Foto:REUTERS/Carl Recine

I ta poruka pred poslednji kvalifikacioni meč za Evro (19. novembar, Leskovac, 15.00) nimalo ne prija, posebno uzevši u obzir kako igra Srbija i kako je to činila Mađarska u Bugarskoj.

Mađari su i u Sofiji pokazali da su u ovom trenutku ipak najbolji u grupi iz koje se „orlovi“ nadaju plasman na Evropsko prvenstvo.

PROČITAJTE JOŠ:

Štaviše, „laka konjica“, koja je nadigrala „orlove“ u dva meča kvalifikacija sa po 2:1 i u Beogradu i u Budimpešti, sada će biti poprilična uzdanica tima Dragana Stojkovića Piksija.

Našem nacionalnom timu odgovara da Mađari pobede Crnogorce, jer Srbiji u tom slučaju ne bi bio potreban ni bod iz meča s Bugarskom. To kaže računica i to kaže i razum.

Piksijev tim će najverovatnije biti drugi, osim ako Crnogorci ne pobede Mađare, a „orlovi“ Bugare.

To bi zapravo bio idealan scenario, kom su put otvorili upravo fudbaleri Ilijana Ilieva sa 2:2 u Sofiji. I to su se Mađari izvukli u 97. minutu da ne pretrpe poraz!

Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes

Autogol Petkova je presudio na kraju i matematički poslao naše severne susede na Evropsko prvenstvo, pitanje je samo sa kog mesta.

I dok Bugarima ostaje pitanje zbog čega su protiv dve najbolje ekipe u grupi odigrali i dva rezultatski najbolja meča, Piksiju ostaje pitanje kako da zaleči rane iz meča s Belgijom.

Da Predrag Rajković nije spasavao neke lopte, poraz od „crvenih đavola“ bio bi i ubedljiviji, a jedini pogodak je Janik Karasko postigao već u drugom minutu.

Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes

Jeste ta utakmica bila prijateljska, ali svaki poraz boli i slagaće svako ko se takmiči i kaže drugačije. Pravi šampioni ne vole da gube ni u klikerima, a ne u nekoj zvaničnoj utakmici.

Bugari imaju čemu da se nadaju jer su u Sofiji, uprkos očajnom stanju u kom im se nalazi odnos navijača i Fudbalskog saveza, pokazali da mogu da igraju i bez lopte.

Mađari su napadali, dodavali se, pokušavali da probiju i uspeli to da urade u desetom minutu kada je Martin Adam pogodio za 1:0. Spas Delev je samo 14 minuta kasnije uspeo da poravna rezultat na 1:1, Kiril Despodov ga je preokrenuo u 78, a onda je nesrećni Aleks Petkov postavio konačnih 2:2 u sedmom minutu nadoknade.

Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Bugari su sat vremena igrali sa desetoricom na terenu jer je Valentin Antov u osmom minutu zaradio žuti, a onda u 36. minutu i crveni karton.

Bio je svestan da će protiv igrača kakav je Dominik Soboslaj morati da „grize“ i to je uradio previše jako, jer je prvi gol namestio baš Soboslaj samo minut, dva posle kartona za bugarskog igrača.

Svim snagama se bugarski tim branio, upinjao da blokira sve živo što je mogao da stigne i tek onda kad bi se ukazala dobra šansa, otvarao se da preko Despodova napravi nešto više.

Plan mu je upalio, ili je bar malo falilo da upali. Miloš Kerkez se crvenim kartonom potrudio da od 57. minuta broj igrača bude izjednačen i to je na naplatu stiglo kada je Atila Salaj faulirao Despodova za penal i gol na pragu 80. minuta.

Foto: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Bugarima to na kraju nije bilo dovoljno za pobedu, ali jeste za opomenu Srbiji, koja se baš protiv njih u Razgradu izvukla kao i Mađarska, golom u debeloj sudijskoj nadoknadi.

Razlika je što bi ovog puta sličan epilog mogao skupo da košta Piksijevu ekipu na njenom terenu u Leskovcu.

Poseban kuriozitet je da je recimo Mađarska u poslednjih pet mečeva upisala dve pobede i tri remija. Nerešeno je bilo sa Bugarima, Litvancima i Česima, a ne morate ni da pogađate koga su pobeđivali, rečeno je.

Zbog toga će Stojković morati dobro da razmisli kako da zaustavi Despodova i ostale iz bugarskog tima, koji je usred protesta na ulicama, baš zbog fudbala, uspeo da uradi neke od najboljih stvari u ovim kvalifikacijama. Samo da to ne ponovi i u nedelju.

BONUS VIDEO: Kad odradite hrabar klizeći bez kopačke