Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

"Robot" koji je prava noćna mora za odbrane.

Fudbaleri Mančester sitija slavili su u meču 21. kola Premijer lige, u nedelju, 22. januara, protiv Vulverhemptona sa 3:0 na domaćen terenu.

Ponovo je najbolji igrač bio nezaustavljivi Norvežanin Erling Holan, koji je postigao sva tri gola (40, 50, 54) i tako zabeležio svoj 4. het-trik ove sezone.

Očekivalo se da će Holan svojim dolaskom iz Borusije iz Dortmunda doneti pregršt golova četi Pepa Gvardiole, ali niko nije mislio da će ih biti baš ovoliko.

PROČITAJTE JOŠ

Norvežanin je na samo 19 utakmica postigao već 25 golova i apsolutno preti da obori sve moguće rekorde do kraja sezone, kako u Premijer ligi, tako i na svetskom nivou.

Holan je na meču protiv Vulverhemptona već prešao učinak prošlosezonskih osvajača „Zlatne kopačke“, krilnog napadača Totenhema Hjung-Min Sona i napadača Liverpula Mohameda Salaha, koji su u sezoni 2021/22 ukupno postigli 23 gola.

Napadač „građana“ je sezonu otvorio sjajno, postigao je tri gola na prve tri utakmice u Premijer ligi, nakon čega je usledila prava eksplozija. Vezao je dva het-trika protiv Kristal Palasa i Notingem Foresta, te je za pet kola bio na kontu od devet pogodaka.

On se tu nije zaustavio i na sledećih pet utakmica je postigao isto toliko golova. Treći het-trik je stigao u gradskom derbiju protiv Mančester junajteda, kada su „građani“ razbili protivnike sa 6:3.

Erling Braut Holan
Erling Braut Holan; Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Pred pauzu za Mundijal u Kataru, Holan je postigao 18 golova, a ta pauza kao da ga je napravila „gladnim“ za golove i sada je već na učinku od 25 golova i tri asistencija u prvoj premijerligaškoj sezoni.

Do sada je oborio pregršt rekorda, od koji je prvi bio i najlakši.

Postao je najbrži fudbaler koji je postigao 15 golova u Premijer ligi. To je uradio u samo devet mečeva, na utakmici protiv Sautemptona (4:0) i tako je srušio legendarnog engleskog napadača Endija Kola, koji je to uradio na 15 utakmica.

Naravno, rekord koji će sigurno oboriti jeste najviše golova u jednoj sezoni najboljeg engleskog šampionata, koji trenutno drže Endi Kol i Alan Širer (34). Holanu fali samo deset golova kako bi oborio taj rekord, a do kraja sezone će odigrati najviše 18 utakmica.

Norvežanin je postao i najbrži fudbaler u Engleskoj koji je postigao tri het-trika, a najverovatnije je i rekord čuvenog napadača Alana Širera od pet het-trikova u jednoj sezoni u problemu.

Erling Holan/Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Možemo gledati i na dalje staze, jer ukoliko najbolji napadač Pepa Gvardiole ostane u Premijer ligi još nekoliko sezona, pretiće da obori svaki rekord koji postoji.

Širer je postigao najviše golova u istoriji Premijer lige (260), a ukoliko pretpostavimo da će Holan postizati po 40 golova u sezoni, biće mu potrebno šest i polovina sedme sezone da sruši taj rekord.

Jedini rekord koji do sada nije oborio, a sigurno će pokušati, jeste uspeh Džejmija Vardija, koji je 2015. godine postigao gol na 11 utakmica zaredom.

Holan je ove sezone stao na osmom meču, kada ga je u 11. kolu zaustavio Liverpul na „Enfildu“.

Svojom dobrom igrom Norvežanin utiče i na ostale igrače, te će Belgijanac Kevin de Brujne (trenutno 11 asistencija) imati priliku da obori rekord Tjerija Anrija za najviše asistencija u jednoj sezoni Premijer lige (20).

EPA-EFE/PETER POWELL

Ugrožen je i nestvaran učinak Argentinca Lionela Mesija, koji je u sezoni 2011/12 postigao ukupno 73 gola, a Holan trenutno ima učinak od 31 gola na 26 utakmica. Norvežanin je blistao i u Ligi šampiona, gde je na četiri meča bio precizan pet puta.

Deluje da ga samo povrede mogu sprečiti ove sezone, pošto su ekipe kojima nije dao gol, retke.

BONUS VIDEO VAR poništio remek-delo: Gol „rabonom“ kakav se viđa i potez za „Puškaša“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar