Zvezda
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Fudbalski klub Crvena zvezda obeležava 75 godina od dana osnivanja, 4. marta 1945. godine.

 

Na zvaničnom sajtu beogradskog kluba se navodi da se jubilarni rođendan obeležava s ponosnim sećanjem na inicijatore osnivanja, članove Ujedinjenog saveza antifašističke omladine.

„Mesec dana pre toga osnovano je Omladinsko fiskulturno društvo Crvena zvezda koji je mesec dana kasnije prerastao u sportski kolelektiv Crvena zvezda.

Dan pre osnivačke Skupštine 4. marta delegati su i dalje većali koje ime da ponese sportski kolektiv da bi se umešali “kumovi” Slobodan Ćosić i Zoran Žujović, prvi potpredsednici kluba. Ćosić je preldožio ime Zvezda, Žujović dodao “odlično, samo kad je crvena”. Tako se, kažu hroničari tog vremena, rodila naša Crvena zvezda. Za prvog predsednika kluba izabran je Đorđe Paljić, za potpredsednike Slobodan Ćosić i Zoran Žujović, za sekretara Ljubiša Sekulić, za blagajnika Dušan Bogdanović, a ekonom je bio Predrag Đajić.

Prva fudbalska utakmica odigrana je na sam dan osnivanja 4. marta, a rival je bio Prvi bataljon Druge brigade KNOJ-a. Naš tim je slavio rezultatom 3:0 na igralištu „Studenta“. Crvena zvezda je tada nastupala u sledećem sastavu: Golubičić (Popadić), Stanković, Filipović, Pečenčić, Ćirić, Jovanović, Veličković, Tomašević, Šapinac (Stokić), Spasojević i Horvatović. Strelac prvog, istorijskog gola za Crvenu zvezdu, bio je Kosta Tomašević. Tokom prve godine postojanja, Crvena zvezda je odigrala ukupno 36 mečeva. Zabeležila je 30 pobeda, nerešeno je bilo pet puta, a jedini poraz doživljen je u Temišvaru protiv Rumunije.

Prvi trofej prvenstva Srbije osvojen je 1946. godine. U završnom takmičenju u maju i junu učestvovalo je šest timova. Crvena zvezda je osvojila prvo mesto pobedivši Železničar u Nišu, Metalac u Beogradu, Jedinstvo u Smederevu i Radnički u Kragujevcu. Jedini meč koji je naš tim izgubio bio je protiv Borca iz Čačka. Zatim slede prvi Kup Jugoslavije 1948, a do dan danas to fudbalsko sazvežđe “Crvena zvezda” satkano je od 30 titula, 24 nacionalna kupa, Kupa šampiona 1991, Interkontinentalnim kupom 1991, Dunavskim kupom, Srednjoevropskim kupom i još mnoštvom drugih trofeja sa raznih turnira koji krase krcatu riznicu našeg muzeja.

Rasadnik talenata i ekipa sa velikim zvezdama koja igra lep, napadački fudbal, to je od samog starta bio zaštitni znak Crvene zvezde. Prva Zvezdina zvezda Rajko Mitić i čuveni bombarder Bora Kostić obeležili su početnu dekadu, nasledila ih je generacija predvođena najvećim driblerom i šarmerom Dragoslavom Šekularcem. Više od 15 godina Marakanom je vladao Dragan Džajić, pa zatim Vladimir Petrović čija generacija je igrala prvo veliko finale Kupa UEFA 1979. Generacija koju je predvodio Dragan Stojković Piksi utrla je put zlatnim momcima iz 1991. sa Dejanom Savićevićem, Robertom Prosinečkim, Darkom Pančevom koja se popela na krov Evrope i sveta.

Sankcije su nas zaustavile da ostanemo na evropskom tronu, izgubljeno vreme nije moglo da se vrati ali nikad nismo odustajali u tzežnji da se vratimo tamo gde nam je mesto – u vrhu evropskog fudbala. Generacije Dejana Stankovića, pa Perice Ognjenovića, pa zatim one koju su predvodili Nikola Žigić, Marko Pantelić uvek su iznova vraćale Zvezdu na evropsku mapu čineći je prepoznatljivom. Poslednje tri sezone, sa novim rukovodstvom, novom energijom konačno smo se vratili u sam krem evropskog fudbala igrajući tri sezone uzastopno grupne faze Lige Evrope (prezimili prvi put posle 26 godina) i dva puta zaredom grupnu fazu Lige šampiona.

Crvena zvezda odavno sija na fudbalskom nebu Evrope i sveta, prepoznatljiv je brend i svuda uliva veliku dozu respekta i poštovanja. Za sve to zaslužne su mnoge generacije koje su pronosile slavu kluba, bili sportsmeni i dostojanstveni ljudi stvarajući prepoznatljiv imidž svuda i na svakom mestu, donoseći vernim navijačima najveće radosti“, navedeno je na zvaničnom sajtu Fudbalskog kluba Crvena zvezda.