jack grealish, romelu lukaku, jadon sancho i achraf hakimi
Foto: EPA-EFE/ANDREW YATES/NEIL HALL/Atef Safadi

Nedavno završen letnji prelazni rok u fudbalu je doneo tektonske promene, a bili smo svedoci nekih istorijskih promena.

PROČITAJTE JOŠ

Malo je falilo da budu oboreni i neki rekordi, ali će neki transferi morati da sačekaju sledeće prelazne rokove.

Dvojica najvećih fudbalera 21. veka su promenili klubove u samo desetak dana razmaka što je samo po sebi izazvalo neviđenu pažnju, ali je zanimljivo da nijedan od ta dva transfera nije ušao u vrh sa finansijkog apsekta.

Mesi je prešao kao slobodan igrač, dok je za transfer Ronalda Mančester Juventus platio 15 miliona evra uz bonuse.

Među deset najvećih transfera ovog leta, sedam je odrađeno u Engleskoj, a zanimljivo je da u top 10 nema nijednog koji su odradili klubovi u Španiji.

Real je bio blizu blokbastera i dovođenja Kilijana Mbapea, ali se to nije dogodilo pa su se zadovoljili dovođenjem Eduarda Kamavinge

1. Džek Griliš iz Aston Vile u Mančester siti za 117,5

Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Iako je Mančester siti ovog leta kupio samoo jednog fudbalera, to je bio najveći pojedinačni transfer. Džek Griliš je posle Evropskog prvenstva bio najtraženiji engleski fudbaler, a Pep Gvardiola ga je želeo po svaku cenu. Aston Vila je to iskoristila i zaradila ogromnih 117,5 miliona evra.

2. Romelu Lukaku iz Intera u Čelsi 115 miliona evra

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Čelsi je po svim procenama morao da dovede napadača kako bi nadogradio prošlogodišnji uspeh kada je osovjio Ligu šampiona i to je uradio povratkom bivšeg fudbalera u svoje redove. Romelu Lukaku je ponovo obukao plavi dres, a Čelsi je za njegove uslug posle sjajne sezone u Italiji morao da plati Interu 115 miliona evra, a Belgijanac je odmah pokazao da će biti veliko pojačanje.

3. Džejdon Sančo iz Borusije Dortmund u PSŽ za 85 miliona evra

Džejdon Sančo ulazi umesto Pola Pogbe, Foto: EPA-EFE/Andrew Yates

Mančester junajted je po svim procenama jedan od klubova koji je odradio najbolji prelazni rok. Da nije bilo PSŽ-a koji je napravio čudo na tržištu, ekipa Ole Gunara Solskjaera bi bila pobednik prelaznog roka. Jedan od ključnih poteza je bilo dovođenje Džejdona Sanča koji je bio meta Junajteda i u prethodnim prelaznim rokovima, a sada je napustio Borusiju za 85 miliona evra.

4. Ašraf Hakimi iz Intera u PSŽ za 60 miliona evra

Foto: EPA-EFE/CARMELO IMBESI

PSŽ je ovog leta  u svoje redove doveo Serhija Ramosa, Lea Mesija, Žoržinja Vajnalduma, Điđija Donarumu, ali je rekordan transfer ostvario Ašraf Hakimi. Posle sezone u kojoj je uz Lukakua bio ključni igrač za osvajanje titule sa Interom, jedan od najboljih desnih bekova na svetu je promenio sredinu u transferu vrednom 60 miliona. Od igrača kojeg je Real slao na pozajmicu u Dortmund, do jednog od najboljih na svom mestu na svetu i statusa zvezde prelaznog roka.

5. Ben Vajt iz Brajtona u Arsenal za 58,5 miliona evra

Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Kako vreme prolazi, deluje da dovođenje Bena Vajta iz Brajtona za ovoliki novac u Arsenal bi mogao da se pokaže besmislenim, jer ekipa iz Londona igra katastrofalno, a mladi štoper se utopio u crnilo svojom očajnom igrom na startu sezone. Mada, prema mnogim procenama i u boljoj situaciji, teško da Englez vredi toliki novac. U Brajtonu sigurno zadovoljno trljaju ruke.

6. Dajot Upamekano iz Lajpciga u Bajern za 42,5 miliona evra

Foto: EPA-EFE/Maja Hitij

Nije bavarski gigant previše kupovao ovog leta, ali je dovođenje Upamekana bio jedan od poteza kojim su pokazali da su prisutni na tržištu i kojim su dugoročno rešili pitanje štopera. Završena je era Džeroma Boatenga u Minhenu, stigao je jedan od najtraženijih mladih defanzivaca, pa Bajern sa svežom krvi napada trofeje.

7. Rafael Varan iz Real Madrida u Mančester junajted za 40 miliona evra

Foto: REUTERS/Albert Gea

Pored Džejdona Sanča, Junajted se na listu najvećih transfera upisao i kupovinom Rafaela Varana. Jedna od kritičnih pozicija drugog štopera, rešena je dovođenjem osvajača svih mogućih trofeja. Svetski šampion sa Francuskom i osvajač Lige šampiona sa Real Madridom igraće u tandemu sa Harijem Megvajerom i pokušati da prekine sušu Junajteda kada su najveći trofeji u pitanju.

8. Ibrahima Konate iz Lajpciga u Liverpul za 40 miliona evra

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Liverpul je prošle sezone umalo doživeo debakl zbog ogromnog problema sa povredama odbramenih igrača, pa je ovog leta rešio da pojača defanzivu. Stigao je drugi talentovani štoper iz Lajpciga, Ibrahima Konate za 40 miliona evra, pa je nemački klub tako prodao tandem defanzivaca u kartkom vremenskom periodu. Konate bi trebalo da predstavlja oslonac crvenih u tandemu sa Virdžilom Van Dajkom.

9. Tami Abraham iz Čelsija u Romu za 40 miliona evra

FOTO: EPA-EFE/Ian Walton
FOTO: EPA-EFE/Ian Walton

Kada je Romelu Lukaku stigao u London, jasno je bilo i Čelsiju i Abrahamu da za njega nema mesta u timu pa je prodaja bila najrealnija opcija. Odmah se javio Žoze Murinjo i doveo napadača svog bivšeg kluba u Romu i time za ovo leto ostvario najveći transfer među italijanskim klubovima. Abrahama je odmah po dolasku krenuo da rešeta mreže.

10. Emilijano Buendija iz Noriča u Aston Vilu za 38,4 miliona evra

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Zaradila je Aston Vila rekordan novac prodajom Džeka Griliša u Mančester siti i odlučila da pojača svoje redove sa nekoliko fudbalera. Transfer Buendije bio je deseti najveći transfer ovog leta, a desno krilo je pomalo i neočekivano završilo u vrhu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare