Foto: EPA-EFE/Andreas Hillergren

Litvanski fudbalski stručnjak Valdas Dambrauskas (44) novi je trener Hajduka, objavio je splitski klub.

PROČITAJTE JOŠ

Dambrauskas će na Poljudu zameniti Šveđanina Jensa Gustafsona koji je dobio otkaz, a potpisao je ugovor do leta 2024. godine, prenela je HINA.

Dambrauskas se tako vraća u Hrvatsku nakon vodio Goricu nakon čega se preselio u Ludogorec što je bio i njegov posljednji trenerski angažman pre dolaska u Hajduk. Zanimljivo, na prethodnom poslu je dobio otkaz nakon što je Crvena zvezda savlada Ludogorec u Bugarskoj sa 1:0, iako je igrala bez Miloša Degeneka, Aleksandara Kataija, Aleksandra Dragovića i Milana Borjana.

„Valdas Dambrauskas je trener koji je tokom svoje karijere vodio vrlo dobro organizovane i uspešne timove koje je svojim trenerskim znanjem nadogradjivao. Uveren sam da će nam doneti novu energiju i da će svojim znanjem i iskustvom doprineti unapredjenju kvaliteta u svim segmentima igre“, rekao je sportski direktor Hajduka Mindaugas Nikoličius.

„Profil je trenera koji pre svega traži pozitivan odnos cele ekipe što smatramo temeljnim uslovom za uspeh. Preferira rad s igračima snažnog karaktera, smatra da je rad s takvim profilom igrača bitan za uspeh. Mišljenja sam da će uz sve navedeno u relativno kratkom roku podići kvalitet naše igre, vrednost igrača, a samim time će dati novu dimenziju timu, potrebnu u borbi za trofeje,“ dodao je Nikoličius.

Dambrauskas je rođen u Pakruojisu u Litvaniji 7. januara 1977. godine. Iza sebe ima 14-godišnje iskustvo rada u fudbalu koje je započeo u fudbalskim Akademijama Fulama, Mančester Junajteda i Brentforda, a prvi seniorski trenerski angažman dobio je u Kingsburi London Tajgersima koje je vodio od 2007. do 2010. godine.

Zatim je u sledeće dve godine radio kao selektor U-17 i U-19 reprezentacije Litvanije, a u tom periodu bio je i pomoćni trener u litvanskom Ekranasu da bi 2014. godine preuzeo samostalno vodjenje Ekranasa. Ubrzo prelazi na mesto glavnog trenera Žalgirisa gde se zadržao do 2017. godine te je u tom periodu osvojio tri uzastopne titule. Pre dolaska u Goricu radio je neko vreme i kao trener latvanskog RFS.

S novim trenerom na Poljud stižu i dvojica pomoćnika, 47-godišnji Marius Skinderis i 36-godišnji Justinas Gasiunas.

Skinderis je u seniorskoj karijeri igrao na poziciji odbramenog igrača, a nastupao je za brojne klubove u periodu od 1993. do 2010. godine. U trenerskoj karijeri radio je kao pomoćnik u Ekranasu i Panevežisu, zatim kao prvi trener u Nevežisu, te kao pomoćnik trenera Dambrauskasa u RFS-u i Ludogorecu.

Justinas Gasiunas biće novi trener golmana u stručnom štabu. U dosadašnjoj trenerskoj karijeri izmedju ostalog ima dugogodišnje iskustvo rada u Akademijama Brajton i Hove Albion F.C. i Brentforda i u reprezentaciji Litvanije. U stručnom štabu prvog tima kao pomoćnici ostaju Mislav Karoglan, Šime Veršić i Antonio Sebežević.

Hajduk se trenutno nalazi na četvrtom mestu Prve HNL sa 21 bodom, šest manje od Dinama, Osijeka i Rijeke.

BONUS VIDEO Ovacije za Kalinića i atmosfera pred Zvezda – Žalgiris

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar