Dejan Stanković, Foto: Starsport / FK Crvena zvezda

Crvena zvezda je odolela protiv Brage u poslednjem kolu grupne faze Lige Evrope, a Dejan Stanković ispisao je istoriju šampiona Srbije.

PTOČITAJTE JOŠ

Portugal je očigledno srećno mesto za srpski fudbal u ovom veku, jer je Zvezda dva puta prolazila Bragu, Srbija ostvarila istorijski trijumf u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, a Partizan pre nešto manje od dvadeset godina izbacio Kristijana Ronalda i Sporting.

Portugal je i mesto gde je Dejan Stanković učvrstio status legende kluba koja polako staje rame uz rame sa najvećim imenima u crveno-belom.

Zvezda je pobedom uspela da obezbedi proleće u Evropi drugu godinu za redom, a u bogatoj istoriji kluba kao trener je to uspeo samo Miljan Miljanić početkom sedamdesetih.

Samo je tada popularnom Miljanu bilo potrebno neuporedivo manje mečeva, jer se od početka igrao nokaut sistem i bile su dovoljne dve runde kako bi se stiglo u četvrtfinale.

Ako se doda i to da su u tom periodu zbog pravila u klubovima igrali najbolji fudbaleri koje je tadašnja zemlja mogla da ima, dok smo danas svedoci da igrači odlaze čim pokažu malu dozu talenta i da je često veliki problem sastaviti konkurentan tim za Evropu, onda uspeh Stankovića dobija na težini.

Foto: www.crvenazvezdafk.com/Starsport

Nije zbog toga neobično što i u klubu smatraju da je ovo najveći uspeh od istorijskog osvajanja Kupa šampiona u Bariju.

Ako se nešto može zameriti Dejanu Stankoviću, jesu neuspesi u pokušajima da uđe u Ligu šampiona u dva navrata, zbog čega je njegov tim morao da igra u Ligi Evrope.

Ali, kako je iz godine u godine kvalitet drugog po jačini evropskog takmičenja sve jači što svedoči i činjenica da svake godine imamo nekoliko evropskih velikana i ozbiljnih klubova iz liga petice koje imaju ogromne budžete.

Prošle godine je vođena velika bitka sa Hofenhajmom, Slovanom iz Libereca i Gentom pre nego što se u epskom dvoboju pokleklo protiv Milana.

Dejan Stanković je baš u tim utakmica pokazivao sposobnost da igra na rezultat i da se prilagodi sa igračkim kadrom koji ima.

Iako često kritikovan zbog odluka da poverenje ukaže pojedinim igračima, u tim mečevima je Stanković umeo da postavi ekipu da igra najbolje kada je najpotrebnije.

I ove godine smo gledali sličnu situaciju. Iako je bilo i problematičnih mečeva kao onaj u Beogradu protiv Midtjilenda ali je Stanković uspeo da pripremi ekipu za meč sa Bragom i da čak i kada su kola krenula nizbrdo, ekipa bude sposobna da se izdigne iznad situacije.

Foto: www.crvenazvezdafk.com/Starsport

Uspeh dobija na težini ako se uzme u obizir brojni kadrovski problemi, što zbog povreda, što zbog kartona.

Kada se pogleda kroz klupsku istoriju, ovo je Crvenoj zvezdi 19 proleće, a pored pomenutog Miljanića još je Miša Pavić uspevao da u više navrata odvede ekipu tako daleko, ali je imao i pomoć Rajka Mitića sa kojim je na klupi zajedno uspeo da dve godine uzastopno prezimi.

Isto je kao u slučaju Miljanića tada bilo potrebno mnogo manje mečeva za takav uspeh.

Dejan Stanković je tako zauzeo posebno mesto u istoriji Zvezde i status legende koji je počeo da gradi još kao igrač golovima protiv Kajzerslauterna i u večitom derbiju.

BONUS VIDEO  Delije skandirale protiv Bjekovića: Ne damo vam novog Toleta

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare