršku, da je pitanje trenutka kada će ga i preskočiti.

Najviše golova u jednoj sezoni Premijer lige (Alan Širer i Endi Kol, 34 gola/Mohamed Salah, 32 gola) 

Do sezone 1995/1996, Premijer liga je igrana sa 42 utakmice u sezoni, dok je od tada broj mečeva smanjen na 38. Ipak, i jedan i drugi rekord bi veoma lako mogli da budu nadmašeni.

Endi Kol (1993/1994) i Alan Širer (1994/1995) su po 34 puta zatresli mrežu rivala, dok je rekord novog formata postavio Mohamed Salah sa 32 pogotka. S obzirom na to da je do kraja sezone preostalo još 23 meča, a Holan već ima 20 golova „za pojasom“, bilo bi potrebno da se dogodi pravo čudo kako bi propustio šansu da obori i jedan i drugi rekord. Matematika kaže da bi, na osnovu dosadašnje forme, Holanu veoma lako moglo da bude potrebno još samo deset utakmica da bi izjednačio učinak Kola i Širera, a manje od toga da bi „preskočio“ Salaha.

Čini se da je za mladog Norvežanina samo nebo granica…

BONUS VIDEO Erling Holan se obrukao, promašaj karijere Norvežanina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar