Đorđe Petrović
Foto: David Klein / imago sportfotodienst / Profimedia

Saznao je nedavno Đorđe Petrović da će dobiti priliku karijere - sada je iskoristio da se nađe na naslovnim stranama širom planete.

Srpski golman je odveo Čelsi u polufinale Liga kupa nakon što je usred Londona uspeo da zaustavi Njukasl posle penal serije sa 5:4 (1:1).

PROČITAJTE JOŠ

U četvrtoj penal seriji je uspeo da prevario Meta Ričija. Pokazao mu je rukom na jednu stranu, a onda je odlučio da se kocka i da pokrije drugu stranu.

Izveo je Riči snažno taj penal, ali nedovoljno precizno, pa je Petrović mogao da slavi. Odveo je Čelsi u polufinale Kupa, iako su „plavci“ gubili od 16. minuta nakon što je Kalum Vilson doveo goste u prednost.

Gol je pao u 92. minutu nadoknade kada je Mihajlo Mudrik konačno počeo da isplaćuje barem deo ogromnog novca koji je utrošen u njegovo angažovanje (70 miliona evra).

Petrović je odlučio da rizikuje i to mu se isplatilo jer se već 10 sekundi kasnije našao u zagraljaju svih saigrača. Ostao je miran i nakon meča, nije sebe istakao u prvi plan, naprotiv.

„Veoma teška utakmica, kad primiš takav gol… Ali smo verovali u sebe, u svoj deo posla, igrali smo do poslednjeg minuta, bili smo strpljivi, moram da zahvalim timu i svima“, rekao je posle meča Petrović.

Pojasnio je da li oseća pritisak zbog toga što je sada morao da preuzme na sebe veliku odgovornost.

„Nemam ga, jer oni moraju da postignu gol, a ja da postanem heroj. Samo sam radio svoj posao“, rekao je skromno srpski golman dok ga je Mudrik gledao.

Petrović je postao prvi srpski golman koji je startovao na jednom meču od 3. maja 2010. godine kada je Vladimir Stojković igrao za Vigan. Petrović je pokazao već do sada zbog čega je najskuplji srpski golman u istoriji, Čelsi ga je platio 16,1 milion evra (tri puta više od Predraga Rajkovića koji je drugi na listi i kog je Rems platio pet miliona), a navijači već sada pišu da je to bila najbolja kupovina Čelsija tokom leta.

Foto: AP Photo/Jon Super

Kada se pogledaju rezultati to i ne čudi jer niko sem Petrović i Mudrika u poslednje vreme nije pokazao da je zaista pravo pojačanje.

Dobio je šansu karijere Petrović nakon što se povredio Roberto Sančez, a onda je uspeo odmah da sačuva mrežu protiv Šefilda. Kada se pogledaju rezultati Čelsija ove sezone to deluje kao impresivan učinak.

On je skrenuo pažnju čitavog sveta na sebe septembra prošle godine kada je u 25 sekundi u dresu Nju Ingland Revolušna uspeo da odbrani penal i četiri šuta za 25 sekundi.

Vrlo brzo su počela poređenja sa Petrom Borotom koji je od 1979. do 1982. godine branio u Čelsiju, a postao je sedmi golman u „ligama petice“ i to je jedan od najvećih izbora koje selektor Dragan Stojković Piksi ima u ovoj selekciji.

U polufinalu će igrati i Midlsbro koji je sa 3:0 savladao Port Vejl, dok je Fulam posle penala bio bolji od Evertona uz čak osam serija jedanaesteraca. Poslednji polufinalista će biti poznat ove srede posle okršaja Liverpula i Vest Hema.

Srpski golmani u ligama petice

Marko Dmitrovića (Sevilja)

Predrag Rajković (Majorka)

Vanja Milinković-Savić (Torino)

Boris Radunović (Kaljari)

Mile Svilar (Roma)

Filip Stanković (Inter, pozajmljen Sampdoriji).

BONUS VIDEO Maradona – fudbalski čarobnjak iz Buenos Ajresa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar