Nica, Francuska, Olimpik, fudbal, tuča, haos
Foto: REUTERS/Eric Gaillard

Kada je prva flaša uletela na teren tokom meča između Nice i Olimpika iz Marselja, bilo je jasno da meč neće proteći mirno, ali teško da je iko očekivao da će situacija eskalirati do te mere da na terenu nastane opšti metež.

Iako je situacija bila uzavrela, uslovi za igru su bili u granicama normale sve dok jedan od navijača Nice nije, 15 minuta pre kraja utakmice pri vođstvu svojih ljubimaca od 1:0, odlučio da Dimitrija Pajea, temperamentnog Francuza, pogodi flašom.

To 34-godišnji Paje nije mogao da izignoriše, pa je ista ta flaša poletela nazad ka tribinama. Kamere koje su snimale meč nisu zabeležile gde je ta flaša završila, ali trenutak kada je ona pogodila mesto na koje ju je Paje poslao bio je ujedno i inicijalna kapisla da navijači Nice, kao po komandi, preskoče ogradu i krenu u obračun sa fudbalerima protivničke ekipe.

Srećom, sve se završilo na blažem fizičkom obračunu tokom kog ni igrači Olimpika nisu ostali dužni, pa je viđen i jedan klasičan nokaut od strane nekog od članova delegacije tima iz Marselja.

No, kako je fudbal oduvek bio pogodno tle za ovakve događaje, a kroz istoriju ih je bilo dosta, trenutak je da se podsetimo nekih situacija tokom kojih su navijači odlazili predaleko i prekoračavali granicu ne samo dobrog ukusa, već i zdravog razuma.

Navijači Olimpika protiv Patrisa Evre

Olimpik je u novembru 2017. godine gostovao Gimaraešu u okviru Lige Evrope, kada je došlo do krajnje bizarne scene. Patris Evra, tada iskusni levi bek koji je u smiraj karijere došao u domovinu kako bi odigrao još par sezona, bio je rezerva. Dok je sa saigračima išao ka klupi, jedan navijač je ka Evri uputio nekoliko reči što nekadašnji bek Mančester junajteda nije mogao da pretrpi, pa je usledio Evrin udarac u glavu u stilu tekvondo boraca, što je nateralo jedan broj navijača da se sjuri ka terenu, ali srećom nije došlo do posledica jer su Evru prvo saigrači odvukli i napravili „živi štit“ oko njega, sprečivši navijače da dođu do Evre, nakon čega je fudbaler dobio crveni karton.

Zbog tog gesta Evra je dobio otkaz u Marselju, a potom i zabranu igranja fudbala u trajanju od šest meseci.

Anton Kanibolotski i krajnje nekulturni navijač

Kada je tokom utakmice Šahtjora iz Donjecka i Oleksandrije (3:2 za Šahtjor) na gostujućem terenu jedan navijač utrčao na teren, usledila je krajnje neprijatna situacija. Nakon što je utrčao na igralište, čovek je dotrčao do golmana Šahtjora, stao ispred njega i umeo mu srednji prst pred lice. Kanibolotski je odgovorio udarcem kojim je navijaču spala kapa, a potom i hvatanjem za vrat sve dok redari nisu stigli.

Kris Kirkland i napad zbog kog je navijač završio u zatvoru

Tokom utakmice Šefild Venzdeja i Lids junajteda u oktobru 2012. godine momak po imenu Aron Kouli je utrčao na teren i udario Kirklanda u glavu. Kouli je ubrzo uhapšen i osuđen na 16 nedelja u zatvoru, a javnost se podsmevala pokušajima opravdanja za ovaj gest. Naime, Kouli je istakao da je Kirklanda napao jer je – bio pijan?!

Eran Zahavi protiv polugolog bucka

Tokom derbija Tel Aviva jedan navijač Hapoela je utrčao na teren i pokušao fizički da napadne najboljeg fudbalera Makabija, Erana Zahavija. Nije mu pošlo za rukom, još je navijač izvukao deblji kraj. Ipak, problem je nastao u odluci sudije da Zahavija isključi, što je narednih nedelja bila jedna od glavnih tema među ljubiteljima fudbala i sporta generalno širom sveta, sa jednim pitanjem – gde je granica?

Kukavički napad sa leđa na Džordža Galamaza

Tokom utakmice Steaue (sadašnji FCSB) i Petrolula u rumunskom gradu Ploešti 2011. godine došlo je do jednog od najkukavičkijih incidenata kada su u pitanju napadi navijača na fudbalere. Fudbaleri Steaue su se spremali da jedan od njihovih saigrača izvede penal, kada je navijač Petrolula Dragoš Petrut Enake utrčao na teren, a potom tvrdim predmetom sa leđa udario Galamaza u glavu.

Igrači Steaue su sustigli Enakea, oborili ga na zemlju i počeli da ga udaraju pre nego što ih je obezbeđenje odvojilo od njega, ali je to bio tek početak haosa. Kada su shvatili da im je jedan od drugova uhapšen, navijači domaćeg sastava su počeli da bakljama gađaju fudbalere Steaue, a jedna je pogodila golmana Ciprijana Tatarusanua, zbog čega mu je oko 20 minuta ukazivana pomoć. Galamazu je tom prilikom polomljena jagodična kost.

Ubacivanje raznih predmeta na teren – od baklji, svinjskih glava, do mrtvih pacova

Nisu samo fizičkim napadima navijači prevazilazili granice normalnog ponašanja, već i gestovima koji su zgrozili čitavu javnost.

Tako je utakmica Milana i Intera 2005. godine prekinuta nakon što su navijači Intera pogodili golmana „rosonera“ Didu bakljom u glavu.

Kada je Luis Figo prvi put u dresu Real Madrida gostovao Barseloni situacija je u jednom trenutku izmakla kontroli, a Portugalac je dočekan ubačenom svinjskom glavom na travnati tepih stadiona „Nou Kamp“. Meč je u više navrata bio prekidan, a klupa Reala je gotovo čitavim tokom utakmice bila zasipana raznim tvrdim predmetima.

Meč Brondbija i Kopenhagena 2017. godine obeležila je krajnje bizarna scena, kada su navijači Brondbija na teren počeli da ubacuju ni manje ni više nego mrtve pacove, što je dovelo do pomalo komične scene tokom koje su fudbaleri Kopenhagena pre nego što su izveli korner bežali od ugla u kom se to dogodilo, a kako ni redari nisu želeli da im pomognu, bili su prinuđeni da tela sirotih životinja šutnu van granica igrališta, pre nego što ih je jedan od redara pokupio i odneo.

Didije Drogba i novčić zbog kog ima policijski dosije

Tokom utakmice Čelsija i Barnlija (1:1) u okviru Karling kupa, jedan od navijača Barnlija gađao je Drogbu. Kada je Drogba taj isti novčić bacio ka delu odakle je doleteo, engleski FA je pokrenuo istragu, dok je protiv Drogbe i policija pokrenula postupak. Iz istog razloga 2002. godine je isključen defanzivac Liverpula Džejmi Karager, kog su gađali tokom utakmice protiv Hajberija. On je isključen, priveden na razgovor, i suspendovan na tri utakmice.

Mesi i gnev navijača Reala

Prilikom utakmice Barselone i Reala Mesi je pojurio za jednom loptom koja je išla u aut. Nije uspeo da je stigne, ispucao ju je, pogodio tribinu na kojoj su bili navijači Reala, pa su prvo oni „digli larmu“ zbog gesta Argentinca, na njih se nadovezao i Pepe, ali nije došlo do fizičkog obračuna.

Prvi „demokratski“ derbi i sramota od koje i danas bride obrazi

Kada su fudbaleri Crvene zvezde dočekali Partizan u prvoj utakmici nakon petooktobarskih promena, malo ko je očekivao da će umesto fudbala godinama kasnije 115. derbi biti upamćen po prekidu.

Naime, navijači oba kluba su utrčali na teren, usledila je opšta tuča, a najdeblji kraj izvukli su fudbaleri i stručni štab Partizana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar