Četa Dragana Stojkovića Piksija srušila je Crnu Goru na putu ka Nemačkoj 2024. godine.

Srbija je po prvi put u istoriji započela kvalifikacije za Evropsko prvenstvo sa dve pobede. Nakon 2:0 protiv Litvanije, isti rezultat je bio i protiv Crne Gore.

„Orlovi“ su bili daleko od svoje najbolje igre, ali su uspeli da slave golovima Dušana Vlahovića u 80. i 95. minutu igre.

Koliko je loše igrala Srbija videlo se i po reakciji Dragana Stojkovića samo nekoliko minuta pre pogotka koji je doneo prekopotrebni mir reprezentaciji.

Srbiji je trebalo 80 minuta da prvi put šutne u okvir gola. Kada je to uradio Dušan Vlahović, koji je ušao kao rezerva, odmah je i postigao pogodak za 1:0.

Ipak, do tada je svaki potez izazivao novu dozu frustracije.

Očajno dodavanje Dušana Tadića koje Filip Mladenović nije mogao da stigne učinilo je da i selektor Dragan Stojković Piksi eksplodira.

Lopta je preskočila Mladenovića, a onda je Piksi počeo da se udara po nogama, da psuje i na kraju da se hvata za glavu.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

„Orlovi“ kao da su više bili fokusirani na odbranu, nego na napad. Zapravo na trenutke je delovalo da su zaboravili i da bi trebalo da napadnu. To pokazuju dva podatka – prvi korner je izboren u 67. minutu. Prvi šut u okvir gola je bio ujedno i pogodak Vlahovića koji se sjajno snašao, video je u toj situaciji ono što niko nije i maestralno postigao pogodak.

Drugi pogodak je došao nakon nesebične asistencije Saše Lukića. Čak je i tada napad izgledao smušeno, uostalom uspela je odbrana Crne Gore da prekine to dodavanje, ali je Lukić pokušao ponovo i stavio Vlahovića u idealnu situaciju da se upiše u strelce.

Srbija je tako uspela da prebrodi i drugu prepreku u kvalifikacijama i to bez primljenog gola. Gol razlika od početka deluje odlično (4:0), ali nisu svi uvereni da je ovo prava igra Srbije.

„Znali smo da ćete biti teško. Kako mislite da idete na Evropsko prvenstvo? Lako? to ne postoji. Crna Gora ima snagu da poremeti planove bilo kome. Najvažnije je da smo upisali tri boda, ali, bilo je teško, da“, poručio je Stojković.

PROČITAJTE JOŠ

Nema više toliko napadačkog fudbala, ali je Srbija uspela da ne primi pogodak na gostovanju tek drugi put na 11 gostovanja. To je ujedno podatak za podstrek pred nastavak kvalifikacija, ali nema nikakve sumnje da će Srbija moći da bude znatno bolja.

„Pretpostavili smo da će Crna Gora biti jako agresivna jer igra ko d kuće. nekoliko pasova koje smo odigrali pogrešno, oni su uspeli da materijalizuju. Čekali smo da poluvreme završi sa nulom. Onda napravili smo duplu izmenu, tako da je drugo poluvreme bilo daleko sadržajnije sa naše strane i daleko bolje“, objasnio je selektor.

Stojković je napravio mnogo izmena u startnoj postavi u odnosu na meč sa Litvanijom – Ilić umesto Živkovića, Đuričić umesto Vlahovića, Mladenović umesto Kostića (povreda), te Milenković umesto Erakovića.

Pet igrača u veznoj liniji nisu doneli prednost Srbiji, ali su izmene bile prave, pa je Srbija uspela da preživi teško gostovanje u Podgorici, pa je nakon dva odigrana kola prva u grupi G sa šest bodova.


Crna Gora – Srbija 2:0 (Vlahović 80, 90+5)

Stadion: Gradski stadion Podgorica. Sudija: Klemon Turpan (Francuska).

Crna Gora: Mijatović, Vujačić, Savić, Tomašević (od 41. Šipčić), Vešović, Savićević (od 70. Jovović), Šćekić (od 76. Lončar), Hakšabanović, Marušić, Jovetić (od 71. Osmajić), Krstović.

Srbija: V. Milinković Savić, Milenković, Gudelj, Pavlović, Đuričić (od 46. Vlahović), Ilić (od 46. Živković), Grujić (od 81. Lukić), Mladenović, S. Milinković Savić, Tadić (od 89. Eraković), Mitrović (od 85. Račić).


Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Crna Gora – Srbija 0:2 (0:0)

(Vlahović 90, 90+5)

Mađarska  – Bugarska 3:0 (3:0)

(Večei 7, Soboslaj 26, Adam 39)

Srbija - Crna Gora 1:0

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare