Gari Lineker Foto: Darren Staples / AFP / Profimedia

Situacija se polako, ali sigurno rešava

Britanski javni servis (BBC) saopštio je da je ukinuta suspenzija voditelju i bivšem fudbaleru Geriju Linekeru, koji je prethodno na Tviteru kritikovao politiku britanske vlade o izbeglicama.

„Geri je cenjeni deo BBC-a i znam koliko BBC znači Geriju, i radujem se što će on voditi emisiju ovog vikenda“, rekao je direktor tamošnjeg javnog servisa Tim Dejvi.

PROČITAJTE JOŠ:

BBC je bio primoran da ukine veći deo svog vikend sportskog programa, nakon što su komentatori, analitičari i igrači Premijer lige odbili da se pojave u znak podrške Linekeru. To nije išlo na ruku BBC-u, koji je morao da nađe rešenje.

Proslavljeni engleski fudbaler je najplaćeniji voditelj na britanskom javnom servisu, gde vodi popularnu emisiju Meč dana (Match of the Day).

On je suspendovan u petak, nakon što je uporedio rečnik britanske vlade o izbeglicama sa onim koji se koristio u nacističkoj Nemačkoj 1930-ih godina. BBC je tada saopštio da je Lineker prekršio pravila nepristrasnosti, a kritičari su ih optužili za gušenje slobode govora.

Pomenuti Dejvi je najavio reviziju vlastitih smernica za društvene mreže, a posebno deo koji se odnosi na one koji nisu stalno zaposleni, odnosno spoljne saradnike i komentatore, poput Linekera. Tome bi se u budućnosti sprečilo da dođe do ovakvog haosa.

„Drago mi je što smo pronašli put da isplivamo iz ovoga. Podržavam reviziju i radujem se povratku u emisiju“, izjavio je Lineker.

Tu se nije zaustavio.

NE PROPUSTITE:

„Skoro tri decenije izveštavam o sportu na BBC-ju i neizmerno sam ponosan što radim sa najboljim i najpoštenijim emiterom na svetu. Jedva čekam da se u subotu vratim u stolicu emisije Meč dana“.

Lineker se zahvalio i kolegama na solidarnosti i bojkotu.

„Fudbal jeste timska igra, ali njihova podrška je bila neverovatna“.

Zahvalio se i Timu Dejviju na rešavanju slučaju i pronalasku najboljeg rešenja.

„On ima gotovo nemoguć posao da sve usreći, posebno kad je reč o nepristrasnosti. Oduševljen sam što ćemo nastaviti da vodimo borbu zajedno“.

BONUS VIDEO Kristijano Ronaldo postigao četiri gola i proslavio veliki jubilej

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar