Foto: EPA-EFE/Maciej Kulczynski

Fudbal je na čitavom Balkanu više od igre, a igrači neretko dobijaju uloge daleko bitnije od onih na terenu. Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je, ipak, podigao lestvicu više.

Naime, odlučeno je da se promene pravila i dokument o izboru novog selektora nacionalnog tima. Mislili smo da u našem fudbalu, najblaže rečeno, „ne cvetaju ruže“, ali se čini da ni u komšiluku nije ništa manji haos. Naprotiv.

PROČITAJTE JOŠ

Po novim uredbama FS BiH će jedno od presudnih biti mišljenje sadašnjeg kapitena reprezentacije Edina Džeka (on se po imenu i prezimenu pominje u zvaničnom dokumentu).

Neophodno je da napadač Rome i strelac 59 golova na 112 nastupa u nacionalnom timu aminuje izbor novog šefa stručnog štaba. Očekuje se od igračke legende da preuzme i „određenu ulogu u stručnom radu“, a poželjno bi bilo da novi selektor govori neki od južnoslovenskih jezika radi lakše komunikacije.

Evo i kako, zapravo, glasi novi kriterijum za izbor selektora i stručnog štaba Bosne i Hercegovine:

„Pre otpočinjanja bilo kakvih razgovora, ili aktivnosti, neophodno je dobiti mišljenje i podršku kapitena reprezentacije (Edin Džeko). Pogotovo jer se radi o igraču koji je ostavio najdublji trag igranja u reprezentaciji i činjenicu da će on još jedan određeni vremenski period aktivno provesti na terenu. U daljoj budućnosti NS/FS BiH sadašnji kapiten treba da preuzme određenu ulogu u stručnom delu rada; Poželjno je da selektor, kao i njegovi pomoćnici, poznaju i koriste jezike sa našeg govornog područja zbog jednostavnije komunikacije sa igračima i ostalim saradnicima“, piše u zvaničnom dokumentu Saveza.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram