Marko Gobeljić i Milan Pavkov, Foto: Starsport

Crveno-beli za dve nedelje kreću u evropski juriš, počeli su odbranu domaće duple krune, a tim i dalje nije kompletiran i očekuju se pojačanja, pogotovo u odbrani.

Crvena zvezda je na startu Superlige bila ubedljiva protiv niškog Radničkog (4:0), u subotu od 20.00 dočekuje Kolubaru u 2. kolu, a misli se i na Ligu šampiona.

PROČITAJTE JOŠ

Evropsku odiseju za sezonu 2022/2023. počinje početkom avgusta, a nakon završetka prvog kola kvalifikacija postali su poznati i potencijalni rivali petostrukog uzastopnog srpskog prvaka.

Crveno-beli će učešće u Ligi šampiona početi od trećeg kola kvalifikacija i imaće status nosioca.

Spisak će znatno biti skraćen kada budu odigrane utakmice drugog kola, a trenutno je poznato samo ime kiparskog Apolona iz Limasola kao potencijalnog protivnika.

Preostali će biti pobednici duela Ludogorec (Bugarska) – Šamrok (R. Irska), Šerif (Moldavija) – Maribor (Slovenija), Pjunik (Jermenija) – Didelanž (Luksemburg), Bode/Glimt (Norveška) – Linfild (S. Irska), Ferencvaroš (Mađarska) – Slovan Bratislava (Slovačka).

Utakmica Crvena Zvezda, Šerif, fudbal
Foto: STARSPORT

Prve utakmice 2. kola kvalifikacija zakazane su za 19. i 20. jul, dok će revanš biti 26. i 27. jula, a Zvezda će protivnika saznati na žrebu 18. jula. Prve evropske utakmice u tekućoj sezoni čekaju je 2. i 9. avgusta.

Ako uspešno preskoči prvu prepreku, Zvezda će u plej-of za Ligu šampiona, odakle ide direktno u grupnu fazu Lige Evrope ako se ne domogne elite.

Za igranje sa najboljima biće joj, ipak, potrebno još pojačanja, posebno u odbrani. Zvezda je na startu sezone gotovo ostala bez desnog beka.

Foto: Nikola Mitic/STARSPORT

Italijan Kristijano Pičini se sporazumno rastao sa klubom, jer nije opravdao epitet pojačanja, posebno što je došao iz Valensije i kao povremeni reprezentativac. Pre njega je bez obeštećenja otišao Milan Gajić u CSKA iz Moskve, jer mu je istekao ugovor, pa je trener Dejan Stanković ostao samo sa Markom Gobeljićem na toj poziciji.

„Zatražio sam raskid jer sam, nakon deset godina igranja u Seriji A, Primeri i Primeiri, nisam uspeo da se adaptiram na drugačiji fudbal zbog svojih navika i drugih stvari. Zbog toga nisam bio srećan, što me je ograničavalo. Zahvalan sam, jer sam igrao za najveći klub na Balkanu. Odlučio sam da odustanem od poslednje dve godine ugovora, kako bi mogli da dovedu zamenu. Hvala, Zvezdo, od danas imaš jednog navijača više“, naveo je Pičini u oproštajnoj poruci na društvenim mrežama.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Gobeljić je letos i produžio ugovor, ali nije bio prva opcija uz desnu stranu defanzive, nije dovedena ni zamena za „večnog“ levog beka crveno-belih Milana Rodića, a traži se novajlija i među štoperima.

Za sada su Aleksandar Dragović i Strahinja Eraković „zacementirani“ kao tandem, ali u slučaju odlaska Erakovića ostaje rupa koju može da popuni samo Radovan Pankov, koji se još oporavlja od povrede, ili neko od mlađih defanzivaca, što nije rešenje za evropske uspehe.

Stanković na raspolaganju ima golobradog Stefana Lekovića, koji je debitovao protiv Radničkog, ali ne može da bude adekvatno rešenje, već je pred njim dokazivanje na seniorskoj sceni.

Foto: Pedja MilosavljevicSTARSPORT

Drame ne bi smelo da bude na sredini terena i krilnim pozicijama, gde je Zvezda prebukirana. Dolasci Kingsa Kangve u vezi, odnosno Osmana Bukarija na krilu, trebalo bi da budu dovoljni čak i u slučaju nekih odlazaka. Uz njih se opasno nameće i Ibrahim Mustafa u ofanzivi, oduševio je mladog trenera.

Osim na desnom beku, prilično bi moglo da škripi i u napadu. Milan Pavkov je nekako uvek tu, Ohi Omoidžuanfo se povredio na pripremama i od dolaska gol mašine nikako da opravda zvanje. Zato se na Marakani tragalo za novim napadačem, ali nijedna od opcija nije pretvorena u transfer.

Sezona je počela, borbe za Ligu šampiona su iza ćoška, a Zvezda ne deluje da ima kompletiranu ekipu za najveće izazove i zato se u Ljutice Bogdana užurbano radi.

Zvezdini potencijalni rivali

Zvezda će protivnika u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona saznati na žrebu 18. jula

Apolon (Kipar)

Ludogorec (Bugarska) – Šamrok (R. Irska)

Šerif (Moldavija) – Maribor (Slovenija)

Pjunik (Jermenija) – Didelanž (Luksemburg)

Bode/Glimt (Norveška) – Linfild (S. Irska)

Ferencvaroš (Mađarska) – Slovan Bratislava (Slovačka)

BONUS VIDEO  Rat bukti, a Zvezda išla na noge Zenitu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar