Foto: STR / AFP / Profimedia; Michal Beránek / CNC / Profimedia; Michal Beránek / CNC / Profimedia

Olimpijska godina uvek izaziva posebno uzbuđenje kod ljubitelja sporta, a do početka Igara u Parizu ove godine ostalo je još tri meseca.

Pariz će od 26. jula do 11. avgusta biti domaćin najveće i najbitnije svetske sportske smotre. Mnoge svetske zvezde iz 32 različita sporta i 329 disciplina biće na olimpijskoj sceni, a fudbalski turnir bi opet trebalo da bude posebno zanimljiv.

Iako postoje posebna pravila za fudbal, to ne znači da nema uzbuđenja i da ne mogu da se pogledaju kvalitetni mečevi. Pravila kažu da fudbaleri u jednoj reprezentaciji treba da budu mlađi od 23 godine kako bi imali pravo nastupa, a svaki tim ima pravo na još tri starija igrača.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedna od najboljih fudbalskih reprezentacija u istoriji OI bila je Argentina 2008. godine, kada je odbranila zlato osvojeno četiri godine ranije.

Igre 2008. organizovane se u Pekingu, a na fudbalskom turniru između ostalih učestvovala je i Srbija. Sreća na žrebu nam nije bila baš naklonjena, pošo smo već u grupnoj fazi naleteli na Argentinu, a sa nama u grupi bili su još Obala Slnovače i Australija.

Foto: EPA/KERIM OKTEN

Koliko je Argentina bila jaka govori i podatak da je u tim zvala samo dva igrača starija od 23 godine, a obojica su u tom trenutku imali svega 24 – Nikolas Pareha i Havijer Maskerano. Osim njih dvojice u sastavu su bili i:

– golmani: Oskar Ustari, Serhio Romero, Nikolas Navaro

– odbrana: Ezekiel Garaj, Fabian Moncon, Pablo Zabaleta, Federiko Facio

– sredina: Fernando Gago, Hose Sosa, Ever Banega, Huan Roman Rikelme, Anhel Di Marija

– napad: Ezekijel Laveci, Lautaro Akosta, Dijego Buonanote, Serhio Aguero i Lionel Mesi.

Foto: EPA/AHMAD YUSNI

Da, dobre ste pročitali poslednja dva imena, a ona vam dovoljne govore koliko je napad Argentine bio ubitačan.

U prvom meču „gaučosi“ su nakon velike borbe pobedili Obalu Slonovače sa 2:1, u drugoj rundi savladana je Australija sa 1:0, a onda je na red došla Srbija. Laveci je načeo našu mrežu sa penala u 13. minutu, a konačan rezultat postavio je Buonanote u 84.

Za Srbiju su tada igrali: Vladimir Stojković, Saša Stamenković, Marko Jovanović, Aleksandar Kolarov, Slobodan Rajković, Duško Tošić, Nenad Tomović, Gojko Kačar, Predrag Pavlović, Milan Smiljanić, Nikola Gulan, Ljubomir Fejsa, Aleksandar Živković, Zoran Tošić, Đorđe Rakić, Dušan Tadić, Miljan Mrdaković i Andrija Kaluđerović.

U prvom kolu odigrali su „orlovi“ 1:1 sa Australijom, ali su onda poraženi od Obale Slonovače sa 2:4 i za kraj od Argentine. Epilog – poslednje mesto za Srbiju, samo jedan bod i gol razlika -4.

PROČITAJTE JOŠ:

No, da se mi vratimo na Mesija i Argentinu, koji su obeležili fudbalski olimpijski turnir 2008. u Pekingu. Tada 21-godišnji Mesi postigao je jedan gol u grupi, te još jedan u četvrtfinalu protiv Holandije, što je ujedno bio i najteži meč za njegov tim.

Poveli su preko Mesija u 14. minutu, ali je Holandija izjednačila preko Bakala već do kraja prvog dela. Taj rezultat bio je na snazi sve do kraja prvog produžetka, kada je Di Marija pogodio za konačnih 2:1.

U polufinalu Argentina je naletela na Brazil, koji do danas ima najviše fudbalskih medalja sa olimpijskih igara – sedam.

Posle prvog polurvemena nije bilo golova, ali je u drugom dominirala Argentina i sa tri gola prošla dalje – 3:0. Dvostruki strelac bio je Kun Aguero, dok je tačku na „i“ stavio Rikelme sa bele tačke.

Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Finale – 23. avgust 2008. godine – veoma neizvestan meč Argentine i Nigerije. Jedan gol, jedan heroj – ponovo Anhel di Marija, koji možda nikada nije postigao fudbalske visine Aguera i Mesija, ali je postigao mnogo bitnih golova u svojoj karijeri.

Inače, Argentina je 2008. godine u Pekingu osvojila ukupno šest medalja – dva zlata i četiri bronze.

Istorijski gledano, fudbalski najuspešnije zemlje na olimpijskim igrama, osim Brazila (sedam medalja), su Mađarska i Velika Britanija. Obe zemlje imaju po tri zlata, što je najviše od svih, ali Mađarska pored toga ima i po jedno srebro i bronzu, dok Britanija više nije osvajala medalje posle 1912. godine.

Što se Jugoslavije tiče, ona ima zlato iz 1960. godine, tri srebra (1948, 1952 i 1956) i jednu bronzu (1984). Pet olimpijskih medalja u fudbalu ima i Sovjetski Savez.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar