Četa Dragana Stojkovića Piksija napada Crnu Goru u drugom meču na putu ka Evropskom prvenstvu u Nemačkoj

Srbija po prvi put u istoriji može da započne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo sa dve pobede, od toga je u ovom trenutku deli 90 minuta na meču sa Crnom Gorom (20.45).

„Orlovi“ su u prvom kolu očekivano savladali Litvaniju sa 2:0 na stadionu „Rajko Mitić“, pa bi novi trijumf doneo prekopotrebni mir pred nastavak kvalifikacija.

Crna Gora je u prvom kolu srušila Bugarsku na gostovanju golom Nikole Krstovića u 70. minutu, za konačnih 0:1 na semaforu. Bolje od ostalih Krstovića poznaje srpski štoper Strahinja Eraković koji je sa njim delio svlačionicu u Crvenoj zvezdi. Pred gostovanje u Podgorici je upravo pohvalio crnogorskog napadača.

PROČITAJTE JOŠ

„Nije bilo vremena za neku dublju analizu njihove utakmice… Video sam gol i drago mi je da se moj veliki prijatelj Nikola Krstović našao u ulozi junaka. Trese mreže u dresu svog kluba, sada je postigao prvenac i za reprezentaciju, i svakako je jedan od igrača na koga moramo da obratimo posebnu pažnju. Trudićemo se da ga neutrališemo i da mu ostavimo što manje prostora“, rekao je Eraković za sajt FSS.

Srbija je u prethodnih 10 gostovanja tokom kvalifikacija za EP samo jednom uspela da sačuva mrežu nedirnutom, pa će ovo biti još jedan ispit koliko je defanziva napredovala od Svetskog prvenstva u Kataru kada je primila osam golova.

„Veoma sam srećan zbog prvog starta u reprezentaciji Srbije. Ostvarili smo cilj osvajanjem tri boda i sada smo svi okrenuti utakmici u Podgorici koja neće biti nimalo laka. Mislim da smo sva trojica odigrali veoma dobro pozadi, imali smo podršku i odličnu komunikaciju sa igračima veznog reda, a uspešne intervencije Vanje Milinković-Savića ulile su nam dodatno samopouzdanje. Za odbrambene fudbalere je od izuzetnog značaja kada znaju da i u slučaju greške mogu da se oslone na čuvara mreže. Pohvale svakako prijaju, naročito kada dolaze od selektora i članova stručnog štaba. Na meni je da nastavim ovako i da se potrudim da i u nastavku kvalifikacija opravdam njihovo poverenje“, naglasio je mladi štoper.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Očekuje Eraković fanatičnu podršku navijača domaćoj selekciji, ali je uveren da će se „orlovi“ vratiti iz Crne Gore sa tri boda.

„To je nešto na šta smo navikli i ne treba da nam predstavlja problem. U petak je takođe bio sjajan ambijent na stadionu ‘Rajko Mitić’ i zahvalio bih se još jednom publici na velikoj podršci protiv Litvanije. Želimo da ostanemo na čelu tabele i posle drugog kola kvalifikacija za EP“.

Srbija želi da prekine post od 24 godine i da se nađe na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Od osamostaljenja nikada nije igrala na kontinentalnom šampionatu, a poslednji put se takmičila kao Jugoslavija.

Selektor Dragan Stojković Piksi je na tom putu odlučio da malo „promeša karte“ u odnosu na prethodne kvalifikacije, što se videlo i po odbrambenom bedemu, ali i po nešto drugačijim ulogama u ofanzivnim akcijama.

Foto: Andrija Sokovic/Starsport

Mogao bi i Lazar Samardžić da dobije nešto više minuta (18 protiv Litvanije, zamenio kapitena Dušana Tadića) u slučaju da Srbija dođe do dobrog rezultata rano u toku susreta.

Do sada su Srbija i Crna Gora igrale samo dva puta, oba tokom 2018. godine, kada su „orlovi“ slavili sa 2:1 u Beogradu i 2:0 u Podgorici.

Dušan Vlahović i Aleksandar Mitrović će sada imati veliki izazov u liku Stefana Savića, kapitena „sokolova“ kada mečeve ne počinje Stevan Jovetić, koji je godinama jedan od najboljih štopera sveta. Ipak, čak i bukmejkeri daju mnogo veće šanse Srbiji (kvota 1.70 na pobedu gostiju), dok bi eventualni trijumf domaćina doneo na svaku uplati 4,75 puta veću svotu.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2024

GRUPA G

Crna Gora – Srbija 20.45

Mađarska – Bugarska 20.45

BONUS VIDEO Kako izgleda stadion u Podgorici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar