„Dobar dan, ja sam Milan Borjan, dečak iz kolone i Oluje“

Fudbal 26. apr. 202013:53 > 14:17
Podeli:
Foto: Srđan Stevanović/ Starsport

Milan Borjan, golman Crvene zvezde, koji je pre 25 godina bio u nepreglednoj koloni izbeglica tokom "Oluje", nije mogao da ne odreaguje na "retvit" potpredsednika Partizana, koji prozvao delije iz Knina kako su pobegli, ostavivši grad bez ispaljenog metka, kao i zastavu nasred ulice, koje su se dokopali ustaše iz Zadra.

Potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić retvitovao je sledeći tvit i izazvao pravu buru na društvenim mrežama, ali i žestoku reakciju kapitena i golmana Zvezde Milana Borjana.

Sporan retvit Vladimira Vuletića; Foto: Printskrin Tviter

„Zabranjena istorija delija iz Knina… Znamo da su pobegli i grad predali bez ispaljenog metka, ali su i zastavu ostavili na ulici gde su je našle ustaše iz Zadra“, glasio je tvit koji je retvitovao Vuletić.

Nije se dugo čekalo na Borjanov odgovor. Jednostavno, bio je u toj koloni, među tim dečacima koji su zajedno sa svojim porodicama morali da napuste svoje ognjište kako bi sačuvali goli život.

Borjanovo saopštenje s društvene mreže prenosimo u celosti.

„Dobar dan svima, ja sam Milan Borjan, jedan od dečaka koji je pre 25 godina bio u nepreglednoj koloni izbeglica tokom ‘Oluje'“.

„Sećam se te kolone gde su majke plakale, bake očajno zapomagale za ostavljenim sinovima, muževima, očevima. Mi deca nismo tada bili svesni šta se dešava, videli smo samo da nam gore kuće, igrališta na kojima smo se do juče bezbrižno igrali, bili smo uplašeni, žedni i gladni… Danas svi mi koji smo preživeli tu strašnu, nepreglednu kolonu nosimo velike ožiljke i rane. Neki od nas nikada se nisu oporavili. Neki od nas služimo državi Srbiji, doprinosimo sportu, nauci, politici, medicini, sudstvu. Nismo zaslužili da nas niko a posebno jedan ‘Profesor”’ vređa samo iz jednog razloga, a to je što smo bili prinuđeni da budemo u nepreglednoj koloni tokom ‘Oluje’ i što smo Delije.“

„Vi ‘Profesore’ dugo niste bili u medijima zbog pandemije i očigledno to ne možete da podnesete pa želite da budete u medijima vređajuci sve nas kojima je sam pomen ‘Oluje’ velika rana jer smo izgubili druga, prijatelja, brata. Od Vas očekujem ‘Profesore’ Vuleticu odgovor sa Njegosevim citatima i Vašom zeljom da pobedite retorikom. Ja se neću ‘Profesor’ nadmudrivati sa Vama, niti imam toliko škole, a verovatno ni intelekta koliko Vi ‘Profesore’, ali cu Vas zamoliti da postanete bolji čovek i ne igrate se sa ovakvim postovima i izjavama dok se nekome slama srce i duša od teških i gorkih uspomena“, stoji i Borjanovom saopštenju.

„Vi ‘Profesore’ ste sami naslednik i glasnogovornik zadojene mržnje prema Crvenoj zvezdi ali ‘Profesore’ morate da znate da je Srbima iz Knina posle genocida NDH ostala samo Crvena zvezda u Jugoslaviji da se identifikuje sa srpstvom“. ‘Profesore’ ovu zastavu sa slike koju ste postavili smo napravili mi deca od deset godina a tada smo je izgubili, kao i sve u životu sto smo izgubili i što nam je oduzeto, a pre svega naš krevet, dom, igračke… Sve ono ‘Profesore’ što Vama nikada nije bilo uskraćeno.

„Izvinjavam se svima što sam kao sportista morao da reagujem na političku sadržinu, ali previše je moja duša razorena od bola nakon prozivke svih nas Delija iz Knina koji smo preživeli životnu golgotu! Neću se vise oglašavati na ovu temu“, poručio je kapiten Zvezde Borjan.

View this post on Instagram

Dobar dan svima, ja sam Milan Borjan, jedan od decaka koji je pre 25 godina bio u nepreglednoj koloni izbeglica tokom “Oluje”. Secam se te kolone gde su majke plakale, bake ocajno zapomagale za ostavljenim sinovima, muzevima, ocevima. Mi deca nismo tada bili svesni sta se desava, videli smo samo da nam gore kuce, igralista na kojima smo se do juce bezbrizno igrali, bili smo uplaseni, zedni i gladni… Danas svi mi koji smo preziveli tu strasnu, nepreglednu kolonu nosimo velike oziljke i rane. Neki od nas nikada se nisu oporavili. Neki od nas sluzimo drzavi Srbiji, doprinosimo sportu, nauci, politici, medicini, sudstvu. Nismo zasluzili da nas niko a posebno jedan “Profesor” vredja samo iz jednog razloga a to je sto smo bili prinudjeni da budemo u nepreglednoj koloni tokom “Oluje” i sto smo Delije. “Profesore” dugo niste bili u medijima zbog pandemije i ocigledno to ne mozete da podnesete pa zelite da budete u medijima vredjajuci sve nas kojima je sam pomen “Oluje” velika rana jer smo izgubili druga, prijatelja, brata. Od Vas ocekujem “Profesore” Vuleticu odgovor sa Njegosevim citatima i Vasom zeljom da pobedite retorikom. Ja se necu “Profesore” nadmudrivati sa Vama, niti imam toliko skole a verovatno ni intelekta koliko Vi “ Profesore” ali cu Vas zamoliti da postanete bolji covek i neigrate se sa ovakvim postovima i izjavama dok se nekome slama srca i dusa od teskih i gorkih uspomena. Vi “Profesore” ste sami naslednik i glasnogovornik zadojene mrznje prema Crvenoj Zvezdi ali “ Profesore” morate da znate da je Srbima iz Knina posle gonocida NDH ostala samo Crvena Zvezda u Jugoslaviji da se identifikuje sa Srpstvom. “Profesore” ovu zastavu sa slike koju ste postavili smo napravili mi deca od deset godina a tada smo je izgubili, kao i sve u zivotu sto smo izgubili i sto nam je oduzeto a pre svega nas krevet, dom, igracke… Sve ono “Profesore”sto Vama nikada nije bilo uskraceno. Izvinjavam se svima sto sam kao sportista morao da reagujem na politicku sadrzinu ali previse je moja dusha razorena od bola nakon prozivke svih nas Delija iz Knina koji smo preziveli zivotnu golgotu!!! Necu se vise oglasavati na ovu temu!!!

A post shared by Milan Borjan (@borjan_milan_official) on

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar