foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Fudbaleri Crvene zvezde saznaće rivala u osmini finala Lige Evrope u ponedeljak od 13 časova.

Na spisku potencijalnih rivala se nalazi 15 ekipa koje spadaju u red nosilaca (Zvezda jedino ne može da odmeri snage sa Hofenhajmom sa kojim je igrala u grupi H),  a crveno-beli će te mečeve igrati 18. i 25. februara sledeće godine.

PROČITAJTE JOŠ

Iz Lige Evrope bi Zvezda mogla da odmeri snage sa Romom, Arsenalom, Bajerom iz Leverkuzena, Rendžersom iz Glazgova, PSV, Napolijem, Lesterom, Milanom, Viljarealom, Totenhemom i Dinamom iz Zagreba.

Na spisku se nalaze još četire ekipe koje su mesto u nokaut fazi najmasovnijeg evropskog takmičenja našli nakon što su grupnu fazu Lige šampiona završili na trečem mestu. Najzvučnije ime je svakako Mančester junajted, a tu su i Briž, Šahtjor i Ajaks.

Pravi kuriozitet je da Zvezda u 75 godina dugoj istoriji nikada nije igrala protiv tri od ovih 15 timova, pa bi tako po prvi put mogla da putuje u Amsterdam na noge Ajaksu, da se okuša Viljarealom ili da odmeri snage sa Šahtjorom, sa kojim se večiti rival Partizan neretko sastajao u grupnim fazama evrotakmičenja.

Zanimljivo je da je čak 10 ekipa iz Liga petice, što dovoljno govori o kvalitetu Lige Evrope. Najskuplji tim je Junajted koji vredi vrtoglavih 799.850.000 evra, zatim Totenhem 738.550.000, Arsenal 631.950.000….

Crveno-beli su protiv Slovana odigrali 392. međunarodni meč, od toga 147 u Ligi UEFA/Ligi Evrope i 143 u Kupu/Ligi šampiona.

Pre nego što dalje predstavimo timove, evo i male igrice za sve koji žele da se poigraju parovima. Na ovom linku možete pogledati simulaciju žreba.

Ukoliko kuglice u Nionu spoje Zvezdu sa Dinamom iz Zagreba mogli bismo da gledamo najvatreniji par nokaut faze. Dve ekipe nisu igrale od raspada Jugoslavije, a sada bi šampioni Hrvatske i Srbije mogli da igraju mečeve koji će se godinama prepričavati. „Modri“ nisu izborili Ligu šampiona nakon poraza od Ferencvaroša, a u Ligi Evrope ove godine igraju sjajno.

Foto: EPA-EFE/PIETER STAN DE JONGE

Sakupili su 14 bodova, primili tek jedan gol, a golman Livaković je po algoritmu UEFA treći golman takmičenja (prvi je Milan Borjan, čuvar mreže crveno-belih). Osporavani Zoran Mamić je napravio odličan rezultat sa Dinamom ove sezone, iako se mnogima ne dopada što je Bjelica napustio klub početkom sezone. Ipak, pitanje je u kakvom će sastavu igrati hrvatski velikan na proleće jer se ove subote pojačao Denisom Gjamfijom, talentovanim fudbalerom Lestera.

Verovatno najteži rival po svemu prikazanom ove sezone bi bio Totenhem. „Pevci“ igraju sezonu iz snova, a napadački duo Hari Kejn (devet golova i 10 asistencija u Premijer ligi) i Hjung Min Son (10 golova, četiri asistencije) nemilice trese mreže rivala.

Žoze Murinjo je postavio ekipu koja igra brz i lepršav fudbal i u ovom momentu zauzima prvo mesto u domaćem šampionatu. To bi mogla da bude dobra vest za Zvezdu u slučaju da „pevci“ odluče da budu potpuno fokusirani na Premijer ligu i na lov na istorijsku prvu titulu šampiona.

Foto: EPA-EFE/Carl Recine

I tako dolazimo i to kluba protiv koga bi Zvezda potencijalno mogla da napravi najveće iznenađenje i u pitanju je još jedan stari dužnik crveno-belih. Mečevi Milana i Zvezde su uvek bili spektakl za sebe, a dolazak Zlatana Ibrahimovića, Đanluiđija Donarume i Alesia Romanjolija u Beograd bi bio prava kruna uspešne sezone.

Milan je nakon 10 odigranih kola prva ekipa Serije A, a dueli u osmini finala Lige Evrope padaju se u najnezgodnijem mogućem momentu. Naime, ukoliko žreb spoji crveno-bele sa timom iz „grada mode“ raspored Milana bi izgledao ovako: 18. februar meč sa Zvezdom, 20. februar meč sa Interom, 25. februar revanš sa Zvezdom, 28. februar meč sa Romom. Mečevi koji bi direktno mogli da odluče osvajača Skudeta, pa bi verovatno „rosoneri“ sve karte bacili na osvajanje titule koja im nedostaje dugih 10 godina.

Najlakši rival Zvezde na žrebu bi mogao da bude Rendžers (i po koeficijentu i po tržišnoj vrednosti), koji sa klupe predvodi legandarni Stiven Džerard. Zvezda je prve mečeve sa timom iz Glazgova igrala još 1964. godine u okviru Kupa šampiona (3:1, 1:3, pa 3:1 za Rendžers koji prolazi dalje).

Ipak, mnogim navijačima Zvezde je još bolna tema onaj čuveni gol Naća Nova u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2007. godine u poslednjih sekundama meča u Škotskoj. U revanšu crveno-beli nisu uspeli da postignu pogodak, pa u Škoti prošli dalje. Još se na Marakani žali za prilikama Ivana Burzanovića.

Ukupan skor Zvezde protiv Rendžersa je: 2 pobede, 2 remija i 3 poraza, u 7 utakmica.

Arsenal je osvojio maksimalnih 18 bodova u grupnoj fazi i postigao čak 20 golova, jedini efikasniji od njih bio je Bajer iz Leverkuzena sa 21 datim golom. Leon Bejli, napadač „aspirindžija“, trenutno je treći strelac takmičenja sa pet golova i mogao bi da bude veliko iskušenje za odbranu crveno-belih.

Lester će najviše nade polagati u Džejmija Vardija, a Napoli bi nakon dve godine ponovo mogao da igra protiv Zvezde. Podsetimo, upravo je protiv Napolitanaca Zvezda odigrala prvi meč u Ligi šampiona koji je završen rezultatom 0:0 na Marakani. Na stadionu „San Paolo“ danas „Dijego Armando Maradona“ Italijani su slavili sa 3:1.

PSV i Ajaks našeg Dušana Tadića će ove godine morati da se zadovolje igrama u Ligi Evrope, a to nije ono na šta su holandski velikani navikli navijači. Ipak, to bi mogao da bude motiv više da se osvoji trofej u Evropi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar