Foto: FSS

Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalske reprezentacije Srbije, bio je prisutan na utakmici Crvena zvezda - Bodo Glimt, koja je odlučivala ko će u Ligu šampiona.

Nakon poraza u gostima sa 2:1, Zvezda je na svom terenu slavila sa 2:0, prošla u Ligu šampiona, a Piksi je sve to posmatrao sa tribina.

„Sinoć su završene kvalifikacije za klupska UEFA takmičenja, a tim povodom selektor „A” reprezentacije Srbije Dragan Stojković, koji je u sredu uveče uživo posmatrao meč na stadionu „Rajko Mitić” čestitao je, pre svega, Crvenoj zvezdi i treneru Vladanu Milojeviću na izuzetnom rezultatu i plasmanu u Ligu šampiona, koji će imati višestruki značaj, kako za klub tako i za srpski fudbal.

PROČITAJTE JOŠ:

Čestitke su upućene i na adresu TSC-a, koji će ove sezone nastupati u Ligi konferencije. Crvenoj zvezdi i TSC-u poželeo je (Piksi) mnogo uspeha u predstojećim evropskim izazovima.

Stojković je takođe čestitao i banjalučkom Borcu na ostvarenim rezultatima u Evropi, odnosno plasmanu u Ligu konferencije“, stoji u objavi FSS.

Naravno da ne bi bilo čudno to što selektor uživo sa stadiona gleda trenutno najbolji srpski klub, da prethodno nije bio u sukobu sa navijačima i to ne samo jednom prilikom.

Blistao je Piksi krajem prošlog veka kao fudbaler u dresu Zvezde, ali sve se okrenulo kada je od 2005. do 2007. bio predsednik kluba. Dotadašnji predsednik bio je Dragan Džajić, koji je tvrdio da je Zvezdu ostavio u „debelom“ plusu kada su finansije u pitanju, ali Piksi je navodno zatekao totalnu drugačiju situaciju.

Zvezda je za dve i po godine Stojkovićevog predsedničkog mandata osvojila dve duple krune, promenila trojicu trenera, igrala u grupnoj fazi Lige UEFA, bila na korak od “evropskog proleća”. Istina je da nije uspela da se domogne Lige šampiona, pošto je u žrebu dobila Milan, koji je bio i šampion te sezone. Godinu dana kasnije Zvezda je nesrećno ispala i od Rendžersa, koji je kasnije zaigrao u finalu Lige Evrope. „Evropsko proleće“ izmaklo je zbog remija sa Strazburom, koji je dao gol u nadoknadi utakmice Kupa UEFA 2005. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Među (pojedinim) navijačima vlada mišljenje da je Piksi ostavio Zvezdu u dugovima od oko 20 miliona, dok on tvrdi da je klub za njegovo vreme spašen od propasti.

Ipak, 2012. godine došlo je do ozbiljnog sukoba, kada su Piksija pojedini navijači oterali iz kafića kod Marakane.

Deset godina kasnije, preciznije u maju 2022. godine, Piksi se ponovo našao na udaru „delija“.

Finale Kupa Srbije između Zvezde i Partizana (2:1) igralo se na Marakani, a „delije“ su tada odlučile da još jednom pošalju poruku Stojkoviću, koja je bila više nego jasna.

„Nikad nije bila tvoja, ti nikad nisi bio njen, decenijskog potopa posle tebe seća se svaki zvezdaš. Sajonara“, stoji u poruci koju su navijači Zvezde uputili svom bivšem predsedniku.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Tom prilikom navijači su istakli i transparent na kojoj je bila precrtana šoljica kafe, što je bila jasna aluzija na sukob iz 2012. godine.

Piksi ni do tada nije mnogo pričao o sukobu sa Zvezdanom Terzićem (Terzić je ranije Stojkovića optužio da „učestvuje u pokušaju otimanja titule“) i navijačima, a krajem maja 2022. je na pitanje o transparentu kratko odgovorio sa „nemam komentar“.

Mišljenje navijača Zvezde o Piksiju jeste podeljeno, ali je činjenica da je sve otišlo daleko te 2022, a vala i mnogo pre toga.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, sada, dve godine kasnije, izgleda vladaju neki prijatniji odnosi na relaciji Piksi – navijači – Zvezda. Iako čestitanje i prisustvo selektora Srbije na utakmicama Zvezde i srpskih klubova treba da bude normalno, znajući ranije odnose i istoriju, sve ovo izgleda čudno, a pozadinu sigurno ima.

Ono što takođe nije slučajno, jeste to što se Piksi slikao na Marakani, a iza njega su navijači na severnoj tribini, baš oni koji su pre dve godine istakli transparent uz jasnu poruku.

Da li je „palo“ pomirenje iza zatvorenih vrata?

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

S ovim slučajem može da se poveže i prisustvo predsednika Aleksandra Vučića na istoj utakmici.

Dobro je poznato da su Piksi i Vučić u dobrim odnosima, nije tajna da od predsednika mnogo toga zavisi i kada je reč o srpskom fudbalu i Savezu, ali pitanje da li je baš on uticao na pojavu selektora na tribinama Marakane.

U svakom slučaju, nešto se jeste promenilo…

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare