Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ova generacija crveno-belih ostaće ispisana zlatnim slovima u istoriji kluba sa Marakane, jer je jedina uspela da postane šampion pet godina zaredom

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije pobedom nad Partizanom rezultatom 2:1, čime su kompletirali sezonu za pamćenje, pošto su prethodno osvojili i trofej namenjem prvaku države.

PROČITAJTE JOŠ:

Kup je osvojen zahvaljujući Aleksandru Kataiju, koji je postigao po gol u oba poluvremena, a kratku nadu Partizanu dao je Slobodan Urošević.

Crveno-beli osvojili su 12. duplu krunu u klupskoj istoriji, ali su tek drugi put uspeli da je odbrane. Poslednji put pre ovog kada je tim sa Marakane uspeo da stigne do dve uzastopne duple krune bilo je u sezonama 1999/00. i 2000/01.

Pre titule u Kupu, Zvezda je u poslednjem kolu Superlige pobedila Voždovac sa 3:1, te je prvenstvo završila sa rekordnih 100 bodova, što ju je učinilo najdominantnijim šampionom u Evropi.

Zvezda je u prvenstvu osvojila više bodova od Mančester sitija, Porta, Real Madrida, Milana, Ajaksa, Bajerna i mnogih drugih.

Fudbaleri Zvezde su na 37 odigranih utakmica imali 32 pobede, četiri remija i samo jedan poraz, što je bilo dovoljno za okruglo 100 bodova, dva više od večitog rivala. Mančester siti je imao sedam bodova manje u Engleskoj, pošto je zabaležio 29 pobeda, šest remija i tri poraza, a samo je još jedan evropski šampion prebacio brojku od 90 bodova. U pitanju je Porto, za koji nastupa i bivši vezista Zvezde Marko Grujić. Porto je u portugalskom šampionatu ostvario 91 bod, uz učinak od 29 pobeda, četiri remija i poraz.

Foto: Starsport

Čak tri šampiona iz popularnih „liga petica“, sezonu su završili sa 86 bodova na 38 utakmica – Real Madrid, Milan i PSŽ, dok je Bajern podigao pehar u Nemačkoj sa devet bodova manje, ali i četiri meča manje. Još tri prvaka uspela su da prebace brojku od 80 poena, a reč je o Ajaksu (83 na 34 meča), Seltiku (82 na 33 meča) i Trabzonsporu (81 na 38 mečeva).

Svi ostali šampioni, računajući elitne rangove državnih takmičenja su sezonu završili sa manje od 80 bodova: Rusija (Zenit sa 65 bodova iz 30 utakmica), Grčka (Olimpijakos 65 iz 26 utakmica), Švajcarska (Cirih 76 iz 36 utakmica), Poljska (Leh 74 iz 34 utakmice), Češka (Slavija 73 boda iz 30 utakmica)…

Zanimljivo je da su Zvezda i Bajern klubovi koji najduže vladaju u svojim ligama. Dominacija kluba iz Minhena jeste duža, jer traje već deset godina bez prestanka, dok je Zvezdina tek na pola tog niza.

Ova generacija momaka u crveno-belom ostaće ispisana zlatnim slovima u istoriji kluba, jer je jedina uspela da postane šampion pet godina zaredom. Do sada je Zvezda imala samo dva niza od po tri titule zaredom, u periodu od 1967. do 1970. odnosno 1989. do 1992.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Što se tiče individualnih učinaka i trofeja šampiona sa Zvezdom, rekorder je Rajko Mitić sa šest titula. Međutim, sada su se vrhu primakla još četvorica igrača, koji su se ove sezone peti put popeli na tron. Među njima se nalaze Milan Borjan, El Fardu Ben, Milan Rodić i Marko Gobljeić, dok je Mirko Ivanić došao do četvrte titule.

O tome koliko je Zvezda dominantna u poslednjih nekoliko godina u srpskom fudbalu pokazuje i podatak da je neporažena na poslednja 94 meča na svom stadionu. Verovali ili ne to nije njen najduži niz bez poraza. Rekord je postavljen u periodu od 1998. do 2004. kada su crveno-beli vezali 96 mečeva bez neuspeha.

Zvezda je u aktuelnoj seriji na 94 meča ostvarila 86 pobeda i osam remija uz gol razliku 260:38. Početkom sledeće sezone imaće priliku da sruši sopstveni rekord, a cilj nakon toga biće niz Real Madrida, koji je na 121 meču bio neporažen.

BONUS VIDEO Navijači Zvezde okupirali Beograd: Proslava titule i bakljada na Kalemegdanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare