Foto: EPA-EFE/LUIS FORRA

Otkad je pandemija koronavirusa zaustavila fudbalsku loptu, glavna tema je muška konkurencija. Ali, niko nije pominjao ženski fudbal, koji je značajno ugrožen, prema rečima Međunarodne asocijacije fudbalskih igrača (FIFPRO).

“Ženski fudbal može da se suoči sa ‘egzistencijalnom prijetnjom’ posle pandemije, ako se ne razmotri zaštita tog dela fudbalske industrije. Mislimo da je poštenije reći da će trpeti daleko veći udar od muškog fudbala”, kaže generalni sekretar FIFPRO, Jonas Baer-Hofman.

Pandemija je pokazala i polnu diskriminaciju. Ova organizacija kao povtrdu te konstatacije navodi primer kolumbijskog kluba Independiete, koji je nedavno suspendovao sve ugovore sa igračicama, dok su igračima samo smanjene plate.

“Zabrinuti smo zbog pada ili smanjenja ulaganja u ženski fudbal ili povlačenja predkriznih investicija. Zabrinuti smo takođe da bi oni koji odlučuju mogli da zanemare potrebe žena ili isključe oporavak ženskog fudbala iz programa podrške, izjavila je Amanda Vandervort, zadužena za ženski fudbal u FIFPRO

Istraživanje ove organizacije iz 2017. godine, kako navodi agencija AP, pokazalo da 60 odsto fudbalerki zarađuje manje od 600 dolara, dok je zarada kasni njima 37 odsto. Ukoliko bude jođ teža situacija, mnoge od njih će rešiti da završe profesionalnu karijeru, što će dodatno pogoditi fudbal.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar